Αυξημένο ενδιαφέρον για μεγάλα αναπτυξιακά έργα

Αυξημένο ενδιαφέρον για μεγάλα αναπτυξιακά έργα

Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας προαπαιτούμενο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων

 

Του Ανδρέα Δημητριάδη,  Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων

 

Η κυπριακή οικονομία, τρία σχεδόν χρόνια μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, δείχνει να αφήνει πίσω της τους σοβαρούς κινδύνους και να βρίσκεται ήδη σε τροχιά σταθεροποίησης, ανάκαμψης και επανάκτησης της αξιοπιστίας της. Η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ –για τρία συνεχόμενα τρίμηνα– αποδεικνύει ότι η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από τη βαθιά ύφεση στην οποία είχε εισέλθει από το β΄ τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας για 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις που λαμβάνει η κυπριακή οικονομία από την Τρόικα και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η αναμενόμενη έξοδος από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μας αποτυπώνουν τη σταθερή ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία.

Τη σημαντική αυτή αναστροφή του κλίματος έναντι της χώρας μας, τη διαπιστώνουμε πλέον σε κάθε διεθνή μας παρουσία σε σημαντικά συνέδρια, εκθέσεις και επιχειρηματικά φόρουμ. Το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών εταιρειών και ταμείων για επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία, είναι το τελευταίο διάστημα αυξημένο και πολύ συγκεκριμένο, σε αντίθεση με το 2013 και το 2014 που διαπιστώναμε ένα μούδιασμα και μια απόσταση, ίσως και απαξίωση, για κάθε τι κυπριακό. Στην αναστροφή αυτή φαίνεται να συμβάλλουν καταλυτικά και η προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και η αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας μας.

Αναμφίβολα, έχουμε καλύψει ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής. Παραμένουν, ωστόσο, πολλά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου ο δρόμος για να φθάσουμε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, παραμένει μακρύς. Η οικονομία μας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών που παρουσιάζει, αλλά και τη συνολική αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής του κράτους.

Ο στόχος για επάνοδο στην ανάπτυξη θα επιτευχθεί πρωτίστως με την υλοποίηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας. Η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης αναπτυξιακών και εμπλουτιστικών έργων θεωρείται απαραίτητη προκειμένου τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, να προωθήσουν στρατηγικές συνεργασίες με επενδυτές του εξωτερικού για την υλοποίησή τους.

Οι σοβαροί ξένοι επενδυτές, επιζητούν προορισμούς με ελκυστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, υγιές τραπεζικό σύστημα και σύγχρονη, αποτελεσματική και ευέλικτη κρατική λειτουργία. Επιζητούν κράτη επιχειρηματικά και επενδυτικά φιλόξενα, τα οποία θα αξιοποιούν την επιθυμία τους να επενδύσουν και θα τους διευκολύνουν να το πράξουν, όχι το αντίθετο. Η χώρα μας συγκεντρώνει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση και διεύρυνση των πολεοδομικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα εμείς, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με εξωστρέφεια και να προβάλλουμε τις θετικές αλλαγές που σημειώνονται στην οικονομία μας. Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις, είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα δούμε μεγάλα και σημαντικά αναπτυξιακά έργα να υλοποιούνται με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα