Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζομένους

Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζομένους

 

Οι ευρωπαϊκές συντεχνίες των εργαζομένων στους τομείς των ΜΜΕ, τις τέχνες και της ψυχαγωγίας διοργάνωσαν διήμερο συνέδριο με τίτλο «το μέλλον της απασχόλησης στον τομέα των ΜΜΕ, των τεχνών και της ψυχαγωγίας». Θέμα του συνεδρίου ήταν τα εργασιακά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης που αντιμετωπίζει ο τομέας. Στο συνέδριο κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του χτες και ο κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης. Στη συζήτηση συμμετείχαν η διευθύντρια της Διεύθυνσης απασχόλησης της Κομισιόν κα. Γκουίν, ο εκπρόσωπος των συντεχνιών Γιοχάνες Στούντιγκερ και η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Άγκνες Γιογκέριους.

Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η απορρύθμιση της εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς.  Όλοι οι ομιλητές πλήν της Κομισιόν συμφώνησαν πως η λιτότητα η οποία επιβάλλεται στα κράτη μέλη είναι ο κύριος παράγοντας για την απορρύθμιση στην εργασία, τη μείωση στους μισθούς, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών εργασίας, απλήρωτα συμβόλαια και τον φαύλο κύκλο πρακτικών ασκήσεων χωρίς να μπορούν οι νέοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Στη δική του παρέμβαση, ο κύριος Συλικιώτης τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως η ΕΕ χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις για δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. «Η απορρύθμιση της εργασίας λόγω της λιτότητας οδηγεί στην επισφάλεια» είπε ο κύπριος Ευρωβουλευτής, και συνέχισε παραθέτοντας στοιχεία για την επισφάλεια στην ΕΕ απο την τελευταία έρευνα που έγινε εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης για το θέμα. «Ως Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, για κοινωνική ασφάλιση και συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζομένους, και για ίδιο μισθό, για την ίδια εργασία στον ίδιο χώρο εργασίας», συνέχισε.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, η ολλανδή ευρωβουλευτής Άγκνες Γιονγκέριους έκλεισε με το εύστοχο σχόλιο πως, αν η Ευρώπη δεν γίνει κοινωνική, τότε δεν θα υπάρχει.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα