«Δεκαετία αναστάτωσης» στη Βρετανία με απαρχή το Brexit

«Δεκαετία αναστάτωσης» στη Βρετανία με απαρχή το Brexit

 


 

To Brexit θα σημάνει την απαρχή μίας «δεκαετίας αναστάτωσης» για τη Βρετανία, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική αβεβαιότητα, έναν γηράσκοντα πληθυσμό και μία ρευστή αγορά εργασίας, προειδοποιεί σε έκθεσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη Δημόσιας Πολιτικής.

Κατά την έκθεση η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ έχει καταφέρει ένα «βαθύ σοκ» στη χώρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν παρατεταμένα χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Επιπλέον, η έκθεση εκτιμά ότι ο όλο και γηραιότερος πληθυσμός θα ασκήσει «πρωτοφανή» πίεση στην ικανότητα παροχής υπηρεσιών στον πολίτη. Παράλληλα, ενώ η τεχνολογία θα καταστήσει έναν μικρό αριθμό ανθρώπων πολύ πλούσιους, η εκτεταμένη αυτοματοποίηση θα θέσει εν αμφιβόλω σχεδόν 15  εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανισότητας.

Το Ινστιτούτο σχολιάζει ότι εν μέσω όλων αυτών των πιέσεων «η Βρετανία θα απομείνει να υπερασπίζεται κάστρα στην άμμο έναντι της παλίρροιας της ιστορίας», εκτός εάν υιοθετήσει μία πιο προοδευτική πολιτική και οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του λογιστικού οίκου RSM σε δείγμα 700 διευθυντικών στελεχών ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία δείχνει ότι η πλειοψηφία θεωρεί το Brexit απειλή. Ορισμένοι μάλιστα επανεξετάζουν τα σχέδιά τους για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα το 54% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το Brexit συνιστά απειλή για την επιχείρησή τους έναντι ποσοστού 39% που το θεωρούν ευκαιρία.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα