Δ. Παπαδάκης: Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο

Δ. Παπαδάκης: Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο

 


 

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με νέα αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη νέα προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία με επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη επιμένει σε πλήρη αμφισβήτηση της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για απάντηση στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρενόχληση του κυπριακού ερευνητικού σκάφους R/V Flash Royal στις 25 Αυγούστου από τουρκικό πολεμικό πλοίο ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ζητώντας να αλλάξει πορεία, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζει «περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει ότι πρόκειται για ”παράνομες διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες”.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο αλλά παραπέμπουν σε σειρά μονομερών ανακοινώσεων της προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της Ρόδου. “Είναι προφανές ότι η Τουρκία αμφισβητεί για μία ακόμη φορά την κυριαρχία τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδος”, επισήμανε στη γραπτή του ερώτηση προς την Επιτροπή ο κ. Παπαδάκης.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν είναι ενήμερη σε σχέση με τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας .Επίσης τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει για το τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα