Για ποσυρτή και ζιβανία στις Υπεραγορές Ιωαννίδη

Για ποσυρτή και ζιβανία στις Υπεραγορές Ιωαννίδη

Από τον Αγρό στους Αγίους Ομολογητές και από τους Αγίους Ομολογητές στην Ανθούπολη. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Υπεραγορές Ιωαννίδη, μια οικογενειακή επιχείρηση, που δεν στοχεύει απλά στο να εξυπηρετεί τους πελάτες των υπεραγορών της, θέλει παράλληλα να τους προσφέρει τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα με τα οποία οι ίδιοι μεγάλωσαν. Ο Στέλιος Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής των υπεραγορών, μιλώντας στο EUROKEΡΔΟΣ, αναφέρθηκε επίσης στο οικογενειακό μπακάλικο, αλλά και την κουλτούρα που υπαγορεύει την στήριξη των κυπρίων παραγωγών.

Κύριε Ιωαννίδη πως ξεκίνησαν οι Υπεραγορές Ιωαννίδη;

Αρχικά είχαμε ανοίξει στον Αγρό ένα οικογενειακό μπακάλικο διακοσίων τετραγωνικών, κάτω από το σπίτι μας. Πάντα, και τα τρία αδέρφια της οικογένειας μου, είχαμε στο μυαλό μας ν’ ασχοληθούμε με το εμπόριο. Στο χωριό μας είχαμε πάντα παραγωγή φρούτων και άλλων προϊόντων, κυρίως για να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες. Ότι περίσσευε το πουλούσαμε στους χωριανούς. Από το 1970 και μετά αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα περβόλια μας και να κάνουμε παραγωγή δικών μας φρούτων και λαχανικών με σκοπό τη πώληση σε διάφορα μπακάλικα.

Το 1989, λόγω της αγάπης μας προς το επάγγελμα, αποφασίσαμε ν’ ανοίξουμε ένα μπακάλικο εξακοσίων τετραγωνικών στη Λευκωσία, στους Αγίους Ομολογητές, αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο του Αγρού. Πέντε χρόνια μετά, μεγαλώσαμε το μπακάλικο στους Αγίους Ομολογητές και αναπτύξαμε ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις μας. Πάντα στόχος ήταν να επεκταθούμε περισσότερο ανοίγοντας δεύτερο, ίσως και τρίτο κατάστημα.

Το 2012, εγκαινιάσαμε την υπεραγορά μας στην Ανθούπολη (η μεγαλύτερη επαγγελματική κίνηση μας μέχρι σήμερα), συνολικού εμβαδού 1800m². Με το άνοιγμα του πάνω ορόφου της υπεραγοράς πλέον ο αριθμός έχει ανέλθει σε 3000m² .

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, ως οικογένεια είμαστε ευχαριστημένοι με τις κινήσεις μας σε αυτό το τομέα μέχρι σήμερα.

 

Ποια παραδοσιακά προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στις υπεραγορές Ιωαννίδη, και την προσέλευση τους;

Κυρίως μιλάμε για αλλαντικά και τυροκομικά προϊόντα. Θα βρει, για παράδειγμα, την λεγόμενη ποσυρτή, από τον Αγρό ή τυριά και χαλούμια από διάφορους μικροπαραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και για τα νωπά κρέατα, καθώς φροντίζουμε να προμηθευόμαστε από Κύπριους. Επίσης, υπάρχει μεγάλη γκάμα κυπριακών κρασιών και ζιβανίας, φρούτων και λαχανικών, μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού και παξιμαδιών. Τα περισσότερα από μικροπαραγωγούς και μικρές βιοτεχνίες ανά την Κύπρο, πολλές εξ αυτών σε χωριά.

 

Τι κάνει τις Υπεραγορές Ιωαννίδη να ξεχωρίζουν όσον αφορά τα παραδοσιακά προϊόντα;

Ως οικογένεια δραστηριοποιούμαστε στην παρασκευή αλλαντικών αλλά και κρασιού και ζιβανίας. Σίγουρα έχουμε μεγάλη γκάμα αλλαντικών «Δασκάλου» και κρασιών και ζιβανίας «Πετράλωνα», όμως κάποιος μπορεί να τα βρει και αλλού, σε άλλες υπεραγορές. Αν είχα να διαλέξω κάτι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε, θα ήταν η προσωπική έγνοια που έχουμε ως ιδιοκτήτες για την ποιότητα αλλά και η κουλτούρα μας που υπαγορεύει να στηρίξουμε τον Κύπριο παραγωγό. Άλλωστε υπάρξαμε κι εμείς παραγωγοί, γι αυτό μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάτι αυθεντικό αλλά και να αντιληφθούμε την αξία που έχει να φτάνει στο πιάτο μας κάτι γνήσιο.

 

Υπάρχει αυξανόμενη τάση στην ζήτηση για τα παραδοσιακά προϊόντα;

Κυρίως τα τελευταία χρόνια και με τις συνθήκες που επικρατούν έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των Κυπριακών προϊόντων και κυρίως των παραδοσιακών που είναι και τα πιο γνήσια. Ο κόσμος στρέφεται σταδιακά στα κυπριακά προϊόντα.

 

Ποια παραδοσιακά προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές;

Ο κόσμος κυρίως προτιμά τα γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά των κύπριων παραγωγών, όμως αγαπά εξίσου τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τα οινοπνευματώδη ποτά. Ιδιαίτερα το κυπριακό κρασί κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο, όπως είδαμε και στην εβδομάδα Κυπριακών Κρασιών που είχαμε πρόσφατα.

 

Oι ξένοι που ζουν στην Κύπρο ζητούν παραδοσιακά προϊόντα;

Έρχονται, αλλά πολλοί δεν τα γνωρίζουν, δεν ψάχνουν και πολύ για τα παραδοσιακά προϊόντα, ίσως για οικονομικούς λόγους.

 

Τα επεκτατικά σχέδια της εταιρείας;
Πριν από ενάμιση μήνα εγκαινιάσαμε τον πάνω όροφο της υπεραγοράς στην Ανθούπολη και πλέον καλύπτονται πολύ περισσότερες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Τώρα θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο μας περισσότερη άνεση στο ψώνισμα και μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων. Στις αρχές του νέου έτους φιλοδοξούμε να έχουμε έτοιμο και το καφεστιατόριο του πάνω ορόφου, που θα έχει πανοραμική θέα, και θα δουλεύει και με take away.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ,

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα