Άρχισε να παίρνει ανάσες η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

Άρχισε να παίρνει ανάσες η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

 


Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου συνέχισε το 2015 να καταγράφει αύξηση μετά το 2014 που είχε αρχίσει την ανοδική της πορεία και έκλεισε τη χρονιά με αύξηση 9,3% και 13,7 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Eυρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

O όμιλος Renault εντάσσεται σε αυτή την τάση, με αύξηση των πωλήσεών του κατά 9,2%, ενώ η αύξηση για την PSA Peugeot Citroën είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που παρατηρείται στην Ευρώπη, στο 6,2%. Όσον αφορά τη Volkswagen, που επλήγη από το σκάνδαλο με τους παραποιημένους κινητήρες ντίζελ, η αύξηση είναι 6,3%.

Σύμφωνα με την ACEA, η παγκόσμια τάση το 2015 είναι θετική και η αύξηση σημαντική αλλά “ο όγκος των πωλήσεων παραμένει χαμηλός” ξεπερνώντας μόλις τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2010, αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Η Ισπανία (+20,9%) και η Ιταλία (+15,8%) ήταν οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αφήνοντας πίσω τη Γαλλία (+6,8%), τη Βρετανία (+6,3%) και τη Γερμανία (+5,6%).

Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε πραγματική αύξηση των ταξινομήσεων αυτοκινήτων με περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο πωλήσεις ιδιωτικής χρήσης οχημάτων.

Οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 16,6%, δηλαδή η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί εδώ και 28 μήνες, τη στιγμή που οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων παρουσίασαν άνοδο.

Τον Δεκέμβριο, οι γάλλοι κατασκευαστές ξεπερνούν τη γενική τάση με εντυπωσιακά στοιχεία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014: +21,4% για τον όμιλο PSA Peugeot Citroën και +27,9% για τη Renault.

Η Volkswagen γνωρίζει πολύ πιο μικρή αύξηση της τάξης του 6% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις της BMW αυξήθηκαν ωστόσο κατά 19,9%.

Γενικά, η χρονιά έκλεισε σε κλίμα ευφορίας για όλες τις μεγάλες αγορές ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη, “συμβάλλοντας σημαντικά στο θετικό αποτέλεσμα” για το 2015.

Τον Δεκέμβριο επίσης, η Ισπανία καταγράφει την πιο καθαρή αύξηση (+20,7%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (+18,7%), η Γαλλία (+12,5%), η Βρετανία (+8,4%) και η Γερμανία (+7,7%).


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα