Ένα χρόνο μετά, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

Ένα χρόνο μετά, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

 


 

  • Του Μάριου Μαυρίδη , βουλευτή Κερύνειας

 

Ένα χρόνο μετά που ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6%, η ανεργία ανέβηκε στο 17%, οι μισθοί μειώθηκαν, η φτώχεια αυξήθηκε, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος αυξήθηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν, και το βιοτικό επίπεδο του Κύπριου μειώθηκε σημαντικά. Τους τελευταίους 12 μήνες το δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ακολουθεί πτωτική τάση. Στον τραπεζικό τομέα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, αρχικά λόγω του κουρέματος και στη συνέχεια λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί ανάμεσα στους καταθέτες. Τους τελευταίους μήνες όμως, οι εκροές καταθέσεων έχουν μειωθεί σημαντικά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, από 38% που ήταν πέρυσι στο 48% που είναι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ένα στα δύο δάνεια δεν εξυπηρετείται.

Με μια πρώτη ματιά στα πιο πάνω, δημιουργείται η εντύπωση ότι η πρώτη χρονιά του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αποτυχημένη, και ότι οι υποσχέσεις πριν αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν κούφιες. Και όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για να αξιολογηθεί ορθά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ήταν καλύτερα ή χειρότερα από αυτά που αναμέναμε. Αυτά που ανέμεναν οι ειδικοί, η Τροϊκα και οι οίκοι αξιολόγησης, ήταν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη όπως και η ανεργία.

Το γεγονός λοιπόν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, μας επιτρέπει να κρίνουμε ότι η πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν πετυχημένη. Όμως, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός δείκτης που δείχνει ξεκάθαρα και αντικειμενικά κατά πόσο η πορεία της Κυπριακής οικονομίας είναι επιτυχημένη ή όχι. Ο δείκτης αυτός είναι η απόδοση των 10ετή ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές, η οποία έχει υποχωρήσει στο 6.75%. Η απόδοση αυτή είναι αυτό που κερδίζει ο επενδυτής που δανείζει την Κυπριακή Δημοκρατία, άρα αντιπροσωπεύει και το κόστος δανεισμού της Κύπρου από τους διεθνείς δανειστές. Η απόδοση των 10ετή Κυπριακών ομολόγων αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις των ξένων επενδυτών για την Κύπρο. Πριν ένα χρόνο, η απόδοση των Κυπριακών δεκαετή ομολόγων ήταν στο 14-15%, νούμερα που απαγόρευαν να ελπίζει ότι θα μπορούσε να δανειστεί και πάλι από τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ίδια απόδοση βρίσκεται κάτω από το 7% και μας δίδει κάθε δικαίωμα να ελπίζουμε ότι το 2016 θα μπορούμε να απαλλαγούμε από τα «δεσμά» της τροϊκας και να δανειζόμαστε χρήματα από μόνοι μας.

Η εκπληκτική πτώση του κόστους δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει ότι οι διεθνείς δανειστές πιστεύουν ότι «πάμε καλά». Αυτό που έχει προκαλέσει τη μείωση του κόστους δανεισμού είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει πιστά το μνημόνιο και οι θυσίες του Κυπριακού λαού, ο οποίος αποδέχθηκε ότι το μνημόνιο προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για την Κύπρο. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, ατενίζουμε το μέλλον.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα