Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε στην κυπριακή κοινωνία

Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε στην κυπριακή κοινωνία


Κύριε και κυρία Dashin, πριν προχωρήσουμε με τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχή δημιουργία του φιλανθρωπικού ιδρύματος σας, αλλά και να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη και τη συμβολή σας στην κοινωνία της Κύπρου. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τι σας ώθησε στη δημιουργία του ιδρύματος;

Julia: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τη στήριξή σας στο νέο μας εγχείρημα. Μερικά χρόνια πριν, επιλέξαμε να εγκατασταθούμε στην Κύπρο. Φέραμε τα τρία μας παιδιά για να τα μεγαλώσουμε σε αυτή την ηλιόλουστη και φιλόξενη χώρα. Και ήρθε η στιγμή που νιώσαμε ότι πρέπει δώσουμε πίσω στη χώρα που αισθανόμαστε ότι πραγματικά είναι το σπίτι μας. Με τη δημιουργία του ιδρύματος, θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με διάφορα προβλήματα και να παρακινήσουμε κι άλλους να βοηθήσουν. Το έργο μας θα είναι μακροπρόθεσμο και θα επικεντρώνεται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας. Είμαστε ρεαλιστές και έχουμε αξιόλογη εμπειρία στη φιλανθρωπία. Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται σημαντικό χρόνο και ενέργεια. Για να ιδρύσεις ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα πρέπει να είσαι δυνατός και αφοσιωμένος. Και είναι σημαντικό να είσαι συμπονετικός, αλλά στην τελική χρειάζεται θέληση και δύναμη.

Andrey: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια σας, αλλά και για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε για το ίδρυμά μας. Γνωρίζουμε ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα χρήματα και την πολυτέλεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι η πραγματική βοήθεια συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Πιστεύω ότι όλοι αγαπάμε την Κύπρο, ανεξάρτητα του τόπου γέννησης μας. Όλοι βλέπουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στενά συνδεδεμένο με την Κύπρο. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλοι μας που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ευθύνες. Έχουμε ευθύνες για το μέλλον του νησιού, για το μέλλον και την ευημερία της κοινωνίας μας, για το μέλλον της χώρας μας. Τα μέλη της κοινωνίας, και ιδιαίτερα τα προνομιούχα, θα πρέπει να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο και να είναι κοινωνικά ενεργά, προκειμένου να διατηρήσουν τον τόπο μας ασφαλή και υγιή. Είναι στα χέρια μας, όχι μόνο να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, αλλά και να ενισχύσουμε την κοινότητα στην οποία ζούμε. Χαίρομαι που ξεκινώ ένα μακρύ δρόμο προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη δρομολόγηση του “Andrey and Julia Dashin’s Foundation”. Είμαι εξίσου χαρούμενος και με τιμά η προοπτική αυτού του νέου ιδρύματος. Εύχομαι οι ταπεινές μας προσπάθειες να φέρουν ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Θα μπορούσατε να μας περιγράψτε την αποστολή, τον σκοπό και τους στόχους του “Andrey & Julia Dashins Foundation”.

Julia: Για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, θα ακούσουμε και θα ανταποκριθούμε σε ανάγκες στους πιο κάτω τομείς: ασφάλεια των κοινοτήτων, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και δεξιότητες, εκπαίδευση, φτώχεια, παιδιά που χρειάζονται βοήθεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και οποιαδήποτε άλλα κοινωνικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων σε αυτούς τους τομείς, προσφέροντας άμεση οικονομική στήριξη σε εκείνους που πλήττονται από κάποιο κοινωνικό/ οικονομικό μειονέκτημα.

 

Ποιό είναι το ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού του ιδρύματος; Πώς αναμένετε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του το Ίδρυμα;

Andrey: Μέχρι σήμερα, το “Andrey & Julia Dashin’s Foundation” κατόρθωσε να χρηματοδοτήσει μια σειρά προγραμμάτων, να υποστηρίξει διάφορες τοπικές οργανώσεις και να προσφέρει άμεση βοήθεια σε παιδιά και οικογένειες στην Κύπρο, αξίας περίπου 40.000 ευρώ. Θα ξεκινήσουμε με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ και σε 2-3 χρόνια, ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να διπλασιάσουμε το ποσό αυτό.

 

Πώς θα προωθήσει το Ίδρυμα τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή του κοινού;

Julia: Το ίδρυμα προτίθεται να προωθήσει ενεργά τον εθελοντισμό ενθαρρύνοντας νεαρά άτομα να συμμετέχουν στις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και συνεργαζόμενο με τοπικές αρχές και άλλους οργανισμούς προς το σκοπό αυτό. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε διάφορα προγράμματα βασισμένα στον εθελοντισμό που θα απαιτούν τη συμμετοχή του κοινού. Η προσφορά δεν πρέπει απαραιτήτως να έχει υλική αξία, μπορείτε απλά να δωρίσετε το χρόνο σας.

 

Με ποιούς τρόπους ο κόσμος, οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και οι ΜΚΟ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη φιλανθρωπική αποστολή;

 Andrey: Για ένα διάστημα πρόκειται να βασιστούμε στους δικούς μας πόρους, αλλά ελπίζουμε ότι θα μας ακολουθήσουν κι άλλοι και μαζί θα είμαστε σε θέση να φέρουμε ακόμη πιο ουσιαστικές αλλαγές. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες μας θα επεκταθούν περαιτέρω με τη βοήθεια και την υποστήριξη των υπολοίπων! Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει το έργο μας κάνοντας μια δωρεά στο ίδρυμα ή σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, θα ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό. Οι εθελοντές μπορούν να προσφέρουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, να διαδώσουν το έργο μας και να παρακινήσουν κι άλλους να συμμετέχουν σε αυτό. Τέλος, ως φιλανθρωπική οργάνωση επιδιώκουμε συνεχώς την ανάπτυξη συνεργασιών με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις, που μοιράζονται τους ίδιους στόχους και ηθικές αξίες με εμάς.

 

Ποιοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Ίδρυμα για οικονομική ενίσχυση; Ποιά είναι τα κριτήρια; Πώς μπορεί κάποιος ζητήσει βοήθεια;

Julia: Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επικοινωνήσετε με το ίδρυμα. Σας συμβουλεύουμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας, στο τμήμα “Επικοινωνία” http://www.dashinfoundation.org, όπου συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα, οι πληροφορίες αποστέλλονται απευθείας στο συντονιστή του ιδρύματος. Μπορείτε επίσης να μας αποστείλετε email στο [email protected] ή να επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο ( +357 ) 25 246120. Το ότι καταπιανόμαστε με δωρεές σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των δικαιούχων για βοήθεια. Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για οικονομική βοήθεια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ειλικρινή στα αιτήματά τους. Οι αιτήσεις αξιολογούνται όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα και δίκαια, από τους πιο έμπειρους και έντιμους ανθρώπους, ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Οι αιτούντες πρέπει να εκφράζουν καλόπιστα μια πραγματική ανάγκη και να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο ζωτικής σημασίας να λάβουν χρηματική ενίσχυση και να περιγράψουν τα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και τα κίνητρα τους. Με άλλα λόγια, η αίτηση πρέπει να είναι πειστική.

 

Σημείωση:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Andrey and Julia Dashin’s Foundation, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.dashinfoundation.org/


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα