Γιατί η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την ΕΕ

Γιατί η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την ΕΕ

 


 

Η Τουρκία έγινε σημαντικός συνέταιρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο χρόνο, στην προσπάθειά της να ελέγξει τη μεγαλύτερη προσφυγική εισροή της ηπείρου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσαρεστούνται όλο και περισσότερο με αυτό που βλέπουν ως απολυταρχικές τακτικές από την τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα.

Ένα σημείο καμπής αναμένεται τον Οκτώβριο, όταν η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει στους τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας που έκλεισε τον Μάρτιο. Χωρίς την απελευθέρωση της βίζας, η Τουρκία έχει πει πως θα αποχωρήσει από την υπόσχεσή της να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο προς την Ελλάδα.

Όταν η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει την ΕΕ για να σταματήσει τη ροή των προσφύγων τον Μάριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να επεξεργαστούν τη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια των τούρκων σε αντάλλαγμα. Για να πυροδοτήσει αυτήν την υποχώρηση, η Τουρκία έπρεπε να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία διαβατηρίου της και να φέρει κάποιους από τους νόμους της πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πρακτική. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έκρινε πως ο ορισμός της τρομοκρατίας στον τουρκικό νόμο είναι υπερβολικά ευρύς, όμως η Τουρκία αρνήθηκε να τον στενέψει. Οι προοπτικές χαλάρωσης του νόμου έχουν γίνει ιδιαίτερα μικρές, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί δικαιοδοσίες έκτακτης ανάγκης για να συντρίψει τους ακόλουθους του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού τον οποίο κατηγορεί για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ιμπραχίμ Καλίμ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, είπε στις 10 Αυγούστου πως το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι επιθέσεις από τους κούρδους αυτονομιστές δείχνουν πως η «ευαισθησία» της Τουρκίας στο θέμα της τρομοκρατίας είναι δικαιολογημένη.

Η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, ύστερα από μήνες απομάκρυνσης ύστερα από μια στρατιωτική διαμάχη στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, έχει αναζωπυρωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας ήταν ο πρώτος επικεφαλής κράτους που συναντήθηκε με τον Ερντογάν μετά την απόπειρα, αναστατώνοντας περισσότερο τους δυτικούς συμμάχους που ήδη διατηρούν αμφιβολίες για την αφοσίωση του τούρκου προέδρου στις δημοκρατικές αξίες.

Ενώ οι τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν πως η συνάντηση με τον Πούτιν είχε συμφωνηθεί κατ’ αρχήν πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους με τους ευρωπαίους ηγέτες, τους οποίους κατηγορούν για παροχή χλιαρής στήριξης στην τουρκική δημοκρατία ύστερα από την απόπειρα. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι καλύτερες σχέσεις με τον Πούτιν δεν έρχονται σε βάρος της ιστορικής συμμαχίας της χώρας με τη Δύση.

Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας είναι η πρόσφατη διένεξη του Ερντογάν με τον Ματέο Ρέντσι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε πως ο γιος του Μπιλάλ, ο οποίος εμπλεκόταν σε έρευνα διαφθοράς του 2013 την οποία εκείνος κατέστειλε, δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ιταλία για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του φοβούμενος πως θα συλληφθεί στο πλαίσιο μιας μυστηριώδους έρευνας ξεπλύματος χρήματος. «Γιατί δεν τα βάζουν με τη Μαφία και όχι με τον γιο μου;» ξέσπασε στη συνέντευξη, με τον πρωθυπουργό Ρέντσι να απαντά μέσω Twitter: «Σε αυτή τη χώρα, οι δικαστές απαντούν στον νόμο και το ιταλικό σύνταγμα, όχι τον τούρκο πρόεδρο. Λέγεται κράτος δικαίου».

Από την άλλη, η Τουρκία ήλπιζε να ανακοινώσει σύντομα συμφωνία με τη BAE Systems του Ηνωμένου Βασιλείου για να αναπτύξει το πρώτο της εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος, όμως αυτά τα σχέδια έχουν καθυστερήσει καθώς οι βρετανοί αξιολογούν τις συνέπειες της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Παρ’ ότι η συμφωνία παραμένει σε ισχύ, οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ BAE και τουρκικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας μπορεί να ανακοινωθούν μόλις προς το τέλος του έτους, φέροντας χτύπημα στις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία οπλισμού της και να μειώσει την εξάρτησή της από συμμάχους για προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Δεν έχουμε λάβει το είδος της στήριξης που περιμέναμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τη δυτική συμμαχία για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας» είπε ο Καλίν αφότου έγινε δημόσια η καθυστέρηση της BAE. «Αυτό, φυσικά, σπρώχνει την Τουρκία να αναζητήσει» εναλλακτικές, είπε.

Η Τουρκία βρέθηκε και σε αναπάντεχη διαφωνία με τη Σουηδία, αφότου η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Γουόλστρομ άσκησε κριτική στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Άγκυρας που άλλαξε τους νόμους για την ηλικία συναίνεσης. Η τουρκική απόφαση «να επιτρέψει το σεξ με παιδιά κάτω των 15 ετών θα πρέπει να αναστραφεί» είπε ο Γουόλστρομ, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της Άγκυρας, η οποία κάλεσε τον υπεύθυνο της σουηδικής πρεσβείας για να εκφράσει την απογοήτευσή της.

«Δεν υπάρχει τέτοια ανοησία στην Τουρκία. Παρακαλώ ελέγξτε τις πληροφορίες σας» απάντησε ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού, Μεχμέτ Σιμσέκ, μέσω Twitter. Πηγή: Πρώτο Θέμα


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα