Δηµοσιονοµική ένωση και βεβαιότητα πάνε μαζί

Δηµοσιονοµική ένωση και βεβαιότητα πάνε μαζί


«Από το Μάαστριχ σε μια Δημοσιονομική Ένωση» το βασικό θέμα του σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο

 

Η σημασία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ (ΠΔΠ) και η δημοσιονομική σταθερότητα που αποσκοπούν στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών της Ευρώπης, καθώς και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Πλαισίου, αναλύθηκαν στη διάρκεια σεμιναρίου που συνδιοργάνωσαν στη Λεμεσό η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Μιλώντας στο σεμινάριο, με θέμα “Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Πλαίσιο: Από το Μάαστριχ σε μια Δημοσιονομική Ένωση”, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου αναφέρθηκε στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το οποίο είναι επταετές (2014-2020) και στοχεύει στο να υπάρχει διαχείριση στη δημοσιονομική εξυγίανση και δίνει, μεταξύ άλλων, μια βεβαιότητα στις περιφέρειες των χωρών ότι μπορούν να στηριχθούν οικονομικά.

Όπως είπε, το ΠΔΠ, το οποίο απαιτεί την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου για να εγκριθεί, στοχεύει “στη δημοσιονομική πειθαρχία, στο νοικοκύρεμα και στον καθορισμό των στοχεύσεων της ΕΕ”.Αν δεν έχει την έγκριση και του ΕΚ δεν μπορεί να περάσει το ΠΔΠ, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται να είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός της ΕΕ αλλά και το ΠΔΠ.

Βασικό στοιχείο που διέπει το ΠΔΠ, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, είναι τα όρια που θέτει για κάθε τομέα σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ (ο γεωργικός τομέας κατέχει το 42% του προϋπολογισμού).

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι το 94% του προϋπολογισμού πηγαίνει για επενδύσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λογική ότι προκύπτουν έκτακτες ανάγκες και θα πρέπει να τις φορτώνεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για αυτές τις έκτακτες ανάγκες.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι από όλους τους διεθνείς οργανισμούς η ΕΕ είναι η μόνη που ανταποκρίθηκε σε αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι τα μόνα χρήματα που είναι διαθέσιμα σήμερα από την ΕΕ για να δοθούν στην Τουρκία είναι μόνο 500 εκ. ευρώ τα οποία θα τα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν υπάρχουν τα άλλα χρήματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

 

Πουέρτο Ρίκο

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Κώστας Μαυρίδης είπε ότι η αρχιτεκτονική της τραπεζικής ένωσης σχεδιάστηκε αρχικά με τρεις πυλώνες, με πρώτο τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, δεύτερο τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης (κοινή διαχείριση ευρωπαϊκών τραπεζών ή τραπεζών που θα οδηγούνται σε εξυγίανση) και τρίτο το Ενιαίο Σύστημα Εγγύησης καταθέσεων.

Ανέφερε ότι η έλλειψη κοινής τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδράσουν διαφορετικά στην περίπτωση της Ελλάδας και του Πουέρτο Ρίκο και πρόσθεσε ότι τα δύο κράτη πτώχευσαν αλλά ουδέποτε οι τράπεζες του Πουέρτο Ρίκο είχαν φυγή κεφαλαίων.

Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι αυτός είναι η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγυήσεων τραπεζικών καταθέσεων και πρόσθεσε ότι αυτός δεν εφαρμόστηκε ταυτόχρονα με τους δύο πρώτους πυλώνες γιατί αντιδρούσε η Γερμανία επειδή θεωρούσε πως θα αναλάμβανε η ίδια μέρος των κινδύνων από τα άλλα κράτη μέλη.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε ότι θέση της ΕΚΤ είναι να προχωρήσουμε στον τρίτο πυλώνα και η Κομισιόν κατέθεσε σχετικό προσχέδιο στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2017 και πλήρη εφαρμογή το 2024.

Σε πρώτο στάδιο, συνέχισε, το σύστημα θα παρέχει αντασφάλιση στα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που θα συμμετέχουν με ένα κόστος μέχρι να προχωρήσουμε στην τελική του φάση, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι συνεργατικές τράπεζες λειτουργούν με δικές τους αρχές διαφορετικές από τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα και πρόσθεσε ότι στον πρώτο πυλώνα δεν υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων και αυτό δημιουργεί μια διάκριση εις βάρος των συνεργατικών.

Αναφερόμενος στα κυπριακά συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι θα πρέπει να προβούν σε μακροπρόθεσμες σημαντικές αλλαγές αν θέλουν να έχουν βιωσιμότητα και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι συνεργατικές ανήκουν κατά 99% στο κράτος και “από τη φύση τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές”, σε αντίθεση με τις τράπεζες που δεν είναι τόσο δύσκολο να αντλήσουν κεφάλαια.

“Το μόνο που μπορεί να τους δώσει κεφάλαια είναι το κράτος”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δει το θέμα όπως το είδε, μεταξύ άλλων, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και να συναινέσει για να στηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης των ΜΕΔ.

 

Πολιτικές που έχουν αποδέκτες τους πολίτες

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη είπε ότι το 94% των χρημάτων του κοινοτικού προϋπολογισμού ξοδεύονται για να δημιουργηθούν πολιτικές που έχουν αποδέκτες τους πολίτες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθυστερήσεις πληρωμών που δεν μπόρεσε ο κοινοτικός προϋπολογισμός να ξοδέψει.

Είπε ότι η Κομισιόν ανέφερε πως στο τέλος του 2016 θα οφείλουμε στα δικαιούχα κράτη μέλη μόνο 2 δισ. Ευρώ και πρόσθεσε ότι είναι 14% κάτω τα επιλέξιμα προγράμματα.

Αναφέροντας ότι υπάρχουν έλεγχοι και ξανά έλεγχοι με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν τα χρήματα στους δικαιούχους, η κ. Σπυράκη είπε ότι υπάρχουν ασυντόνιστα πλαίσια στις χώρες μέλη και εξέφρασε την ανάγκη “να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των χρημάτων που δαπανούμε για τους πολίτες”.

Στόχος ο προϋπολογισμός να βασίζεται στα αποτελέσματα και στη διαφάνεια, ανέφερε και πρόσθεσε ότι θέλουμε να κάνουμε μια ενιαία νομική και ηλεκτρονική βάση που θα συνδέει με ειδικούς κανόνες όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κ. Σπυράκη είπε ότι “θέλουμε να φτιάξουμε ένα βιβλίο για όλα τα προγράμματα και να απλουστεύσουμε τη διαδικασία” και πρόσθεσε ότι “υπάρχει μια ασυμβατότητα κανόνων και διαδικασιών όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μεταξύ περιφερειών μιας χώρας”.

Θέλουμε ένα μοναδικό οδηγό που θα βάζει κάτω τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινούς κανόνες στα προγράμματα, ενώ το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι η αξιολόγηση.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός αποτελείται από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων και θα πρέπει να διευκολύνουμε όσο περισσότερο τη διαφάνεια και να καταλήγουν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Σε σχέση με το προσφυγικό, η κ. Σπυράκη είπε ότι “η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση που είναι το προσφυγικό από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο” και πρόσθεσε ότι αποδεσμεύτηκαν 1,4 δισ. Ευρώ για το προσφυγικό και προέρχονται κυρίως από πρόστιμα.

Ήδη κράτη μέλη αλλάζουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για να πάρουν χρήματα για το προσφυγικό, κατέληξε.

 

Πιο ισχυρό πλαίσιο

Στην ομιλία της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η αναδυόμενη νέα δημοσιονομική πολιτική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού και αποτελεσματικού πλαισίου για το συντονισμό και την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών”.

“Η νέα δομή είναι μια άμεση απάντηση στην κρίση του δημόσιου χρέους, η οποία κατέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη τις δευτερογενείς επιπτώσεις των μη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών στη ζώνη του ευρώ”.

Ως εκ τούτου, κατέληξε, “ το νέο πλαίσιο αντλεί από τις εμπειρίες των αρχικών αποτυχιών του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και προσπαθεί να ενισχύσει την κατευθυντήρια αρχή των υγιών δημόσιων οικονομικών, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 119( 3) της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ”.

Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολύβιος Ηλιοφώτου ανέφερε ότι χρειάζεται το πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης γιατί, μεταξύ άλλων, οι Κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν το κόστος διακυβέρνησης και το αφήνουν στην επόμενη Κυβέρνηση, αυξάνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και διαθέτουν υπεραισιοδοξία προβλέψεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) και ιδιαίτερα στο προληπτικό και στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου, αλλά και στις δύο αναθεωρήσεις του ΣΣΑ το 2005, οι οποίες λάμβαναν καλύτερα υπ` όψη τις οικονομικές συνθήκες και εξελίξεις.

Ο κ. Ηλιοφώτου αναφέρθηκε επίσης τόσο στην εξάπτυχη δέσμη οικονομικής διακυβέρνησης (six pack) που στόχο έχει την πρόληψη των σοβαρών σφαλμάτων πολιτικής και εστιάζει στο χρέος πέραν του ελλείμματος όσο και στη δίπτυχη δέσμη μέτρων (two pack) που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, τον καλύτερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την ενίσχυση των κρατών μελών που λαμβάνουν δημοσιονομική βοήθεια.

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι μία ολοκληρωμένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά το μέσο που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για καλύτερη και δικαιότερη ζωή για όλους τους πολίτες της, να προετοιμάσει της Ένωση ώστε να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις και να επιτρέψει στο κάθε μέλος της να ευημερήσει.

Αναφέρθηκε στην Έκθεση των πέντε Προέδρων για μια βαθύτερη ΟΝΕ (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου), η οποία χωρίζεται σε πέντε Κεφάλαια, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η φύση μίας βαθιάς, πραγματικής και δίκαιης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μία οικονομική ένωση, μία χρηματοοικονομική ένωση (ενοποιημένα χρηματοοικονομικά για μια ενοποιημένη οικονομία), και μία δημοσιονομική ένωση

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη το σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης να ενισχυθεί με τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, θα συντονίζει και θα συμπληρώνει τα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ.

“Ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση προς τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, μια πιο τεκμηριωμένη δημόσια συζήτηση, και ένα ισχυρότερο συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών”, πρόσθεσε.

Ακολούθως ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη μέχρι τον Ιούνιο του 2017 αλλά και μέχρι το 2025 για μια ολοκληρωμένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Ανέφερε ότι μέχρι το 2017 θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να δοθεί μια νέα ώθηση στη σύγκλιση, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, να ενισχυθεί η εφαρμογή της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική απόδοση. Σε σχέση με τη Νομισματική Ένωση, στόχος είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η έναρξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Επίσης, στόχος είναι η Οικονομική Ένωση μέχρι το 2025 να θεσμοθετηθεί και να καταστεί περισσότερο δεσμευτική η διαδικασία σύγκλισης. Σε σχέση με τη δημοσιονομική Ένωση, στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου μακροοικονομικής σταθερότητάς για τη ζώνη του ευρώ.

Τελικός στόχος είναι η συμπερίληψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ και η δημιουργία ενός Γενικού Λογιστηρίου της Ευρωζώνης, υπόλογου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Λειτουργός του Συμβουλίου Φρόσω Μανωλούδη αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, το οποίο είναι ένας κύκλος, όπως είπε, συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ.

Ανέφερε ότι κύριοι στόχοι του ευρωπαϊκού εξαμήνου είναι η διασφάλιση της σύγκλισης και της σταθερότητας στην ΕΕ, η διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η αποτροπή των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ και η εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Είπε ακόμη ότι τα κράτη μέλη παίρνουν πολιτικές κατευθύνσεις σε επίπεδο ΕΕ, ενώ διατυπώνονται συστάσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Επίσης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έγγραφα και κανόνες στα οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό εξάμηνο όπως είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος, το Εξάπτυχο, τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, οι συστάσεις ανά χώρα, η ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης και η έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης.

Ο Λειτουργός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δαμιανός Δαμιανού αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), το οποίο αποτελείται από το προληπτικό και διορθωτικό σκέλος και στόχος του είναι να διασφαλίζει την ευρωστία και σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ΕΕ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ΣΣΑ και στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να θέτουν τα κράτη μέλη και οι οποίοι πρέπει να αναθεωρούνται κάθε τρία χρόνια.

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία τίθεται σε εφαρμογή όταν το έλλειμμα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ και δεν μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό, στην προθεσμία διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος και στις κυρώσεις που επιβάλει το Συμβούλιο στην περίπτωση μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα