Δύσκολα μένει η Total λέει ο Λακκοτρύπης

Δύσκολα μένει η Total λέει ο Λακκοτρύπης

Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο για ανατροπή της πρόθεσης της ΤΟΤΑΛ να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά είναι πολύ δύσκολη η παραμονή της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι λόγοι αποχώρησης είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί και οικονομικοί και σίγουρα όχι γεωστρατηγικοί.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί νέα παράταση στο ερευνητικό της πρόγραμμα της ΤΟΤΑΛ, ούτε και να παραχωρηθούν άλλα οικόπεδα στην ΑΟΖ. Όλες οι ενέργειες, τόνισε, θα γίνουν στο πλαίσιο των νόμων και των δεσμεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπέδειξε ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Ο κανόνας διεθνώς, είπε, είναι να αποτυγχάνουν έρευνες και έφερε πρόσφατο παράδειγμα της Νομπλ στον κόλπο του Μεξικού. Ταυτόχρονα, είπε, δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες προσδοκίες.

Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιορδανία για πώληση φυσικού αερίου.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. Ήδη η Κύπρος είπε, έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα, με εξαγωγικές προοπτικές. Η Κύπρος, τόνισε, είναι στον ενεργειακό χάρτη και ενισχύει τις στρατηγικές συνεργασίες με γειτονικές χώρες. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι αδιαπραγμάτευτα και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο στο θέμα της αποχώρησης της ΤΟΤΑΛ. Μετά την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διασύνδεση του φυσικού αερίου με το κυπριακό, αποθρασύνθηκε η Τουρκία και ανανέωση της ΝΑΦΤΕΞ. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε αβεβαιότητα σε σχέση με το φυσικό αέριο και προκλήθηκε η εντύπωση ότι το φυσικό αέριο βρίσκεται υπό την ομηρία της Τουρκίας. Ως συνεπακόλουθο οι εταιρείες υδρογονανθράκων προβληματίζονται αν θα συνεχίσουν τις εργασίες στην Κύπρο.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακαλέσει τη δήλωσή του για το φυσικό αέριο και να προωθήσει τα μέτρα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο εξωτερικών και τα οποία στρέφονται κατά της Τουρκίας. Μόνο έτσι θα είναι πειστική η Κυπριακή Δημοκρατία ότι η ίδια αποφασίζει για το φυσικό αέριο και όχι η Τουρκία.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επανέλαβε ότι η απόφαση της ΤΟΤΑΛ στηριζόταν σε οικονομικούς και γεωφυσικούς λόγους και όχι σε γεωστρατηγικούς. Σημείωσε ότι η γαλλική εταιρεία ενημέρωσε την κυβέρνηση από τις 12 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν τα κόμματα για την εξέλιξη. Αν κάποιος έχει διαφορετικές θέσεις, να τις καταθέσεις.

Το ΑΚΕΛ δεν κατέχει στοιχεία που να φανερώνουν ότι η αποχώρηση της ΤΟTAL από την Κύπρο σχετίζεται με πολιτικούς λόγους, ωστόσο θεωρεί ότι εγείρονται ερωτήματα για την απόφαση και ζητά όπως ενημερωθούν τα κόμματα.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη περί «τουρκικού δάχτυλου» πίσω από την απόφαση, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπενθύμισε ότι μέχρι πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος, ειδικός για θέματα ενέργειας δήλωνε ότι τα αποθέματα στην Κύπρο είναι πολύ περισσότερα από ό,τι θεωρούμε και διερωτήθηκε γιατί η δήλωση του βασιζόταν σε συγκεκριμένα στοιχεία ή αν μιλούσε «γενικά και αόριστα».

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί, ενώ γνώριζε από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τις αποφάσεις της TOTAL, δεν ενημέρωσε τα κόμματα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την απόφαση της ΤΟΤΑΛ να εγκαταλείψει τις εργασίας στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημείωσε ότι η αξιοποίηση των κυπριακών ενεργειακών αποθεμάτων εξακολουθεί να είναι μια ρεαλιστική προοπτική, πρωταρχικής σημασίας για την Κύπρο. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι επιβάλλεται η χάραξη μακροχρόνιας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής μέσα από την οποία να καθοριστούν προτεραιότητες, στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

Ανησυχία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ενεργειακά θέματα, εκφράζουν οι Οικολόγοι.

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Στέλιος Ζαχαρίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονοδιάστατη πολιτική στο θέμα και την κάλεσε να περιλάβει στους σχεδιασμούς της και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αν θέλει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το όποιο ενεργειακό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, θα πρέπει να μάθει να κρατά το στόμα της κλειστό και να βλέπει την ουσία και το συμφέρον του κράτους και όχι να αναζητά τα πρωτοσέλιδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Διαπιστώνουμε, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα θέματα των ερευνών για το φυσικό αέριο ως μέρος ενός θεάματος, τονίζοντας παράλληλα ότι κάποιοι δείχνουν να χαίρονται περισσότερο και από την Τουρκία όταν προκύπτουν προβλήματα που επηρεάζουν το Κυπριακό.

 

Πηγή: RIKnews

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ