Διπλωματική αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ για την κατάσταση στη Συρία

Διπλωματική αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ για την κατάσταση στη Συρία

 

Στη διάρκεια εκδήλωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

 

Διπλωματική αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ εκδηλώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο: «ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ στην εποχή Τράμπ», που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Αφορμή αποτέλεσαν τα δραματικά γεγονότα στη Συρία.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάς Οσάντσκι δήλωσε πως ο κόσμος γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκος και ως εκ τούτου τα προβλήματα, όπως η διεθνής τρομοκρατία πρέπει να διευθετούνται συλλογικά. Επισήμανε πως το Αμερικανικό χτύπημα στη Συρία δεν το ανέμενε η Μόσχα, ενώ αποτέλεσε πλήγμα στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. «Αυτό που έγινε ήταν παραβίαση του διεθνούς νόμου. Δε θα δεχθούμε παράνομες ενέργειες σε βάρος των Συριακών Αρχών», υπέδειξε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η χρήση των χημικών έγινε από τη Δαμασκό».

Ο παραβρισκόμενος επικεφαλής του τομέα πολιτικής και οικονομίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Πάτρικ Κόννελ, εξέφρασε την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον, ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ φέρει την απόλυτη ευθύνη για τα όσα έγιναν λόγω της χρήσης χημικών, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς της Δαμασκού.

Του ανταπάντησε ο κ. Οσάντσκι, ισχυριζόμενος ότι η Αμερικανική πυραυλική επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ενώ αποσκοπούσε μεταξύ άλλων στην συγκάλυψη των όσων γίνονται από τους Αμερικανούς στη Μοσούλη του Ιράκ.

Η επίσημη καλεσμένη γι αυτή την εκδήλωση, Τατιάνα Ρομανόβα, επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Σπουδών στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, περιορίστηκε στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ, τονίζοντας πως η κατάσταση στην εποχή μας δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο. Υπέδειξε πως οι αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις πραγματοποιούνται εδώ και 25 χρόνια, ανέλυσε την πολιτική της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας πως σε πολλά η χώρα της συμφωνεί, αλλά θέλει να είναι ισότιμη σε ζητήματα που αφορούν στη λήψη αποφάσεων. «Δεν είμαστε ισότιμοι. Η εικόνα μας στο διεθνές προσκήνιο δεν καλή. Επικρατεί μια υστερία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία επεμβαίνει στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών, μεταδίδονται ψεύτικες ειδήσεις και γενικά η χώρα μου καταγγέλλεται ως υπεύθυνη για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον κόσμο», επισήμανε.

Η κυρία Ρομανόβα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη, στα προβλήματα των περισσότερων λαών, στις προκλήσεις από την Πολωνία και την Ουγγαρία, στην αβεβαιότητα στην ΕΕ κλπ. «Δε λέω ότι όλα είναι καλά στην Ρωσία. Ο κόσμος θέλει ασφάλεια», είπε.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο λεγόμενο «τρίγωνο» ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας, υποστήριξε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία θα συνεχιστούν, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει χωρίς τις ΗΠΑ. «Επικρατεί ανησυχία στην ΕΕ μετά τον λαϊκισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ» πρόσθεσε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας, ότι η χώρα του θέλει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, οι περισσότερες των οποίων εστιάστηκαν στις Αμερικανικές θέσεις σχετικά με την επίθεση στη Συρία.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα