Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θέλει λύση, αλλά…

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θέλει λύση, αλλά…Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια «έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της», αλλά θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Αμερική..

Ο κ. Βαρουφάκης στην ομιλία του, που επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παράταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο «σχεδιάστηκε λάθος και εφαρμόστηκε από αυτούς που έπρεπε να κάνουν μεταρρυθμίσεις και αρνούνταν να αλλάξουν οι ίδιοι».

Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, όμως όχι μέσω της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου που κληρονόμησε και το οποίο οδήγησε σε μαζική εσωτερική υποτίμηση, η οποία αναπόφευκτα θα μείωνε βίαια τα εισοδήματα από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν τα παλιά και τα νέα δάνεια», εξήγησε ο Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων ο Βαρουφάκης είπε ότι παρά τις γνωστές παθογένειες της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μια αληθινή ολοκλήρωση και «μια σωστή τραπεζική ένωση».

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα ποτέ «δεν διασώθηκε πραγματικά, καθώς μόνο το 9% των δανείων πήγαν στο ελληνικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα (χρήματα) χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν ανεύθυνοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.

Στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και σχολίασε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία επειδή η έκβασή τους θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Ευρώπης προς το ευρύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στον ιστό των δημοκρατιών και στα θεμέλια των πραγματικών οικονομιών μας. Ενώ πρόσθεσε ότι το ελληνικό δράμα χρέους του 2010 ήταν ο προάγγελος πολλών από αυτά που ακολούθησαν σε μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης. Εχουμε το δικαίωμα αυτό όπως και να «προκαλέσουμε» τη λογική του προηγούμενου προγράμματος. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη είτε προέρχονταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα.

Η ρευστότητα τελειώνει. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε ένα bank run λέγοντας ότι αν εκλεγούμε εμείς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Παράλληλα, υπήρξαν φωνές στην Ευρώπη που έλεγαν ότι αν εκλεγούμε θα υπάρξει στενότητα ρευστότητας, κάτι που έγινε. Λίγο αφ’ ότου πήγα στο Λονδίνο η ΕΚΤ ήρε το waiver.

Η απάντησή μου είναι απλή: θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα ρητορική ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία. Παρόλα αυτά, είπε, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να εξηγήσουν το βάθος και την επιμονή της σημερινής κρίσης.

Για να εξηγηθεί αυτό χρειάζεται κάποιος να εξετάσει τα μειονεκτήματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση-τέρας, τέτοια που έχει καταλήξει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το αποτέλεσμα της παρούσας ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα παίξει σημαντικό ρόλο στον αν η Ευρώπη θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τις προσπάθειες του υπόλοιπου κόσμου να αφήσει πίσω το «κραχ» του 2008 και τις επίμονες επιπτώσεις του.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και το γεγονός ότι διαρκούν πολύ, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο να καταλήξουν επιτυχώς.

Παρόλα αυτά εξήγησε ότι η λέξη-κλειδί είναι το «επιτυχώς», υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον Μνημόνιο. Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης. Λάθος προς τους δανειστές μας, προς τους εταίρους μας και τον λαό της χώρας. Εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε: ότι αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη, πρόσθεσε.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα