Απαιτείται αναπτυξιακή κοινωνική πολιτική για μείωση των ανισοτήτων

Απαιτείται αναπτυξιακή κοινωνική πολιτική για μείωση των ανισοτήτων


“H οικονομική κρίση έχει αναντίλεκτα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην συνοχή της ΕΕ και στους τομείς της Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας. Για να επιλύσουμε όμως τα προβλήματα πρέπει να παραδεχτούμε πως τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της σκληρής λιτότητας συνέβαλαν στην αποβιομηχανοποίηση του Νότου, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στη ξήλωμα του κοινωνικού κράτος, στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, στο κλείσιμο πολλών ΜμΕ καθώς και στην αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας ως εισηγητής της γνωμοδότησης που ετοίμασε η Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εν λόγω έκθεση, ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως  απαιτούνται νέες πολιτικές ώστε να επιτύχουμε πραγματικά την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην ΕΕ. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να προωθηθούν μέτρα για να τονωθεί η πραγματική οικονομία, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Εξίσου σημαντικό, είπε, είναι να στηριχθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Εξήγησε δε πως ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Όπως επισήμανε, πολλά από τα σημεία αυτά αναφέρονται στην γνωμοδότηση  της Επιτροπής ITRE και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Κλείνοντας ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως εάν δεν προωθηθεί άμεσα μια αναπτυξιακή κοινωνική πολιτική, η ΕΕ δεν θα κατορθώσει ποτέ να μειώσει τις ανισότητες στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα