Αναγκαιότητα στήριξης των προσφύγων αγροτών από τα ευρωπαϊκά ταμεία

Αναγκαιότητα στήριξης των προσφύγων αγροτών από τα ευρωπαϊκά ταμεία

 


Του Λευτέρη Χριστοφόρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ-Ευρωβουλευτής

Εδώ και 41 χρόνια οι Κύπριοι Αγρότες Πρόσφυγες αποδεκατίσθηκαν και ξεκληρίστηκαν πλήρως. Αφενός μεν απώλεσαν ολόκληρη την αγροτική τους γη, ουσιαστικά την περιουσία τους, κι’ αφετέρου απώλεσαν πλήρως τα εισοδήματα τους. Σύμφωνα και με τις Μελέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου οι πρόσφυγες υπέστησαν απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της εισβολής και συνεχίζουν καθημερινά να υφίστανται αυτές τις τεράστιες απώλειες.

Δυστυχώς οι Κύπριοι Πρόσφυγες Αγρότες, πέραν τούτων, θυματοποιούνται και τιμωρούνται  περαιτέρω αφού αποκλείονται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Στήριξης και Εκταρικών Επιδοτήσεων.

Για όλα αυτά τα ζητήματα  υπέβαλα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου μεταξύ άλλων πληροφορώ την Επιτροπή για το απαράδεκτο καθεστώς και τις αδικίες που υφίστανται οι πρόσφυγες αγρότες απαιτώντας Ευρωπαϊκή Αρωγή και άμεση παρέμβαση. Συγκεκριμένα αναφέρω τα κάτωθι:

«Οι  Κύπριοι Πρόσφυγες Αγρότες στερούνται του αναφαίρετου δικαιώματος να αξιοποιούν την περιουσία τους και να καλλιεργούν την γη τους. Ουσιαστικά στερούνται ολόκληρου του αγροτικού τους εισοδήματος από το 1974, από τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μέχρι σήμερα. Η αποστέρηση αυτού του δικαιώματος και της δυνατότητας των Προσφύγων Κυπρίων Αγροτών να καλλιεργούν ελεύθερα τη γη τους, προέρχεται εξαιτίας της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα πλαίσια της αγροτικής της πολιτικής παρέχει εκταρικές επιδοτήσεις σε όλους τους Ευρωπαίους Αγρότες. Οι μοναδικοί Ευρωπαίοι Αγρότες οι οποίοι στερούνται των εκταρικών επιδοτήσεων, οι μοναδικοί Ευρωπαίοι Αγρότες που αποκλείονται από την Ε.Ε. του δικαιώματος να απολαμβάνουν εκταρικές επιδοτήσεις είναι οι Κύπριοι πρόσφυγες Αγρότες. Αυτή η πολιτική της Ε.Ε. πιστεύω ότι είναι Άδικη, Καταχρηστική, Παράτυπη και Τιμωρητική.

Η Ε.Ε., αντί να στηρίξει τους Κύπριους Πρόσφυγες Αγρότες  που είναι θύματα της τουρκικής εισβολής και εδώ και 40 χρόνια στερούνται πλήρως του Αγροτικού Εισοδήματος τους, τους στερεί επιπρόσθετα και τις εκταρικές επιδοτήσεις. Οι Κύπριοι Πρόσφυγες Αγρότες δεν καλλιεργούν τη γη τους όχι γιατί δεν το επιθυμούν αλλά γιατί τους το απαγορεύουν τα όπλα του στρατού κατοχής.

Ερωτάται η Επιτροπή

α. Τι θα πράξει για να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των Κυπρίων Αγροτών Προσφύγων.

β. Το να συνεχίσει η πολιτική της Ε.Ε. να μην παραχωρεί εκταρικές επιδοτήσεις σε Αγρότες που παρά την θέληση τους δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους ,ουσιαστικά τιμωρεί τα θύματα της Τουρκίας και της παράνομης εισβολής  και επιβραβεύει τη Τουρκία για την πολιτική της.

γ. Οι Κύπριοι Αγρότες Πρόσφυγες εξαιτίας της κατοχής έχουν μηδενικό αγροτικό εισόδημα. Αποτελεί νομικά και ηθικά ορθή πρακτική, εξαιτίας της παρανομίας της Τουρκίας να ακολουθεί και η Ε.Ε. την πολιτική των μηδενικών εκταρικών επιδοτήσεων σε Κύπριους Αγρότες πού είναι Ευρωπαίοι Αγρότες και διαθέτουν Ευρωπαϊκή Αγροτική Γη.»

Πιστεύω ότι απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και κινητοποίηση και από το Υπουργείο Γεωργίας και από τον ΚΟΑΠ, με μοναδικό στόχο να πεισθεί η Ευρώπη για το Δίκαιο των Προσφύγων Αγροτών και να στηρίξει ισότιμα και τον Κύπριο Πρόσφυγα Αγρότη.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα