Απόδραση από την κόλαση τoυ ISIS

Απόδραση από την κόλαση τoυ ISIS

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

 Απέδρασαν από την κόλαση, αφού υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, και όπως τόνισαν οι δοκιμασίες που βίωσαν στα χέρια των «δήμιων» τους δεν ήταν τίποτα μπροστά στις πληγές που άφησαν αυτές οι θηριωδίες στα κορμιά και τις ψυχές τους.

Πρόκειται για τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, και τη Νάντια Μουράντ, οι οποίες τιμήθηκαν κατά την τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το 2016 με το Bραβείο Ζαχάρωφ. Ένα βραβείο για την Ελευθερία της Σκέψης. Πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και απονεμήθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος του ήταν και παραμένει να τιμά άτομα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή και το έργο τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ιδίως του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Τα κορίτσια τιμήθηκαν ως αγωνίστριες κατά του Ισλαμικού Κράτους και της γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει κατά των Γεζίντι, ανήκουν δηλαδή στην πιο απομονωμένη κουρδική μειονότητα του βόρειου Ιράκ και της Συρίας, τα μέλη της οποίας υπέστησαν άγριες σφαγές και διωγμούς από το ISIS εξαιτίας της θρησκευτικής τους ιδιαιτερότητας.

Η θρησκεία των Γεζίντι έχει κοινά σύμβολα με τον ζωροαστρισμό, με κεντρική φιγούρα τον άγγελο Ταουσί Μελέκ, που εμφανίζεται να λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στον άνθρωπο και το θείο. Όταν ξέσπασε ο εφιάλτης του ISIS, ήταν οι πρώτοι που διώχθηκαν ως «λάτρεις του διαβόλου».

Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των γυναικών και κοριτσιών, τα οποία το ISIS πούλησε ως σκλάβες. Από μαρτυρίες σε ξένα μέσα, μαθαίνουμε ότι πολλές γυναίκες Γεζίντι πωλήθηκαν για 150 δολάρια μεταξύ τζιχαντιστών, ενώ άλλες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Όπως είπε η Μπασάρ στην τελετή απονομής του βραβείου, χιλιάδες κοπέλες παραμένουν σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους και «κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές».

Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν. Η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ πωλήθηκε τέσσερις φορές, πέρασε αλλεπάλληλους βιασμούς -ακόμα και στα χέρια γιατρών- και παραμορφώθηκε από έκρηξη νάρκης προσπαθώντας να ξεφύγει.

Κατάφερα να δραπετεύσω για να δώσω φωνή στα θύματα του Ισλαμικού Κράτους τονίζει, εξιστορώντας πως δραπέτευσε μαζί με την παιδική της φίλη και ένα κορίτσι 9 χρονών που επίσης βίαζαν αλλά πριν φτάσουν σε ασφαλή περιοχή, η φίλη της πάτησε νάρκη. «Εξερράγη και το τελευταίο που θυμάμαι είναι οι κραυγές τους, το χειρότερο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ. Περισσότερες από 3.500 γυναίκες και παιδιά κρατούνται όμηροι και σκλάβοι του Ισλαμικού Κράτους και κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές», συμπλήρωσε.

Η Νάντια Μουράντ χαρακτήρισε τα εγκλήματα του ΙΚ ως γενοκτονία, «γενοκτονία φόνου και γενοκτονία σκλαβιάς», ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών ζωνών στο Ιράκ για τους Γεζίντι και άλλες μειονότητες καθώς, όπως επεσήμανε, το μισό εκατομμύριο των Γεζίντι είναι τα τελευταία μέλη αυτής της κοινότητας στη Μέση Ανατολή. «Βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμβολο ανθρωπιάς και η Ευρώπη σήμερα, το επιβεβαιώνει αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πρότυπο για τον κόσμο και για τη συνύπαρξη των λαών και των πολιτισμών», είπε η Νάντια Μουράντ.

Η Λαμίγια και η Νάντια ζουν σήμερα στη Γερμανία και δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η αρχαιότατη κοινότητα των Γεζίντι, ενώ συνεχίζουν να βοηθούν γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από το IΚ.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες μπορούν διηγηθούν ιστορίες για χιλιάδες κορίτσια σαν κι αυτές στο Ιράκ και τη Συρία, που ζουν καθημερινά με βασανιστήρια, και βιώνουν μια συνεχιζόμενη τραγωδία. «Παρόλα αυτά, ούτε καν ένα έστω παιδί δεν έχει σωθεί. Εναπόκειται στους ίδιους τους αιχμαλώτους να βρουν έναν τρόπο να ξεφύγουν».


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα