Απομακρύνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού

Απομακρύνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού

 


 

 

Ευρωζώνη: Σε θετικό έδαφος επέστρεψε ο πληθωρισμός

 

 

Ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού απομακρύνεται και ότι το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει να αποδίδει καρπούς περιείχαν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, καθώς έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014: Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 0,3% τον περασμένο μήνα (από 0% τον Απρίλιο), υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 0,2%:

Η επίπτωση των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου (αν και βαίνει μειούμενη) συγκράτησε μάλιστα την ανοδική τάση του πληθωρισμού, όπως προκύπτει από τη διαμόρφωση του δομικού τιμαρίθμου (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές καυσίμων και τροφίμων) στο 0,9% τον Μάιο (υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014) από 0,6% ένα μήνα πριν, αλλά και την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών κατά 1,3% την ίδια περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, όταν η ΕΚΤ προανήγγειλε την έναρξη του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων (για τις αρχές Μαρτίου), ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διολισθήσει στο -0,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009 και το φάσμα της οικονομικής στασιμότητας πρόβαλε απειλητικό.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης που κατεγράφη το α’ τρίμηνο του έτους παραπέμπει σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη και αποτελεί μια πρώτη νίκη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι έχει κερδίσει και τον πόλεμο: Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα πολύ κάτω από τα επίπεδα που η Φρανκφούρτη θεωρεί συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών (κοντά, αλλά κάτω από το 2%) και η απρόσμενη μείωση των τιμών παραγωγού τον Απρίλιο (-0,1% σε μηνιαία βάση, -1,3% σε ετήσια) καταδεικνύει το μέγεθος της αβεβαιότητας που ακόμα υπάρχει.

Αυτό είναι το φόντο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι στη συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των οικονομολόγων της τράπεζας: Τυχόν ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό (που τον Μάρτιο αναμενόταν ότι θα «κλείσει» το έτος στο μηδέν) θα μπορούσε να αναζωπυρώσει και πάλι τα σενάρια για πρόωρο τερματισμό του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος. Αναμένεται ωστόσο ότι ο Ντράγκι θα εμμείνει στην πλήρη υλοποίησή του, με τη διοχέτευση ρευστότητας 1,1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού αποτέλεσε το «καύσιμο» για ράλι του ευρώ, το οποίο έφτασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται έως και 2,5% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το 1,12 δολ./ευρώ, από 1,0925 στο κλείσιμο της Δευτέρας. Αργά χθες το βράδυ διαπραγματευόταν στο 1,176 δολ./ευρώ, έχοντας λάβει πρόσθετη ώθηση από τα ασθενή στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες των ΗΠΑ και από τη δήλωση του στελέχους της Fed Λαέλ Μπρέιναρντ ότι η οικονομική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους στις ΗΠΑ ίσως να μην είναι… τόσο προσωρινή όσο μέχρι πρότινος εκτιμάτο, εξελίξεις που «έκοψαν τα φτερά» του δολαρίου.

Εκτός από το ευρώ, έντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, ξυπνώντας μνήμες από το ξεπούλημα στα μέσα του περασμένου μήνα: Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,66% (με την τιμή να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση…). Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και τα ομόλογα της περιφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου Ιταλίας και Ισπανίας να διαμορφώνεται σε υψηλό έξι μηνών, στο 2,11% και 2,08% αντίστοιχα.

– Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014: Αυξήθηκε στο 0,3% (από 0% τον Απρίλιο), υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 0,2%

– Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού έδωσε φτερά στο ευρώ, που ενισχύθηκε πάνω από 2% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το 1,12 δολ./ευρώ, από 1,0925 τη Δευτέρα.

– Εντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,66%.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου, Ημερησία


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα