Αρχές του 2014 ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων

Αρχές του 2014 ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων

  • Αρχές του 2014 ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων

Συμφωνήθηκε η στρατηγική για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, βάσει οδικού χάρτη.

 

 

Σεπτέμβριος 2013

· Κατάργηση δικαιολογητικών για αγορά αγαθών/υπηρεσιών άνω των €300 χιλιάδων

· Αύξηση στο 1 εκ. ευρώ του ορίου μεταφοράς χρημάτων εκτός για επαγγελματική δραστηριότητα

 

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2013

· Απελευθέρωση γραμματίων

· Κατάργηση του ορίου μεταφοράς χρημάτων εντός Κύπρου

 

Μάρτιος – Απρίλιος 2014

· Πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων

· Κατάργηση περιορισμών για άνοιγμα νέου λογαριασμού

 

Αδιευκρίνιστη παραμένει η χρονική στιγμή της πλήρους αποκατάστασης της ελεύθερης διασυνοριακής διακίνησης κεφαλαίων. Η κατάργηση των περιορισμών μεταφοράς χρημάτων εκτός Κύπρου, εξαρτάται από την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.


Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη χαλαρώσεων περιορισμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

Τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώνουν σταδιακά με την επίτευξη ορόσημων στο μνημόνιο.

Η πορεία των χαλαρώσεων θα εξαρτηθεί από τη σταδιακή σταθεροποίηση του συστήματος, την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στα συνεργατικά και την Τράπεζα Κύπρου.

Για την πλήρη χαλάρωση, για παράδειγμα, των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Κύπρου θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στα συνεργατικά, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Για να αρθούν όλα τα μέτρα, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκής πρόοδος του προγράμματος στήριξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

«Οι Κυπριακές αρχές δεσμεύονται να καταργήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η στρατηγική για τις χαλαρώσεις συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του κλιμακίου της Τρόικα, μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με την Τρόικα και στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:

1) Τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι άκρως απαραίτητο.

2)
 Τα περιοριστικά μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά μέσω προσεκτικών και συνετών βημάτων ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύριες φάσεις:

1)  αρχικά, θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές εντός της Δημοκρατίας, και

2)  στη συνέχεια θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές στη διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων.

Ο οδικός χάρτης συνδέει τα διάφορα στάδια κατάργησης των περιοριστικών μέτρων με συγκεκριμένα κύρια ορόσημα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του Κυπριακού τραπεζικού τομέα και τα οποία είναι καθοριστικά για την αναδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και βοηθούν στην οικονομική ανάκαμψη.

Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο ορόσημο θα καταργούνται βήμα προς βήμα, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα καθώς και δείκτες, σχετικούς με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιλαμβανομένης και της κατάστασης ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να επιταχυνθεί. Ωστόσο, για όσο χρονικό διάστημα τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ θα λαμβάνονται μέτρα για την τήρησή τους.

 


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα