Δήμητρα Επενδυτική:13η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Δήμητρα Επενδυτική:13η Ετήσια Γενική Συνέλευση

 


Στόχος η ενδυνάμωση της ήδη υψηλής ρευστότητας και καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο

 

  • Έχει τα εχέγγυα για μια καλύτερη πορεία δυναμικής ανάπτυξης και κερδοφορίας
  • Επενδύσεις σε ακίνητα και άλλα προϊόντα σταθερού εισοδήματος
  • Εκλέγηκαν σαν νέα μέλη του Δ.Σ. οι κ.κ. Νίκος Μιχαηλάς και Βαρνάβας Ειρήναρχος
  • Η καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της στις 30 Ιουνίου 2013 ήταν 71,55 σεντ

 

  • Η συνετή διαχείριση του ενεργητικού της Εταιρείας και η συντηρητική επενδυτική πολιτική που ακολούθησε θωράκισαν την Εταιρεία από τα μεγάλα κτυπήματα που δέχθηκε τον τελευταίο χρόνο η κυπριακή οικονομία αν και, όπως ήταν φυσικό, δεν την άφησαν ανεπηρέαστη.

  • Με προσήλωση στο στόχο για σταθερή αξία και με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης προς τους χιλιάδες μετόχους της και προς το συνεργατικό κίνημα του οποίου οι εταιρείες αποτελούν την πλειοψηφία των μετόχων της, η Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ πορεύεται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των μετόχων και της Εταιρείας.

 

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, παρακολουθώντας τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, πιστεύει ότι η ενδυνάμωση της ρευστότητας της Εταιρείας αποτελεί την καλύτερη άμυνα έναντι των κλυδωνισμών που παρατηρούνται στις αγορές.

 

  • Η Δήμητρα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις μεγάλες σημερινές προκλήσεις. Η σωστή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει, οι αυξημένες επενδυτικές επιλογές που έχει επιφέρει η επέκταση των δραστηριοτήτων της, το καλό όνομα που έχει δημιουργήσει ως ένας σοβαρός θεσμικός επενδυτής αποτελούν τα εχέγγυα για μια καλύτερη πορεία δυναμικής ανάπτυξης και κερδοφορίας στο μέλλον.

Μέσα σε πολύ θετικό τελικά κλίμα και με την παρουσία πολλών μετόχων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00 στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, η 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Λύρας Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, ο κ. Παύλος Θεοδότου μέχρι πρόσφατα στέλεχος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, ο Διευθύνων Συνέταιρος της DELOITTE Ltd κ. Χρίστης Χριστοφόρου, οικονομικοί παράγοντες και διάφοροι άλλοι. Το περιοδικό μας όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 13 χρόνια έτσι και φέτος κάλυψε την εκδήλωση.

Την ικανοποίηση των μετόχων προκάλεσαν οι πιο κάτω παράγοντες:

Πρώτον, οι πολύ ικανοποιητικές απαντήσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Δημητράκης Σταύρου, ο Γενικός Διευθυντής Δρ Νίκος Μιχαηλάς αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων μετόχων. Εμείς σαν περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ παρακολουθούμε ανελλιπώς όλες τις μέχρι σήμερα Γενικές Συνελεύσεις της ΔΗΜΗΤΡΑΣ αλλά και τη γενικότερη πορεία της εταιρείας.

Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, ρωτήσαμε τόσο τους παρευρισκομένους συνεργατιστές, όσο και άλλους απλούς μετόχους και όλοι δήλωσαν πλήρη ικανοποίηση τόσο για τις δοθείσες απαντήσεις στα ερωτήματά τους, όσο για το παρόν και μέλλον της εταιρείας. Επίσης, και το πιο σημαντικό, εξεδήλωσαν πλήρη εμπιστοσύνη στο Διοικητικό Συμβούλιο για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του.

Δεύτερον, η εντύπωση που έχουν οι μέτοχοι είναι ότι σήμερα η ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ είναι μία εταιρεία νοικοκυρεμένη με άριστο Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον κ. Δημητράκη Σταύρου και Διεύθυνση υπό τον Δρ. Νίκο Μιχαηλά, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Και τρίτον, η θετική εικόνα που έχει σήμερα η εταιρεία με τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, μέσα από τοποθετήσεις σε μετοχές εσωτερικού και εξωτερικού, μέσα από επενδύσεις στο χώρο των ακινήτων, μέσα από επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος και με αξιοποίηση ευκαιριών για επενδύσεις με στρατηγικές συμμετοχές σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, ως επίσης και την εμπλοκή της εταιρείας σε δημόσια και αναπτυξιακά έργα, αλλά και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Να σημειώσουμε τέλος τη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία και το μεγάλο discount που ξεπερνά το 66% με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή.

Αποσπάσματα Χαιρετισμoύ του Προέδρου κ. Δημητράκη Σταύρου

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης η οποία ταλανίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα την Κύπρο. Δυστυχώς οι τολμηρές αποφάσεις για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας μας δεν πάρθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα, η οικονομικά εξαθλιωμένη Κύπρος να συρθεί στις σκληρές και ταπεινωτικές αποφάσεις του Eurogroup.

Δυστυχώς η Κύπρος αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα συμμετοχής καταθετών στη διάσωση τραπεζών στην Ευρώπη, κάτι που κατά την άποψή μας θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη όχι μόνο της Κύπρου αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης. Η πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup για τη συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση τραπεζών αναδεικνύει κατά τη γνώμη μας μια μεγάλη θεσμική αλλά και νομισματική αποτυχία καθώς αυτός ο τρόπος όχι μόνο δε διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά αντίθετα την υπονομεύει.

Η Κύπρος δεν είναι η πρώτη χώρα που ο τραπεζικός της τομέας χρειάστηκε στήριξη, μεγάλο μέρος του οποίου υπέστη τεράστιες ζημιές λόγω της κρίσης χρέους σε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Οι παρενέργειες από το ελληνικό κούρεμα σε συνδυασμό με τραπεζικά και εποπτικά λάθη αλλά και χρόνιες δημοσιονομικές ανισοσκέλειες υποχρέωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να προκύψει τελικά μια πολύ πιο επώδυνη μορφή διάσωσης της οικονομίας με τη συμμετοχή των καταθετών.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα και τα περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων, αντιμετωπίζουμε, όπως είναι φυσικό, και εμείς διάφορες δυσκολίες. Πέραν της μείωσης των εργασιών και της αξίας των ακινήτων της Εταιρείας, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, καλούμαστε να προστατεύσουμε την Εταιρεία και τους μετόχους μας από τις συνέπειες της παρούσας κρίσης.

Η συνετή διαχείριση του ενεργητικού της Εταιρείας μας και η συντηρητική επενδυτική πολιτική που ακολουθήσαμε θωράκισαν την Εταιρεία από τα μεγάλα κτυπήματα που δέχθηκε τον τελευταίο χρόνο η κυπριακή οικονομία αν και, όπως ήταν φυσικό, δεν την άφησαν ανεπηρέαστη.

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η αβεβαιότητα. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε και δεν παραδίδουμε τα όπλα. Διαχειριζόμαστε με σύνεση τα κεφάλαιά μας ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούμε διαρκώς τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις σε μια προσπάθεια επιμέτρησης των κινδύνων και αναζήτησης τρόπων αντιστάθμισής τους. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν περιορίσει σημαντικά την ευελιξία της Εταιρείας μας, ωστόσο πιστεύουμε πως μπορούμε να διασφαλίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ενεργητικού μας.

Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να προκύψουν είτε από εξωγενείς είτε από ενδογενείς παράγοντες της οικονομίας, εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε προτάσεις και να διενεργούμε μελέτες με σκοπό να προλάβουμε τυχόν ανεπιθύμητες εξελίξεις που θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου μας. Με προσήλωση στο στόχο για σταθερή αξία και με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης προς τους χιλιάδες μετόχους μας και προς το συνεργατικό κίνημα του οποίου οι εταιρείες αποτελούν την πλειοψηφία των μετόχων μας, η Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ πορεύεται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των μετόχων και της Εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, παρακολουθώντας τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, πιστεύει ότι η ενδυνάμωση της ρευστότητας της Εταιρείας αποτελεί την καλύτερη άμυνα έναντι των κλυδωνισμών που παρατηρούνται στις αγορές. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο θεωρεί πως αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Εταιρεία μας, όταν βεβαίως οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να επανατοποθετηθεί σε νέες επενδύσεις οι οποίες θα προσφέρουν καλές και σταθερές αποδόσεις με σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο.

Για σκοπούς διεύθυνσης, οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος χωρίζονται σε δύο κύριους τομείς: Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων και Επενδύσεις στον Τομέα Ανάπτυξης Γης και Ακινήτων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα περιουσιακά στοιχεία του Συγκροτήματος αποτελούνται από επενδύσεις στον τομέα Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Επενδύσεων σε ποσοστό 62,2%, σε επενδύσεις στον τομέα Ανάπτυξης Γης και Ακινήτων σε ποσοστό 34,6% και σε επενδύσεις σε άλλα έργα σε ποσοστό 3,2%.

 

Αγαπητοί μέτοχοι

Έχοντας ήδη διανύσει σχεδόν το πέμπτο έτος της οικονομικής ύφεσης, παρατηρούμε νέες προκλήσεις αλλά και δυνατότητες στην οικονομία. Οι τομείς της ενέργειας και μεγάλων επενδύσεων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης αποτελούν για μας πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις με καλές αποδόσεις και σχετικά χαμηλότερους κινδύνους. Με συνέπεια στη στρατηγική μας αλλά και σύνεση στις κινήσεις μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχει διαμορφώσει ένα πιο ποιοτικό αλλά και πιο ανθεκτικό στις κακουχίες των αγορών χαρτοφυλάκιο που μας επιτρέπει όχι μόνο να αντέχουμε αλλά και να αισιοδοξούμε ότι η Εταιρεία μας θα είναι καλά τοποθετημένη για να πραγματοποιήσει συγκριτικά καλύτερες αποδόσεις με τον λιγότερο δυνατό επενδυτικό κίνδυνο. Πιστεύουμε στους ανθρώπους μας και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Δεν επιδιώκουμε το εύκολο κέρδος αλλά το σταθερό. Αξιολογούμε τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Εταιρείας μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τον κώδικα του ΧΑΚ. Πιστεύουμε πως η σημερινή ευρωστία της Εταιρείας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή εταιρική διακυβέρνηση που έχουμε ακολουθήσει.

Παρά τις σημερινές αντιξοότητες, η Κύπρος έχει μέλλον και προοπτική. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας μας αποτελεί μια πραγματικότητα και παράλληλα μια ισχυρή προοπτική για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση. Παρά το γεγονός ότι η εμπορική εκμετάλλευση θα χρειαστεί κάποια χρόνια, πιστεύουμε ότι έγιναν πολλά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση και ευελπιστούμε πως οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς. Η Δήμητρα Επενδυτική θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη της χώρας μας ως ενεργειακού κέντρου στη βάση πάντοτε των συμφερόντων των μετόχων μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Δήμητρα έχει τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις μεγάλες σημερινές προκλήσεις. Η σωστή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου μας, τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτουμε, οι αυξημένες επενδυτικές επιλογές που έχει επιφέρει η επέκταση των δραστηριοτήτων μας, το καλό όνομα που έχουμε δημιουργήσει ως ένας σοβαρός θεσμικός επενδυτής αποτελούν τα εχέγγυα για μια καλύτερη πορεία δυναμικής ανάπτυξης και κερδοφορίας στο μέλλον.

 

Νίκος Μιχαηλάς:

Με τη «γλώσσα των αριθμών»

Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2012

Αγαπητοί μέτοχοι, αγαπητοί συνεργάτες

Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου, στην 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Δήμητρας και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας. Οι αλλαγές που έγιναν ήταν συθέμελες και οι κοινωνικές επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν πάρα πολύ σοβαρές.

Η οικονομία και η κοινωνία πληρώνουν σήμερα το βαρύ κόστος του εφησυχασμού, της ατολμίας, των λαθών, των κακών εκτιμήσεων και των παραλείψεων. Δυστυχώς, οι τολμηρές αποφάσεις δε λήφθηκαν ποτέ. Ταυτόχρονα, ο υπερτροφικός τραπεζικός τομέας αφέθηκε ευάλωτος στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Σταδιακά διογκώθηκαν οι αδυναμίες που παρέσυραν την οικονομία μας σε βασανιστικά αδιέξοδα και στις σκληρές και ταπεινωτικές αποφάσεις του Eurogroup.

Οι συνέπειες από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Κύπρο έχουν φέρει την οικονομία αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός τομέας δε μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.

Η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου συνεχίστηκε αδιάκοπα και κατά το έτος 2012. Με την κυπριακή οικονομία να εισέρχεται σε άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές περιπέτειες και τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα επιβίωσης, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε το έτος 2012 στις 114 μονάδες, σημειώνοντας ετήσιες ζημιές που ξεπερνούν το 61%.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και του πρώτου εξαμήνου του 2013, με αποκορύφωμα τις σκληρές και ταπεινωτικές αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

Ο αντίχτυπος στο χαρτοφυλάκιο της Δήμητρας από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup αφορά την απομείωση καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και ζημιά ύψους 800 χιλιάδων ευρώ από τις μετοχές των δύο τραπεζών. Δηλαδή, η συνολική ζημιά του Συγκροτήματος από το bail-in των τραπεζών ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, που αναλογεί στο 1,8% του ενεργητικού της Εταιρείας.

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, το Συγκρότημα παρουσίασε κέρδη από εργασίες πριν τις προβλέψεις που αναφέρονται πιο πάνω ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, λόγω της ζημιάς των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ από την απομείωση των καταθέσεων και των τραπεζικών μετοχών, το εξάμηνο έκλεισε με ζημιές μετά τη φορολογία ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 30 Ιουνίου του 2013, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του Συγκροτήματος διαμορφώθηκαν στα 143,1 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 71,55 σεντ ανά μετοχή.

Το συνολικό ενεργητικό του Συγκροτήματος διαμορφώθηκε στα 144,3 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενδιαμέσου της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας οι καταθέσεις και τα ρευστά διαθέσιμα της Εταιρείας ανέρχονται στα 72 εκ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 50% του ενεργητικού του Συγκροτήματος. Επιπρόσθετα, το 0,7% του ενεργητικού του Συγκροτήματος, δηλαδή ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, είναι επενδυμένο σε εταιρικά ομόλογα.

Οι επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων αντιπροσωπεύουν το 36,3% του ενεργητικού με την αξία των ακινήτων του Συγκροτήματος να διαμορφώνεται στα 52,4 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του 50% του χαρτοφυλακίου ακινήτων, αποτελείται από εμπορικά κτίρια και γραφεία τα οποία επιφέρουν επαναλαμβανόμενα ενοίκια με ετήσιες αποδόσεις γύρω στο 5%. Το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας με εμπορικά ακίνητα έχει ετήσια εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι επενδύσεις σε άλλα έργα ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 3,6% του συνολικού ενεργητικού, αφορούν, κατά κύριο λόγο, τη συμμετοχή του Συγκροτήματος στο έργο αφαλάτωσης στην Επισκοπή, στο έργο αφαλάτωσης στη Λάρνακα και τη συμμετοχή μας στο έργο του Ινστιτούτου Γενετικής για το σύνδρομο Down.

Αξίζει να αναφέρω εδώ ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανέγερση της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή, δυναμικότητας 40.000 τόνων αφαλατωμένου νερού ημερησίως. Από την 1η Ιουλίου 2012, βάσει οδηγιών, βρίσκεται σε στάση αναμονής μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Για τη στάση αναμονής, το κράτος θα πληρώνει τις ανάλογες αμοιβές, που καλύπτουν το κόστος της επένδυσης, τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης και το αναλογούν συμφωνηθέν κέρδος. Στις 7 Αυγούστου 2013 τελέστηκαν τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα, δυναμικότητας 60.000 τόνων νερού ημερησίως, είναι σε φάση πλήρους ανακαίνισης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του συνολικού ενεργητικού ανέρχονται σε 1,9 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν, κατά κύριο λόγο, τόκους εισπρακτέους.

Το καθαρό ενεργητικό του Συγκροτήματος στο τέλος Ιουνίου 2013 διαμορφώθηκε στα 71,55 σεντ ανά μετοχή. Σήμερα η μετοχή της Εταιρείας στο ΧΑΚ διαπραγματεύεται στα 24 σεντ παρουσιάζοντας έκπτωση της τάξης του 66% σε σχέση με την καθαρή εσωτερική αξία. Αυτό σίγουρα μας προβληματίζει, αλλά όμως η παρατεταμένη πτωτική τάση που παρατηρείται στο ΧΑΚ τα τελευταία 5 χρόνια και οι μειωμένοι όγκοι διαπραγμάτευσης της αγοράς δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Εντούτοις, η πορεία της μετοχής κατά τα τελευταία δύο χρόνια δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το πώς η αγορά εκτιμά τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ κατέγραψε ζημιές της τάξης του 68%, ενώ κατά την ίδια περίοδο η μετοχή της Δήμητρα σημείωσε κέρδη της τάξης του 28%.

Αγαπητοί μέτοχοι

Κατά τα τελευταία χρόνια ρευστοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων μας σε μετοχές, περιορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις ζημιές από επανεκτίμηση μετοχών. Συνάμα, προχωρήσαμε στη δραστηριοποίηση μας σε άλλους τομείς της οικονομίας, κτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο από εμπορικά ακίνητα που επιφέρει σήμερα σταθερά και επαναλαμβανόμενα εισοδήματα από ενοίκια.

Αξιώσαμε επίσης τη συμμετοχή της Εταιρείας σε άλλα έργα, με στόχο τη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου, όπως για παράδειγμα τα δύο έργα αφαλάτωσης στην Επισκοπή και στη Λάρνακα. Παράλληλα εργαζόμαστε μεθοδικά με στόχο την εμπλοκή μας στον τομέα της ενέργειας και ευελπιστούμε ότι η Δήμητρα θα είναι παρούσα στις επικείμενες εξελίξεις σε αυτό το νευραλγικό τομέα.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρήθηκε η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου, η ρευστότητα του Συγκροτήματος παραμένει σε ψηλά επίπεδα και σήμερα οι καταθέσεις αποτελούν το 50% του ενεργητικού του Συγκροτήματος. Πιστεύουμε ότι τα σημαντικά ρευστά διαθέσιμα που κατέχει το Συγκρότημα θα μας παρέχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες που θα επιφέρει η οικονομική κρίση.

Αναμφισβήτητα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες που επέφεραν και θα επιφέρουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup. Εντούτοις, ευελπιστούμε ότι η αμυντική πλέον διάρθρωση του χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος και η δραστηριοποίηση μας σε άλλους τομείς της οικονομίας, πέραν των επενδύσεων σε μετοχές, θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για το Συγκρότημα.

 

 


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα