Αθ. Ορφανίδης: Βαρύ το κόστος του bail-in

Αθ. Ορφανίδης: Βαρύ το κόστος του bail-in

 

Την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το bail-in, εξέφρασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος σημείωσε πως το κόστος παραμένει βαρύ.

Μιλώντας στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκδοσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, με τίτλο «The Cyprus Bail-In», ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την αναγκαιότητα για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αγνοήθηκαν.

Οι ευθύνες, επανέλαβε, αυτών που είχαν την εξουσία να μην λάβουν έγκαιρα μέτρα στοίχησε στη χώρα καθώς, όπως σημείωσε, όταν ένα κράτος τίθεται ενώπιον μίας οικονομικής κρίσης θα πρέπει ενεργεί γρήγορα.

«Το κούρεμα θα μπορούσε μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου του 2013 και μάλιστα πριν από τη σύνοδο του πρώτου Eurogroup να αποφευχθεί αν η νέα κυβέρνηση της κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητούσε τα στοιχεία της Pimco και ζητούσε από τους ευρωπαίους εταίρους ίση μεταχείριση και τον ίδιο τρόπο υπολογισμών των αναγκών τραπεζών. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε», σημείωσε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Απαντώντας σχετική ανέφερε ότι οι μελέτες της BlackRock ήταν εντελώς διαφορετικές από τις αντίστοιχες της Pimco καθώς δεν προέβλεπαν bail-in.

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενεργούσε σωστά.

«Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά το bail-in εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρό για την Κύπρο. Μια σειρά από ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά», παρατήρησε.

Αναφορικά με τον ELA, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τότε, οι κανονισμοί για την παροχή ELA φαίνεται να είχαν παραβιαστεί.

Ισχυρίστηκε ότι η ΚΤ υπό τη δική του διοίκηση τηρούσε ευλαβικά τους κανονισμούς παροχής ELA στη Λαϊκή Τράπεζα καθώς, όπως είπε, ήταν φερέγγυα τράπεζα, αξιόπιστη και παρείχε τις ανάλογες εξασφαλίσεις.

Ο καθηγητής στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου που αφορά στην πορεία της οικονομίας που οδήγησε στην ένταξη στο μνημόνιο.

Μακροπρόθεσμες αιτίες της ένταξης στο μνημόνιο, ανέφερε, ήταν οι δημοσιονομικές και τραπεζικές ανισορροπίες, καθώς και οι ανισορροπίες στον στεγαστικό τομέα. Αναφέρθηκε και σε εξωτερικές ανισορροπίες όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες αιτίες ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην κακή διαχείριση της κρίσης.

«Θα μπορούσε», πρόσθεσε, «η κρίση να είχε αναχαιτιστεί από το 2011 αν η κυβέρνηση είχε μπει σε πρόγραμμα, όπως συνέβη με άλλες χώρες που είχαν υιοθετήσει έγκαιρα πρόγραμμα στήριξης και απέφυγαν τα χειρότερα»

Επεσήμανε την αναγκαιότητα άμεσης δράσης των αρχών για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως τόνισε, στην οικονομία.

Δύο σημαντικά λάθη, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ήταν η πώληση του 21.16% της Λαϊκής (που ανήκει στην HSBC) προς το Dubai Investment Fund και Tosca Fund και η εκλογή το 2008 του Θεόδωρου Αριστοδήμου ως προέδρου της Τρ. Κύπρου.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα