Άλλο πολίτης και άλλο ενεργός πολίτης

Άλλο πολίτης και άλλο ενεργός πολίτης


Η άνοδος του ISIS η μεγαλύτερη πρόκληση για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα

 

Ενεργός πολίτης, δεν είναι αυτός που απλά ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα κάθε πέντε χρόνια, αλλά αυτός που είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, τόνισε σε συνέντευξή της στο EUROΚΕΡΔΟΣ, η Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Αναφέρθηκε επίσης και στα πάρα πολλά θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ και τα οποία και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται.

Όσον αφορά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS), την χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική πρόκληση, για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα γενικότερα.

 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Σχολιάζοντας την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (μόλις το 34% των Κύπριων πολιτών θεωρεί ότι η ιδιότητα μέλους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως θετικό στοιχείο) η κ. Ατταλίδου είπε πως αυτό είναι κατανοητό μιας και στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη η Ένωση έχει ταυτιστεί με τις αποφάσεις του Eurogroup, τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά θετικά στοιχεία που εκπορεύονται από την ιδιότητα μέλους της Κύπρου στην ΕΕ τα οποία και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται.

«Πιο συγκεκριμένα, η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας σε χώρες που στο παρελθόν αιματοκυλίστηκαν. Και στην Κύπρο ωστόσο το αίσθημα της ασφάλειας έχει αυξηθεί μετά την ένταξη. Επίσης η επίτευξη ειρηνικής συμβίωσης των χωρών μελών και των πολιτών τους, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων που έχει επιτρέψει σε πολλούς συμπατριώτες μας να σπουδάσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο εξωτερικό, η παροχή κοινοτικών κονδυλίων για ενίσχυση των επιχειρήσεων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, δημιουργία θέσεων εργασίας και κατασκευή έργων κοινής ωφελείας και τέλος η βελτίωση της σχέσης της Κύπρου με τους γείτονές της και η ενίσχυση της διεθνούς της θέσης λόγω ακριβώς της ιδιότητάς της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι στοιχεία που σήμερα τα εκλαμβάνουμε ως δεδομένα αλλά τα απολαμβάνουμε κυρίως λόγω της ένταξης μας στην ΕΕ», τόνισε η κ. Ατταλίδου.

 

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Αναφερόμενη στις προσδοκίες των Κυπρίων όπως αυτές προέκυψαν μέσα από το Ευρωβαρόμετρο, είπε πως οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να αναμένουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει, μέσω των άμεσα εκλεγμένων από το λαό Ευρωβουλευτών, να δίνει μάχη για να αποκτήσει η φωνή τους μεγαλύτερη δύναμη ασκώντας όλες τις διευρυμένες εξουσίες που προβλέπονται για το Σώμα από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

«Όπως είναι καλά γνωστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί κι ως όργανο ελέγχου -προς το συμφέρον των πολιτών- στις αποφάσεις και πολιτικές των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων της Ένωσης, προσπαθώντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να επιλύσει τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Εξάλλου και οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν τις σκέψεις και τα θέλω τους προς το ΕΚ. Συγκεκριμένα ο θεσμός της Πρωτοβουλίας των Πολιτών επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ζητούν νέες προτάσεις πολιτικής και νομοθεσίας για θέματα στα οποία έχει αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Συμπλήρωσε πως οι πολίτες που ξεκινούν μια τέτοια πρωτοβουλία έχουν το δικαίωμα ακρόασης στο ΕΚ.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ανέφερε πως πρέπει πρώτα από όλα να προηγηθεί μια αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται το ρόλο τους. «Ενεργός πολίτης δεν είναι αυτός που απλά ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα κάθε πέντε χρόνια αλλά αυτός που είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, νοιάζεται για τα διάφορα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και αγωνίζεται για τη βελτίωση τους. Αναπόφευκτα η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο θα μεταφερθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο και όταν αρχίσει να αποδίδει καρπούς σίγουρα το ενδιαφέρον των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα θα αυξηθεί. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα έπρεπε για παράδειγμα να θεσμοθετηθεί η διδασκαλία των δομών, της λειτουργίας και της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σχολεία από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος» σημείωσε.

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Σε ότι αφορά τα ψηφίσματα που πέτυχαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, είπε πως αυτά χωρίζονται σε νομοθετικά και μη νομοθετικά.

Στα νομοθετικά ψηφίσματα το ΕΚ ασκεί ουσιαστικά το νομοθετικό του ρόλο όπως αυτός προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ενώ στα μη νομοθετικά το ΕΚ ουσιαστικά εκφράζει και δημοσιοποιεί την άποψη του πάνω σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, τις χώρες-μέλη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα καθώς και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθηθεί για αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

«Τα μη νομοθετικά ψηφίσματα έχουν τη δική τους σημασία καθώς ουσιαστικά λειτουργούν ως μοχλός πολιτικής και άλλης πίεσης. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές έχουν προωθήσει σημαντικά ψηφίσματα για την Κύπρο όπως εσχάτως το Ψήφισμα για τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με το οποίο καταδικάζεται η ενέργεια της Τουρκίας να αποστερήσει από τις οικογένειες αγνοουμένων την πληροφόρηση για τις τύχες και τις συνθήκες θανάτου των συγγενών τους και την καλεί να επιτρέπει την εκταφή οστών αγνοουμένων ακόμα και από στρατιωτικές περιοχές. Ένα άλλο πρόσφατο και σημαντικό για την Κύπρο ψήφισμα είναι αυτό που αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας που προκαλούν εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στο οποίο και τονίζεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αναζητεί φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της ενώ καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», είπε η κ. Ατταλίδου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε ότι αφορά την ενημέρωση για το έργο που επιτελεί το Eυρωκοινοβούλιο, είπε πως πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Η ενημέρωση ωστόσο είναι μια αμφίδρομη λειτουργία, σημείωσε. «Από τη μια είναι οι φορείς που παρέχουν την ενημέρωση και από την άλλη οι αποδέκτες αυτής της ενημέρωσης οι πολίτες. Σίγουρα από την πλευρά του ΕΚ γίνονται τιτάνιες προσπάθειες. Όπως ξέρετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως άλλωστε όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάζεται υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και δημοκρατίας και οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα του σε όλες τις επίσημες γλώσσες. Συγκεκριμένα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ελεύθερη και άμεση πρόσβαση στο ψηφιακό μητρώο των εγγράφων του Κοινοβουλίου και να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που τους αφορούν και τους ενδιαφέρουν. Οπότε αν κάποιος όντως ενδιαφέρεται για ενημέρωση γύρω από τις αποφάσεις και τις δράσεις του ΕΚ, τότε ουσιαστικά δεν υπάρχουν εμπόδια. Για αυτό λοιπόν ίσως εκείνο που χρειάζεται ως προαπαιτούμενο είναι η καλλιέργεια σχετικής κουλτούρας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», ανέφερε.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Μιλώντας για τις δράσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο το 2015, η κ. Ατταλίδου είπε πως αυτές είναι πολυεπίπεδες και πολυσχιδείς.

«Βασική αποστολή των Γραφείων του σε όλα τα κράτη μέλη είναι η υποστήριξη του νομοθετικού έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενημέρωση του κοινού, της νεολαίας και των τοπικών Μ.Μ.Ε για το Ευρωπαϊκό δημοκρατικό μοντέλο και τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και η ενθάρρυνση για ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία των πολιτών με το ΕΚ» σημείωσε η κ. Ατταλίδου.

Συνεχίζοντας τόνισε πως κάθε χώρα μέλος έχει τις ιδιαιτερότητες της με τα Γραφεία του ΕΚ να προσπαθούν να προσαρμόσουν τις δράσεις τους αναλόγως των αναγκών και του ενδιαφέροντος. «Σε γενικές γραμμές το Γραφείο μας προωθεί για το 2015 διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα συσκέψεις με Κύπριους Ευρωβουλευτές και Μ.Μ.Ε. ή οργανώσεις πολιτών σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες του ΕΚ, επισκέψεις λειτουργών του Γραφείου μας σε σχολεία (από δημοτικά μέχρι λύκεια) στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για τη νεολαία, ενημερωτικές εκστρατείες γενικά προς την κοινωνία των πολιτών ή και στοχευμένα σε ειδικές ομάδες και κατηγορίες πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο, σεμινάρια σε δημοσιογράφους σχετικά με τις δράσεις του ΕΚ αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας γύρω από τα καθιερωμένα βραβεία και προγράμματα του ΕΚ όπως είναι το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, το Βραβείο LUX για τις Ημέρες Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Βραβείο Πολιτών. Η προσπάθεια ενημέρωσης είναι συνεχής και γίνεται με όλους τους δυνατούς διαύλους επικοινωνίας. Από εκδηλώσεις και συναντήσεις μέχρι και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε και συνεχώς ενημερώνουμε», ανέφερε.

 

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε πως η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική πρόκληση για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί την ΕΕ σε όλες τις εκφάνσεις. Η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ με τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες είναι στις προτεραιότητες του ΕΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας όπως αυτή εκφράζεται με την επίθεση σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι αποτελούν μία άλλη πτυχή του ίδιο ζητήματος και ήδη έχουν ληφθεί ψηφίσματα και έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις. Άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η ισότητα ανδρών – γυναικών και η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, η αντιμετώπιση του φαινομένου trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ατόμων και η αντιμετώπιση των αιτιών της ανεξέλεγκτής και λαθραίας μετανάστευσης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου χιλιάδες άτυχοι μετανάστες χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταβούν με οποιοδήποτε τρόπο σε ευρωπαϊκό έδαφος επίσης αποτελούν προκλήσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σημείωσε η κ. Ατταλίδου.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε ότι αφορά τις ευκαιρίες εργασίας στην Ευρώπη, τόνισε πως υπάρχουν τόσο στα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην προκήρυξη κενών θέσεων στα θεσμικά της όργανα για μόνιμους ή έκτακτους λειτουργούς και βοηθούς. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι όσοι είναι πολίτες μίας εκ των χωρών μελών της ΕΕ και απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους ως πολίτες, κατέχουν πολύ καλά μία εκ των επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ικανοποιητικά μία δεύτερη τουλάχιστον εκ των οποίων να είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα γερμανικά. Για λειτουργούς – διοικητικό προσωπικό είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση πανεπιστημιακού πτυχίου ενώ για τους βοηθούς είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για αυτές τις θέσεις προκηρύσσονται γραπτοί διαγωνισμοί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO). Τα όργανα της ΕΕ δίνουν επιπλέον την ευκαιρία σε νέους πτυχιούχους να προχωρήσουν σε αμειβόμενη πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών στα θεσμικά της όργανα ή στις χώρες μέλη όπου λειτουργούν Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του δικτύου EURES όπου δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί συμπατριώτες μας ήδη έχουν προσληφθεί και εργάζονται σε άλλες χώρες μέλη», ανέφερε.

 

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Τέλος, η κ. Ατταλίδου σχολιάζοντας το αν οι Κύπριοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις επαγγελματικές ευκαιρίες σημείωσε πως η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί σημαντικό κριτήριο για μία επιτυχημένη καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Για το λόγο αυτό προτρέπω τους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στην ΕΕ να δώσουν έμφαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, αφού για όλες τις θέσεις εργασίας απαιτείται η ικανοποιητική γνώση των αγγλικών, γαλλικών ή γερμανικών. Επίσης η συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες για τους νέους να αποκτήσουν εμπειρίες, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, στοιχεία που θα τους βοηθήσουν περαιτέρω στην αναζήτηση εργασίας στα όργανα και οργανισμούς της ΕΕ».

 

Όσοι Κύπριοι ενδιαφέρονται για σταδιοδρομία στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες κενές θέσεις από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO): http://europa.eu/epso/index_en.htm. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε αίτηση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς επιλογής προσωπικού: http://europa.eu/epso/apply/how_apply/index_en.htm, και αίτηση για πρακτική άσκηση: http://europa.eu/epso/apply/how_apply/trainees/index_en.htm.

Οι ενδιαφερόμενοι για εργασία στον ιδιωτικό τομέα στις χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του δικτύου EURES: https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=27&acro=eures&lang=en και να έρχονται σε επαφή με τους σύμβουλους EURES στην Κύπρο οι οποίοι είναι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας για περαιτέρω ενημέρωση και βοήθεια.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα