Έχουμε πρόβλημα ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης

Έχουμε πρόβλημα ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης

 


Μύρωνας Νικολάτος: Θα λογοδοτήσουν αυτοί που κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία

 

Οι ένοχοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας αναμένεται ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, επισημαίνοντας πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα ασχοληθεί ξανά στο μέλλον με το “κούρεμα” των καταθέσεων, σε περίπτωση που ασκηθούν εφέσεις κατά των αποφάσεων των επαρχιακών δικαστηρίων, τα οποία κρίθηκαν από το Ανώτατο ως τα αρμόδια να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι υψηλό… Όμως, έχουμε πρόβλημα ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, θα πρέπει να βελτιωθεί. Είναι ακριβώς πάνω σ’ αυτό το θέμα που όλες οι προσπάθειες μας κατευθύνονται», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το ποιες ενέργειες γίνονται για βελτίωση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάτος, είπε πως έχει ζητηθεί και το Δικαστήριο έχει πάρει αριθμό νέων δικαστών, πέραν των δέκα, τον τελευταίο χρόνο. «Επίσης δώσαμε “μάχη” θα έλεγα για τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου. Εκτός από το Διοικητικό Δικαστήριο, έχουμε συζητήσει και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με άλλους παράγοντες για τη δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου. Επίσης αγωνιζόμαστε και για την επαρκή στελέχωση των Δικαστηρίων, με προσωπικό (Πρωτοκολλητές, Στενογράφους, Κλητήρες κλπ), μέσα σε συνθήκες οικονομικής λιτότητας», συμπλήρωσε.

 

Εκσυγχρονισμός της πολιτικής δικονομίας

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προτεραιότητες του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών πολιτικής δικονομίας.

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου έχει ήδη εκσυγχρονιστεί η διαταγή 30 των θεσμών πολιτικής δικονομίας, η οποία αφορά στις οδηγίες που δίνονται από το Δικαστήριο στο προκαταρκτικό στάδιο πριν την ακρόαση… Επίσης, έχουμε, εισάξει, με την τροποποίηση της διαταγής 30, ταχεία και απλή διαδικασία εκδίκασης των αγωγών μέχρι 3000 ευρώ. Είχε παρατηρηθεί ότι οι μικρές αγωγές σπαταλούσαν δυσανάλογα μεγάλο χρόνο των δικαστηρίων και κρίναμε ορθό να απλουστεύσουμε τη διαδικασία αυτή. Το ποσό των 3000 ευρώ μπορεί να ανεβεί και στις 5,000 ευρώ και ίσως και στις 10,000 ευρώ. Μέσα στα σχέδια και αυτά τα οποία συζητούμε και προωθούμε – και προωθήσαμε και κατά τον χρόνο της προεδρίας μου – είναι η εισαγωγή του συστήματος μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής δικαιοσύνης».

Σχολιάζοντας το πόσο “τυφλή” είναι η δικαιοσύνη στην Κύπρο, είπε πως είναι τυφλή υπό την έννοια ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με το ποίος είναι ο διάδικος. «Έτσι είναι το καθήκον του δικαστή, ανεξαρτήτως αν ο διάδικος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο τελευταίος πολίτης θα πρέπει να τον κρίνει αντικειμενικά και δίκαια».

 

Η πιο δύσκολη υπόθεση

Προχωρώντας πάρα πέρα ο ίδιος θεωρεί πως η πιο δύσκολη υπόθεση που χειρίστηκε το Ανώτατο Δικαστήριο επί δικής του Προεδρίας, ήταν η υπόθεση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου. «Εκεί θα έπρεπε το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με το τί συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά, να καθορίσει δηλαδή τί αναμένεται και πώς αναμένεται να είναι η συμπεριφορά των ανωτάτων αξιωματούχων του κράτους, περιλαμβανομένων και των ιδίων των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ήταν μια πολύ σοβαρή απόφαση στην οποία διακυβεύετο η θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και θα έπρεπε το Ανώτατο Δικαστήριο, καθοδηγούμενo και από αυθεντίες οι οποίες υπάρχουν από άλλες χώρες, να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, ώστε όλοι να γνωρίζουν καλύτερα τί σημαίνει αυτός ο όρος “ανάρμοστη συμπεριφορά”. Το ότι η απόφαση εκείνη ήταν ομόφωνη ήταν κάτι το ικανοποιητικό για μένα διότι αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστές που μετείχαν συμφωνούσαν και δεν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την έκβαση της υπόθεσης αυτής».

Σχετικά με την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αίτηση στο Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, είπε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε ενώπιον του Ανωτάτου εναντίον της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

 

Απαξίωση των θεσμών

Όταν του επισημάνθηκε πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αμφισβήτηση και απαξίωση των θεσμών του κράτους από τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού της δικαιοσύνης, τόνισε πως όλοι όσοι κατέχουν αξιώματα θα πρέπει να στέκουν στο ύψος τους. «Παραδείγματος χάρη, για τους δικαστές ή τον Γενικό Εισαγγελέα ή τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, το αναμενόμενο είναι πλήρης εντιμότης και ακεραιότης βεβαίως, αλλά και επάρκεια στον τρόπο διεκπεραίωσης των καθηκόντων τους. Εάν δεν συμπεριφέρεται οποιοσδήποτε αξιωματούχους σύμφωνα με το αναμενόμενο απ` αυτόν επίπεδο, σίγουρα δημιουργείται πρόβλημα στο κύρος του θεσμού τον οποίο εκπροσωπεί. Άρα, όλοι πρέπει να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί και όσο πιο ορθοί μπορούμε στην διεκπεραίωση των καθηκόντων μας».

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται προς τα δικαστήρια ο κ. Νικολατος είπε πως η καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη σε μια δημοκρατική πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να γίνεται άδικη κριτική των δικαστηρίων και των δικαστικών αποφάσεων διότι εκείνο που κτίζεται με πολλή κόπο και μόχθο, η εμπιστοσύνη δηλαδή του λαού στην απονομή της δικαιοσύνης, μπορεί να χαθεί μέσα σε λεπτά, από άδικη κριτική.

Μια από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δέχθηκε έντονη κριτική από τους πολίτες ήταν όταν πριν από δύο χρόνια το Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές για το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Από την πλευρά του ο κ. Νικολάτος θεωρεί ότι εκείνη η απόφαση ήταν πάρα πολύ σημαντική.

«Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία ότι το ζήτημα του κουρέματος δεν ήταν δημοσίου Δικαίου, αλλά ιδιωτικού και επομένως δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν προσφυγές εναντίον εκείνων των μέτρων και θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος που αισθανόταν αδικημένος να προσφύγει στα επαρχιακά δικαστήρια με αγωγή. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν μετείχα στην απόφαση διότι στενό συγγενικό μου πρόσωπο είχε επηρεαστεί από το “κούρεμα”. Δεν είναι ορθό για μένα να σχολιάσω εκείνη την απόφαση. Όμως οφείλω να πω ότι εκδόθηκαν τελευταία και άλλες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα των συντάξεων και άλλες, στις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε μεγάλη σημασία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Και είναι πιθανόν μετά την έκδοση των αποφάσεων των Επαρχιακών Δικαστηρίων να γίνουν εφέσεις και να έρθουν στο Ανώτατο Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η απόφαση του Ανωτάτου για το “κούρεμα” θα αποτελέσει κάποιου είδους οδηγό για την εκδίκαση των νέων υποθέσεων που ενδεχομένως να έρθουν ενώπιον του Ανωτάτου, είπε πως η απόφαση εκείνη της Ολομέλειας δίνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και πιθανόν να περιέχει κάποια στοιχεία καθοδηγητικά. «Αλλά το Εφετείο σε μια έφεση θα πρέπει να κρίνει την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης».

 

Τραυματισμένη εμπιστοσύνη

Σχετικά με την έντονη θέση των πολιτών, ότι για να αποκατασταθεί η τραυματισμένη εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και στο κράτος δικαίου θα πρέπει να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, δεν δίστασε να πει πως βεβαίως, θα υπάρξει τιμωρία των ενόχων. «Να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν, διότι μόνο μ’ αυτό τον τρόπο αποδίδεται δικαιοσύνη».

Τέλος, στην τελετή διαβεβαίωσης του είχε πει ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μαζί με τη συνεχιζόμενη ανοιχτή πληγή της κατοχής μεγάλου μέρους της πατρίδας μας για σαράντα χρόνια απαιτούν την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και πρωταρχικά του θεσμού της απονομής της δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας αυτή του την τοποθέτηση, είπε πως με τη συνεχιζόμενη κατοχή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στερηθεί περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων. «Εύχομαι ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού με την οποία θα αποκατασταθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Εάν όμως δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, ίσως θα πρέπει το κράτος μας να δει με ποίον τρόπο μπορεί να αποκαταστήσει τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Στην Κύπρο υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν επηρεάστηκαν από την κατοχή και εκείνοι που επηρεάστηκαν. Θεωρώ ότι ή θα πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη με τη λύση του Κυπριακού ή αν δεν λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους αποκατάσταση των δικαιωμάτων που παραβιάστηκαν και συνεχίζουν να παραβιάζονται, από την κατοχή».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα