«Αχίλλειος πτέρνα» ο χειμερινός τουρισμός

«Αχίλλειος πτέρνα» ο χειμερινός τουρισμός

 


 

Tης Αγγέλας Κωμοδρόμου , Πηγή: Περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ

 

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή τουριστική βιομηχανία είναι το πρόβλημα της εποχικότητας. Παρά το νούμερα ρεκόρ που καταγράφηκαν ειδικά φέτος, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες από όλους τους αρμόδιους φορείς για άμβλυνση του προβλήματος έτσι ώστε η Κύπρος να είναι τουριστικός προορισμός όχι 4 με 6 μήνες, αλλά και τους 12 μήνες του χρόνου. Πρόκειται για την ««Αχίλλειο πτέρνα» του κυπριακού τουρισμού, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο EUROΚΕΡΔΟΣ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Ντίνος Κάκκουρας, με αφορμή την 62η Ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδέσμου.

«Η φιλοσοφία του “ήλιος και θάλασσα” δεν είναι αρκετή στα σημερινά δεδομένα. Ο σύγχρονος τουρίστας έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κάκκουρας σημείωσε ότι επείγει η ανάπτυξη του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως ο αθλητικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός. «Οι διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας και μπορούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες εισροές τουριστών».

«Η Κύπρος διαθέτει ήπιο κλίμα και αυτό αποτελεί διαχρονικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με την παροχή κινήτρων όπως οι ναυλωμένες πτήσεις το χειμώνα, την μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και την μεγαλύτερη προβολή της Κύπρου ως χειμερινό προορισμό».

Ο κ. Κάκκουρας υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη για να διατηρηθεί η ανοδική τάση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή όσον αφορά στον τουρισμό.

Ερωτηθείς για τα περιστατικά εξαπάτησης ταξιδιωτών από μη αδειούχους πράκτορες μέσω διάφορων ιστοσελίδων με έδρα κυρίως το εξωτερικό είπε πως η συμβουλή που έχει να δώσει είναι η ενδελεχής έρευνα πριν κάνει κάποιος οποιαδήποτε κράτηση και πληρώσει.

«Να ενημερώνεται με λεπτομέρεια τι προσφέρεται στο πακέτο που εξετάζει για να ξέρει με ακρίβεια τα δικαιώματά του. Και για να μην αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα μετά, λέμε ότι πρέπει να επιλέγει να κλείνει το πακέτο του από Κύπριο τουριστικό πράκτορα, αδειούχο από τον ΚΟΤ. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ακόμα κι αν αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτό θα τύχει διαχείρισης όσο πιο καλά και αποτελεσματικά γίνεται. Ακόμη συμβουλεύουμε τους Κύπριους ταξιδιώτες να αποφεύγουν ιστοσελίδες, γενικά άγνωστες και αμφιβόλου εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Σίγουρα ο κόσμος μπαίνει στον πειρασμό λόγω πολύ χαμηλότερων τιμών, όμως αυτές οι τιμές τελικά είναι πιο φτηνές γιατί στην ουσία ξεγελούν και δυστυχώς η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων λόγω του ότι είναι στο εξωτερικό είναι πιο δύσκολη».

 

Κανένας εφησυχασμός

Μιλώντας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου είπε πως η φετινή αύξηση στις αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα, δεν πρέπει να επιφέρει κανένα εφησυχασμό, αλλά απεναντίας, αυτό πρέπει να είναι το έναυσμα για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του τομέα.

Ο κ. Κάκκουρας ανέφερε, ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η προσφερόμενη ποιότητα των υπηρεσιών μας. Στην ομιλία του, ο κ. Κάκκουρας χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό, αλλά και την επιτυχή έκβαση της Τουριστικής Πολιτικής της χώρας μας.

Ο πρώτος και κυριότερος πυλώνας των μεταρρυθμίσεων αυτών, όπως σημείωσε ο κ. Κάκκουρας, αφορά τον σχεδιασμό, για πρώτη φορά, μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, με συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης, με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, προϋπολογιζόμενες δαπάνες ανά δράση και ξεκάθαρη ανάθεση αρμοδιοτήτων σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Ο δεύτερος πυλώνας των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο σε αντίθεση με τον περιορισμένο σε εξουσίες και αρμοδιότητες ΚΟΤ, θα έχει και τη δύναμη και την κατά νόμο πλέον αρμοδιότητα, να επιβάλει οριζόντιες πολιτικές.

Ο τρίτος πυλώνας της μεταρρύθμισης αφορά στην εφαρμογή και παρακολούθηση ενός νέου και αισθητά απλοποιημένου κανονιστικού πλαισίου Τουρισμού.

«Η φετινή χρονιά αποτελεί μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου στα 2,5 δις ευρώ. Όμως, παρά τις φετινές αυξήσεις στα έσοδα και στις αφίξεις των τουριστών, ο τουριστικός τομέας επιβάλλεται να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί για να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών», επεσήμανε.

Ο ACTA, είπε ο κ. Κάκκουρας, παρακολουθεί όλες τις τοπικές και διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά τα ζητήματα του τουρισμού και των ταξιδίων, και ασκεί υπεύθυνη πολιτική για την ορθολογική προώθηση των θεμάτων αυτών. Αναφερόμενος στον εισερχόμενο τουρισμό, ο Πρόεδρος του ACTA είπε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 οι αφίξεις των τουριστών ανήλθαν σε 1.737 χιλιάδες σε σύγκριση με 1.450 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 19,8%. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια (αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2015), σημειώνοντας ρεκόρ στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ACTA κατέθεσε προτάσεις με στόχο να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των τουριστών. Πιο συγκεκριμένα, ο ACTA εισηγείται τα εξής:

-Να δοθούν κίνητρα προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων.

-Να εκσυγχρονιστούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικά μέσα μεταφοράς, κλπ.

-Να καθοριστεί ανώτατη τιμή πώλησης στα είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να περιοριστεί η αισχροκέρδεια σε βάρος των τουριστών.

-Να επενδύσει περαιτέρω το κράτος στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

-Να δοθούν επιχορηγήσεις σε ξένους διοργανωτές ταξιδίων για ναυλωμένες πτήσεις τον χειμώνα.

-Να βελτιωθούν οι τουριστικές υποδομές.

-Να είναι πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική η διαφημιστική προβολή της Κύπρου και να αξιολογείται ως προς την αποδοτικότητά της.

«Με αποσπασματικές κινήσεις και αξιοποίηση κάποιων ευκαιριακών συγκυριών δεν οικοδομούμε το τουριστικό αύριο του τόπου», πρόσθεσε. «Ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται ένα γενικό “λίφτινγκ” που θα τον καταστήσει πιο ελκυστικό. Ουσιαστικά ήρθε η ώρα που «πρέπει να εγκύψουμε πάνω στον τουρισμό με σοβαρότητα, επαγγελματικότητα και δημιουργικότητα».

Είπε επίσης ότι χρειάζεται “re-branding” το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ώστε να ελκύει πιο πολλούς ξένους τουρίστες, διαφόρων ηλικιών και εισοδήματος.

Ο κ. Κάκκουρας τόνισε επίσης ότι μια σοβαρή διάσταση στο θέμα τουρισμού, είναι το γεγονός πως η Κύπρος θεωρείται ασφαλής προορισμός.
«Παράλληλα μια σωστή λύση στο Κυπριακό, θα ενεργήσει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα αισθήματα ασφάλειας για τη χώρα, ειδικά, σήμερα που όλη η γειτονιά της Κύπρου βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και συγκρούσεων».

 

Κύριος στόχος ο εκσυγχρονισμός

Σε δικό του χαιρετισμό στην Συνέλευση ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό αποσκοπεί στο να γίνει η Κύπρος ισχυρότερη στο διεθνή ανταγωνισμό μεγιστοποιώντας την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή της Κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα διαχειρίζεται όλα τα θέματα τουρισμού και θα συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες και τους ιδιωτικούς φορείς και υπογράμμισε πως στόχος μας είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση τους επόμενους μήνες.

Είπε ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των συμβούλων που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της στρατηγικής, σε συνεργασία με δική μας διεπιστημονική ομάδα, η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία μας, προσθέτοντας ότι οι μελετητές θεωρούν ότι, εφόσον γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, η αύξηση αυτή θα αφορά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στα κρατικά έσοδα και τις θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στις προκαταρκτικές εισηγήσεις των μελετητών περιλαμβάνονται προτάσεις που άπτονται των πιο κάτω τομέων:

Βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και δημιουργία μηχανισμών ελέγχου ποιότητας, αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης των εκστρατειών προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, βελτίωση της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας και εξεύρεση νέων και βελτίωση των υφιστάμενων επιμέρους τομέων του τουριστικού προϊόντος (εξετάζονται τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και προβολής της κυπριακής κουζίνας, μέσω και της ανάπτυξης συνεργασιών με διεθνή κέντρα γαστρονομίας).

Ανέφερε επίσης ότι περιλαμβάνονται και προτάσεις βελτίωση του μηχανισμού που συντονίζει και ρυθμίζει τα θέματα τουρισμού, καθώς και αναγκαιότητα δημιουργίας υποστηρικτικών οργανισμών για διάφορες σημαντικές δραστηριότητες, π.χ. εξειδικευμένου One Stop Shop για παροχή βοήθειας σε δυνητικούς επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι στις προτεραιότητές βρίσκεται πάντοτε και η προώθηση νέων έργων τουριστικής υποδομής, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις σε αναπτύξεις νέων μαρίνων και γηπέδων γκολφ, καθώς και η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Τύπου Καζίνου Θέρετρου.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα