Δημοψήφισμα… στα γρήγορα θέλει ο Κάμερον

Δημοψήφισμα… στα γρήγορα θέλει ο Κάμερον

Το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία, για το πλαίσιο που θα διέπει τη μελλοντική σχέση της με την Ε.Ε., απέστειλε προς τους ηγέτες των «28» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το κείμενο θα γίνει αντικείμενο περαιτέρω διαβουλεύσεων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με στόχο να παρουσιαστεί και να εγκριθεί κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Φεβρουαρίου. Εφόσον δε αυτό συμβεί, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι τον Ιούνιο, με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. μέσα από μια «ειδική σχέση».

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος Γερμανών και Γάλλων, που δεν επιθυμούν να παραμείνει ανοιχτό (και) αυτό το ζήτημα, καθώς το 2017 είναι γι’ αυτούς έτος ιδιαιτέρως κρίσιμων εκλογών.

Γι’ αυτό και έδειξαν μεγάλη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, προσφέροντας λύσεις που μοιάζουν να είναι κοινά αποδεκτές στα μείζονα θέματα. Έτσι, ανάμεσα στα άλλα, δίνεται το δικαίωμα σε μια ομάδα χωρών που αντιπροσωπεύουν το 55% των μελών της Ε.Ε. να μπλοκάρουν προτεινόμενες ρυθμίσεις ή να επιβάλουν σημαντικές αλλαγές σε αυτές, ενώ παράλληλα το Λονδίνο θα έχει το δικαίωμα να αναστέλλει τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες (ακόμη και Ευρωπαίους) εφόσον συντρέχουν λόγοι ενεργοποίησης του λεγόμενου «φρένου έκτακτης ανάγκης».


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα