Δεν κάνουν πίσω οι Αμερικανοί – Θέλουν οριστικές λύσεις στην περιοχή

Δεν κάνουν πίσω οι Αμερικανοί – Θέλουν οριστικές λύσεις στην περιοχή

 


Μεσανατολικό, Συρία, Αίγυπτος, σχέσεις Ισραήλ – Τουρκία και κυπριακό είναι τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Ουάσιγκτον, με τα δύο τελευταία να εκτιμούνται ως «θέματα που μπορούν να θεραπευτούν λίαν συντόμως», έτσι ώστε η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να αρχίσει να προσλαμβάνει «καθεστώς μίνιμουμ ασφάλειας».

Το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι η δίοδος προς την ΕΕ αναφορικά με το Φυσικό Αέριο. Ωστόσο η περιοχή επί του παρόντος δεν μπορεί να τύχει «εμπιστοσύνης», λόγω των εύθραυστων ισορροπιών μεταξύ των παικτών της περιοχής. Κάτι που μπορεί εν μέρει να διορθωθεί αλλά και να θέσει μια βάση έναρξης του στρατηγικού σχεδιασμού, μέσω αφενός της βελτίωσης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας και αφετέρου μέσω της επίλυσης του κυπριακού.

Αυτά τα δύο προβλήματα αν και είναι κατανοητό ότι με την επίλυσή τους δεν θα καταστήσουν την Ανατολική Μεσόγειο «παράδεισο», αναγνωρίζεται από τους πάντες ότι θα αποτελέσουν την αρχή για μια νέα κατάσταση πραγμάτων, η οποία θα δημιουργεί αρκετά ισχυρές προοπτικές προς την εκμετάλλευσης των θαλάσσιων Φυσικών Πόρων, τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου, προς όφελος της ΕΕ.

Τούτο, κατέστη ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ουάσιγκτον, μετά και τις εξελίξεις στην Κριμαία, με την Μόσχα πλέον να εμφανίζεται ιδιαίτερα «επιθετική» προς τα συμφέροντα των Δυτικών, ενώ το παιχνίδι «χοντραίνει ιδιαίτερα» και με την παροχή φυσικού αερίου από την κρατική ρωσική εταιρεία gazprom.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον κρίνουν πως τα πράγματα θα πρέπει να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς ώστε να υπάρξουν «οριστικές λύσεις» στα δύο εμπόδια που βρίσκονται για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Πρώτον, οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ και δεύτερον το κυπριακό.

Ως προς το πρώτο, οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε πορεία ομαλοποίησης και εντός έξι μηνών περίπου, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, θα υπάρξουν κινήσεις «ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών». Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τον Αύγουστο, μετά δηλαδή τις εκλογές στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, θέλουν να θέσουν και το κυπριακό σε τροχιά επίλυσης, έτσι ώστε έως το τέλος του 2014 ή και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 να σημειωθούν σοβαρές εξελίξεις με οριστική κατάληξη και λύση.

Οι δυο παράγοντες αυτοί θα επιτρέψουν και τις καταιγιστικές εξελίξεις ως προς την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και διοχέτευσης του είτε μέσω Τουρκίας είτε με άλλους τρόπους αλλά πάντοτε προς εξυπηρέτηση των δυτικών συμμάχων της Κύπρου, ΕΕ και ΗΠΑ, διασφαλίζοντας παράλληλα το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν και οι αναφορές του Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιωάννη Κασουλίδη (13/5), ο οποίος χαρακτήρισε την Κύπρο ως «στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ», μια φράση, η οποία για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ λέγεται και η οποία βεβαίως δεν ήταν ούτε γλωσσικό ολίσθημα ούτε και υπό μορφής «ευγένειας».

 

Μετά τον Μπάιτεν και ο Κέρι

Ο Τζον Κέρι καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, τα οποία πίσω από τη διπλωματική γλώσσα αναδύονται τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω. «Συνομιλούμε και εργαζόμαστε πάνω στο θέμα, προσπαθώντας για την εξεύρεση ειρήνης στη νήσο, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», δήλωσε συγκεκριμένα. Συνεχίζοντας ο κ. Κέρι είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν πάρει την ηγεσία προσπαθώντας να φέρουν αυτή τη λύση που σκληρά επιδιώκουμε και είναι τιμή μας που εργαζόμαστε μαζί τους σ’ αυτή την προσπάθεια», και τόνισε ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ υποστηρικτικές σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί την Κύπρο και πιθανώς την Αθήνα στις επόμενες εβδομάδες, ή σε λίγους μήνες.

«Μιλούμε εδώ και καιρό για μία επίσκεψη. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να είμαστε υποβοηθητικοί στη διαδικασία», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της σε μία σειρά διεθνή ζητήματα. Αποκάλεσε «στρατηγικό εταίρο» την Κύπρο σε σειρά θεμάτων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη Συρία. «Αυτή η ηγεσία κι αυτή η εταιρική σχέση είναι απολύτως κρίσιμη για όλους μας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νέες οικονομικές ευκαιρίες και αναφέρθηκε στον ενεργειακό τομέα, που, όπως είπε, κινείται στην Κύπρο.

 

Αποκαλυπτικός ο Κασουλίδης

Την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε ο Ιωάννης Κασουλίδης, κατά το Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (13/5)

Ο κ. Κασουλίδης, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, τον υπουργό Διεθνών Σχέσεων του Ισραήλ και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ΜακΝτόνα, ήταν οι ομιλητές του συνεδρίου, που διεξήχθη παρουσία περισσοτέρων από 1.800 κορυφαίων παραγόντων εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ και 70 άλλων χωρών. Στην ίδια συνεδρίαση χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Κασουλίδης ήταν πέρα για πέρα αποκαλυπτικός, σημειώνοντας πως «έχουμε την ευθύνη να διαδραματίσουμε έναν πιο ενεργό ρόλο στην άμεση περιοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές σχέσεις μας με τους γείτονές μας, με στόχο τη μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Σημείωσε ότι όχι μόνο η Κύπρος δεν συμμετέχει στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, αλλά αντιμετωπίζεται ως έντιμος συνομιλητής, του οποίου η πολιτική σταθερότητα και οι σαφείς θέσεις αρχής τον κάνουν αξιόπιστο εταίρο.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουμε επιδιώξει ενεργά μια πολιτική που θα συμβάλλει προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έχουμε τύχει θερμής υποδοχής από κάθε γειτονική χώρα που έχουμε επισκεφθεί και οι προτάσεις μας για διμερή και πολυμερή συνεργασία έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό», είπε.

Παράλληλα επαίνεσε το ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή κι ο εκτελεστικός της διευθυντής Ντέιβιντ Χάρις, με τις συχνές επισκέψεις στην Κύπρο και τις τακτικές επαφές, οι οποίες βοήθησαν στην προώθηση των δεσμών της Κύπρου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η ανακάλυψη των κοιτασμάτων αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού (game changer), προσθέτοντας ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν όλους τους πολίτες της Κύπρου και πιθανόν να ενεργήσουν ως καταλύτης για την επανένωση του νησιού.

Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ της Κύπρου και τους Ισραήλ, είπε, δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για την κυπριακή οικονομία και για την επέκταση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούνται για την εκμετάλλευση αυτού του υπεράκτιου θησαυρού ωθεί από μόνο του σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία», ανέφερε, μνημονεύοντας τη Noble Energy, την Delek κι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

«Το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ό,τι ήταν ο άνθρακας κι ο χάλυβας για την Ευρώπη … που ήταν ο πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ακόμη ότι φέτος έχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

«Το όραμα που όλοι εμείς μοιραζόμαστε είναι η εμβάθυνση των δεσμών, όχι μόνο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας και των ΗΠΑ».


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα