Ακόμα πιο «πράσινη» η Πανεπιστημιούπολη

Ακόμα πιο «πράσινη» η Πανεπιστημιούπολη

 

Πέραν των 5.000 δέντρων και μικρό δάσος με 2.000 δέντρα συνυπάρχουν σε σημεία της Πανεπιστημιούπολης και όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, “φιλοδοξούμε να φυτεύουμε όλο και περισσότερα δέντρα σε διαφορετικές τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης”.

Πρόκειται είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, “για μια κίνηση συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, για να αναβαθμίσουμε την Πανεπιστημιούπολη σε ένα περιαστικό πάρκο γνώσης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης”.

Πέντε χιλιάδες δέντρα, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, οικολογική αλλά και αισθητική σημασία περιβάλλουν πλέον διαφορετικά σημεία της Πανεπιστημιούπολης.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, δημιούργησε, το 2001, ένα μικρό δάσος νότια της Πανεπιστημιούπολης, όπου έχουν φυτευτεί 2.000 δασικά δέντρα όπως ορθόκλαδα κυπαρίσσια, πεύκα, τρεμιθιές, μαστιχόδεντρα και 2.700 θαμνώδη φυτά όπως σχοινιές, μερσινιές, αόρατοι κ.λπ., δημιουργώντας ένα βασικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη έκταση είναι υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Κύπρου και παρακολουθείται η πρόοδος και η εξέλιξη των δενδρυλλίων, τα οποία έχουν ήδη μεγαλώσει και παρέχεται προς αυτά η κατάλληλη φροντίδα.

“Στόχος είναι να προσθέσουμε μια πράσινη κουκκίδα στο χάρτη της Κύπρου και να δώσουμε στην κυπριακή κοινωνία έναν πνεύμονα ζωής, ένα μικρό δάσος”, δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “τον Μάρτιο του 2014, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου και με την υποστήριξη φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού φυτεύτηκαν πέραν των 100 δενδρυλλίων κυπριακών ελαιών, δωρεά του Τμήματος Γεωργίας, για τη δημιουργία του `Ελαιώνα της Γνώσης`”.

Όπως δήλωσε επί τούτου ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, “η λογική είναι να μην μένουν αναξιοποίητοι υπαίθριοι χώροι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και να φυτέψουμε κάτι το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε”.

Επίσης, “σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει στο μέγιστο την πληθώρα ελαιόδεντρων που έχει φυτεύσει στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου παράγει το δικό του γνήσιο, παρθένο κυπριακό ελαιόλαδο, με την εμπορική ονομασία `Κυπρία γη`”.

“ Οι καρποί των δέντρων αξιοποιούνται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου, το οποίο η Πρυτανεία σκοπεύει να εμφιαλώνει και να το εκμεταλλεύεται εμπορικά με στόχο τη δημιουργία Ταμείου μεταπτυχιακών και διδακτορικών/μεταδιδακτορικών υποτροφιών”, εξήγησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου προκήρυξε ερευνητικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους €50.000, με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με στόχο τη δημιουργία νέων συσκευών για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών.

Τέλος, “σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ενέργειες του Πανεπιστημίου Κύπρου προς υλοποίηση του έργου `Μαύρος Χρυσός` για τη δημιουργία του μεγαλύτερου βιολογικά πιστοποιημένου χαρουπόδασους στην Κύπρο”.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τμήμα Γεωργίας, στοχεύει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο φυσικό χαρουπόδασος της Kύπρου, με την καλλιέργεια 40.000 χιλιάδων χαρουπιών, σε κρατική γη που αναμένεται να εκμισθωθεί σύντομα.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα