Γρηγοριάδης: Kαι ναι και όχι για κάθοδο νέων ταμείων

Γρηγοριάδης: Kαι ναι και όχι για κάθοδο νέων ταμείων


 

Υπό προϋποθέσεις η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων λόγω Brexit, λέει ο Πρόεδρος του CIFA

 

Προοπτικές προσέλκυσης διαχειριστών ταμείων στην Κύπρο στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την ΕΕ, διαβλέπει υπό προϋποθέσεις ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης.

Η απόφαση για το Brexit δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα στον τομέα των διαχειριστών ταμείων στο Λονδίνο, με τους διαχειριστές να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, επωφελούμενοι από το «ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Το ενδεχόμενο αυτό είχε εγείρει και ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου Γουϊλμπουρ Ρος, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα πως η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει τέτοιες εταιρείες, διευκρινίζοντας ότι προβάδισμα σε αυτό το ζήτημα έχουν το Δουβλίνο και η Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γρηγοριάδης παρουσιάστηκε συγκρατημένος ως προς αυτό το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι οι προοπτικές προσέλκυσης διαχειριστών ταμείων εντοπίζονται στα νέα ταμεία, που θα προτιμήσουν να εγκατασταθούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα παρά το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το όφελος θα προκύψει κυρίως από νέα ταμεία και όχι από τα υφιστάμενα», είπε.

Ήδη χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο λειτουργούν ως ευρωπαϊκές πύλες (European Gateway Hubs) για τα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές, μέσω των οποίων επιτρέπεται στην ΕΕ η παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών.

Ήδη η Κύπρος έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τις σχετικές οδηγίες και κανονισμούς όπως τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και τους κανονισμούς για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, η Κύπρος θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστική με την έγκριση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο τις σχετικές νομοθεσίες.

«Η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη. Τα νομοσχέδια αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μήνα, θα πάνε για νομοτεχνική επεξεργασία και ελπίζω το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη να κατατεθούν στη Βουλή», είπε.

Ο Πρόεδρος του CIFA υπογράμμισε την ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας, προκειμένου να υπάρχει μια βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα.

«Αυτό πρέπει να είναι μια προτεραιότητα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Γρηγοριάδης είπε πως είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί κάτι περισσότερο, καθώς δεν έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τη σχέση που θα διέπει τις δύο πλευρές, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τον τομέα των διαχειριστών ταμείων. Οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ και όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον αν η Βρετανία θα χαρακτηριστεί τρίτη χώρα ή θα έχει παρόμοιο καθεστώς όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία.

Η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, κατέληξε, θα καταδείξει και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

 


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα