Γ. Γρηγοράς: Προτεραιότητα μας η καινοτομία και κοινωνική ευθύνη

Γ. Γρηγοράς: Προτεραιότητα μας η καινοτομία και κοινωνική ευθύνη

 

Όποιος δεν επενδύει στην καινοτομία είναι δεδομένο ότι σύντομα θα τεθεί εκτός αγοράς, τόνισε μιλώντας στο EUROKEΡΔΟΣ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, Γιώργος Γρηγοράς. Σημείωσε επίσης πως η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία, σε συνάρτηση με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή αποτελούν τον βασικό άξονα της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος αποτελεί για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, επενδυτική επιλογή στρατηγικής σημασίας, υπογραμμίζοντας στην συνέντευξη που ακολουθεί πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ήταν και παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εταιρείας.

 

Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια μια επενδυτική επιλογή στρατηγικής σημασίας;

Βεβαίως. Η επιτυχής παρουσία της ΕΚΟ Κύπρου (θυγατρικής του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.) από την σύστασή της το Δεκέμβριο 2002, αποτελεί την άμεση απάντηση στο ερώτημά σας.

Έχουμε κατ επανάληψη δηλώσει, ότι η Κύπρος αποτελεί για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επενδυτική επιλογή στρατηγικής σημασίας. Η ΕΚΟ είναι ίσως η κορυφαία ελληνική επένδυση στον χώρο της ενέργειας στην Κύπρο. Με συνεχείς νέες επενδύσεις, εξακολουθεί να προσφέρει κορυφαίων προδιαγραφών προϊόντα και υπηρεσίες, ανοίγοντας παράλληλα θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση.

 

To 2016 βρήκε την ΕΚΟ να πραγματοποιεί μια εσωτερική μετακίνηση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Μια μετακίνηση με μεγάλο κόστος. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; και αν αυτή η μετακίνηση θα επηρεάσει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας;

Ήδη έχουμε ξεκινήσει και προχωρούμε μεθοδικά στην ταχεία και ασφαλή μετεγκατάστασή των εγκαταστάσεων μας στο Βασιλικό. Το εργοστάσιο λιπαντικών ήδη έχει ξεκινήσει να αποξηλώνεται. Επιπλέον, όλα τα «μαύρα» προϊόντα έχουν μεταφερθεί στο Βασιλικό. Σε ότι αφορά στις εγκαταστάσεις υγραερίου, έχει ήδη διαμορφωθεί το νέο μετοχικό σχήμα και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας χρηματοδότησης του έργου. Το συνολικό κόστος μετεγκατάστασης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκ. ευρώ.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται στην Κύπρο, επενδύοντας όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στην εμπιστοσύνη, στην αλληλοκατανόηση, στην πολύπλευρη ανάπτυξη. Ό,τι είναι καλό για την Κύπρο είναι καλό και για εμάς, ακόμα και αν μας υποχρεώνει σε ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις. Η εταιρεία διέθετε και διαθέτει την αναγκαία υποδομή για παροχή υπηρεσιών και προϊόντων που ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις του πελάτη. Σε αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε.

 

Mετά το EKO Racing ακολούθησε το DIESEL Avio το οποίο βραβεύτηκε για την περιβαλλοντική του επίδοση. Η βράβευση αυτή αποτελεί για εσάς δέσμευση έτσι ώστε να συνεχίσετε να επενδύετε σε καινοτόμα προϊόντα;

Όποιος δεν επενδύει στην καινοτομία είναι δεδομένο ότι σύντομα θα τεθεί εκτός αγοράς. Η ΕΚΟ Κύπρου επενδύει σε καινοτόμες μεθόδους και στην τεχνολογία. Βασικός άξονας της επιχειρηματικής μας στρατηγικής αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία, σε συνάρτηση με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Στην καινοτομία όλα ξεκινούν με μια ιδέα, είτε πρόκειται για την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος ή την ποιοτική αλλαγή ενός υπάρχοντος. Ζούμε σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Στόχος μας αποτελεί ο “έξυπνος καταναλωτής”.

Οι βραβεύσεις των προϊόντων μας αποτελούν ταυτόχρονα επιβράβευση της δέσμευσης του Ομίλου για ανάπτυξη προϊόντων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την περιβαλλοντική προστασία. Στο σχεδιασμό του ο Όμιλος υιοθετεί τις σύγχρονες τάσεις για προϊόντα νέας εποχής, εναρμονισμένα απόλυτα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού μετασχηματισμού.

 

Ποια τα σχέδια της ΕΚΟ για το 2017 και ποιες θεωρείτε νέες προκλήσεις;

Βούληση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί η δυναμική, διαχρονική παρουσία της ΕΚΟ στην κυπριακή αγορά, που παράλληλα συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Η ΕΚΟ διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα επενδυτικά σχέδια και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που διακρίνουν την Κύπρο και εγγυάται την απρόσκοπτη προμήθεια της χώρας με καύσιμα. Παράλληλα, η ετοιμότητα του Ομίλου αντανακλά τη δυνατότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν στην αγορά και στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η εξόρυξη Υδρογονανθράκων στη Μεγαλόνησο.

Τα σημάδια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας είναι ορατά και στην κατανάλωση καυσίμων. Η ΕΚΟ Κύπρου με συνεχείς επενδύσεις και καινοτομίες θα συνεχίσει να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας, κορυφαίων προδιαγραφών. Φιλοσοφία πάνω στην οποία κινείται η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας αποτελεί η συνέπεια, η αξιοπιστία και η άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη, με σύγχρονες μεθόδους, μηχανήματα και εξοπλισμό, και φυσικά ασφάλεια.

 

Είστε από τις εταιρείες που η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της. Ασπάζεστε την άποψη ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν κοστίζει, αλλά αξίζει;

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της στρατηγικής της ΕΚΟ Κύπρου. Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες περασμένων ετών και επικεντρωνόμαστε σε δράσεις που αφορούν στην στήριξη των ζωτικών τομέων Παιδείας, Αθλητισμού, Υγείας &Περιβάλλοντος. Είμαστε παρόντες στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, όπως και όλων των επιμέρους εταιρειών του, σε προγράμματα road safety και education. Σύντομα θα έχετε περισσότερα νέα μας σε αυτό τον τομέα.

Η ανάπτυξη και εμπέδωση της ορθής οδικής συμπεριφοράς, που επηρεάζει την κοινωνική παραδοχή και διασφαλίζει την οδική ασφάλεια εντάσσεται στους βασικούς στόχους της ΕΚΟ, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας, συνεχίζεται η εκστρατεία Safe Rider, που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των οδηγών στη σωστή και ασφαλή οδήγηση. Στον τομέα της υγείας η ΕΚΟ, είναι χορηγός του Ιδρύματος «Ελπίδα» με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως αυτό της διοργάνωσης αιμοδοσίας, ή με την ανάληψη εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων. Στηρίζουμε τον ΠΑΣΥΚΑΦ, στην ενημερωτική εκστρατεία για την Αντιμετώπιση και Πρόληψη του Ανδρικού Καρκίνου επιχορηγώντας συγκεκριμένες δράσεις. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και η εξωστρέφεια χαρακτηρίζουν την εταιρεία μας.

 

Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και ποιες νέες δράσεις θα δούμε το 2017;

Σε συνέχεια της εκστρατείας για ορθή οδική συμπεριφορά, η ΕΚΟ έρχεται αρωγός στην πρωτοβουλία του Ομίλου Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας και της REACTION έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχολείο για την εκπαίδευση αναβατών μοτοσικλέτας και σκούτερ. Θα παρουσιαστεί επίσης, για πρώτη φορά, το πρωτοποριακό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που θα βοηθήσει στην εμπέδωση της οδικής αγωγής και απευθύνεται σε παιδιά 8-18 ετών. Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι που αφορά τον κώδικα οδικής ασφάλειας και είναι συμβατό με κινητά, computers και tablets. Το παιχνίδι θα τρέξει και με τη συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου. Συνεχίζουμε τη στήριξη στον αθλητισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες, με τη χορηγία της αθλήτριας Άντρης Χριστοφόρου, για να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό, ενώ γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μας πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώνουν σε υγειές -ψυχικά και σωματικά- περιβάλλον και μέσα στη φύση, η ΕΚΟ συνεργάζεται με τη μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση του τόπου μας, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Για τη νέα γενιά, η ΕΚΟ έχει επίσης συστήσει ταμείο υποτροφιών για αριστούχους μαθητές και φοιτητές. Παράλληλα προωθούμε συνεργασία με κυπριακές εταιρείες που απασχολούν κυρίως Κύπριους πολίτες, τηρώντας φυσικά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της στρατηγικής της ΕΚΟ Κύπρου.

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα