Διαλέξεις του CYS στους Εκπαιδευτικούς Οικιακής Οικονομίας Μέσης Εκπαίδευσης

Διαλέξεις του CYS στους Εκπαιδευτικούς Οικιακής Οικονομίας Μέσης Εκπαίδευσης


Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) στο πλαίσιο προώθησης της τυποποίησης στην εκπαίδευση, και σε συνεργασία με την Επιθεωρήτρια Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Εύα Νεοφύτου, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία σειρά διαλέξεων κατά τα υποχρεωτικά σεμινάρια επιμόρφωσης των καθηγητών Οικιακής Οικονομίας Μέσης Εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι διαλέξεις που έγιναν από δύο Λειτουργούς του CYS, είχαν τίτλο «Τυποποίηση στον Τομέα της Εκπαίδευσης – Πρότυπα και Οικιακή Οικονομία», και πραγματοποιήθηκαν στις 2, 3, 4 και 8 Σεπτεμβρίου 2014 σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο αντίστοιχα. Στις διαλέξεις συμμετείχαν 200 περίπου καθηγητές Οικιακής Οικονομίας της Μέσης Εκπαίδευσης. Σκοπός των διαλέξεων ήταν η ενημέρωση αναφορικά με την Τυποποίηση και τη σημασία των προτύπων για τους καταναλωτές, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα, με απώτερο στόχο την ένταξη τους στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, έτσι ώστε οι μαθητές, που είναι οι μελλοντικοί επιχειρηματίες, επιστήμονες και οικογενειάρχες, να αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον.

Στο κύριο μέρος των διαλέξεων, έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια της διδακτικής ύλης του μαθήματος Οικιακής Οικονομίας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με πλειάδα δραστηριοτήτων της τυποποίησης και συνδέονται με θέματα ποιότητας και ασφάλειας του καταναλωτή π.χ. θέματα καταναλωτικής συμπεριφοράς, ασφάλειας τροφίμων, ασφάλειας παιχνιδιών και παιδικών ειδών, σήμανσης CE, ασφάλειας ηλεκτρικών συσκευών κ.α. Στη συνέχεια δόθηκαν παραδείγματα και εισηγήσεις για τους τρόπους με τους οποίους οι καθηγητές μπορούν με τη βοήθεια του CYS να συμπεριλάβουν στο μάθημα τους θέματα προτύπων μέσω διαλέξεων, εργασιών και ασκήσεων που αφορούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαλέξεων οι καθηγητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, εξέφρασαν απορίες κι έγιναν παραγωγικές συζητήσεις. Στο τέλος των διαλέξεων οι καθηγητές ευχαρίστησαν τους Λειτουργούς του CYS ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν και νέες ιδέες συνεργασίας.

Ο CYS εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πρόσωπο της Επιθεωρήτριας κας Εύας Νεοφύτου, για την άψογη συνεργασία.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα