Δ. Παπαδάκης: H ΕΕ έκανε βήματα… απαιτούνται όμως άλματα

Δ. Παπαδάκης: H ΕΕ έκανε βήματα… απαιτούνται όμως άλματα

 


Είναι βέβαιο πλέον ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαστάσεις που έχει λάβει είναι τρομακτικές.

Το όλο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα μεταξύ των πληθυσμών της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και μεταξύ της ίδιας της ΕΕ και των αξιών πάνω στις οποίες αυτή ιδρύθηκε. Ποια είναι όμως η θέση των Κύπριων Ευρωβουλευτών, και πως σχολιάζουν το αν η στρατηγική θέση της Ευρώπης εξελίχθηκε από πλεονέκτημα σε εφιάλτη.

Μιλώντας στο ΕUROΚΕΡΔΟΣ, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές τοποθετούνται επί του θέματος και απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε πως η γεωγραφική μοίρα της Ευρώπης, της κλήρωσε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτόν τον εφιαλτικό ρόλο.

«Η στρατηγική θέση της Ευρώπης, υπό την έννοια της γεωγραφικής, δεν είναι από μόνη της, η σωτηρία ή η καταστροφή της Ευρώπης», είπε ο Δημήτρης Παπαδάκης.

«Η μοίρα της Ευρώπης καθορίζεται από γεωγραφικούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες, όπως η συνεργασία με γειτονικά κράτη ή ηπείρους, η συνεργασία μεταξύ των κρατών και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Αν αυτοί οι παράγοντες θα λειτουργήσουν θετικά ή και αρνητικά, αυτό είναι θέμα πολιτικής.

Ξέρετε, είναι νόμισμα με δυο όψεις. Δεν γίνεται να απομυζούμε όλα τα καλά, μέσω της εκμετάλλευσης της θέσης μας, αλλά να αρνούμαστε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Και η υποδοχή των προσφύγων είναι υποχρέωση μας, και θεσμική και ηθική και ανθρωπιστική. Όσοι έζησαν ως πρόσφυγες, ξέρουν τι σημαίνει να αναγκάζεσαι να φύγεις από την πατρίδα σου, από το σπίτι σου για να μπορέσεις να ζήσεις. Δεν είναι παράνομοι μετανάστες, είναι πρόσφυγες που φεύγουν από πολέμους, που βλέπουν το σπίτι τους να γκρεμίζεται, να καίγεται, τα παιδιά τους να σφάζονται, τις γυναίκες να βιάζονται. Είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσουν μια ασφαλή «στέγη», που φαίνεται να είναι η Ευρώπη. Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα αυτή την πραγματικότητα. Τι έκανε η Ευρώπη για να εκτονωθεί ο πόλεμος, τι έκανε η Ευρώπη και οι Διεθνείς Οργανισμοί για να διασφαλιστούν νόμιμες και ελεγχόμενες δίοδοι με ανθρωπιστικές βίζες, για να μην αναγκάζονται άνθρωποι να ανεβαίνουν κατά εκατοντάδες σε σαπιοκάραβα, για να μην προσπαθούν με παράνομους τρόπους να φτάσουν στην «γη της επαγγελίας τους». Υπ’ αυτή την έννοια ναι, η γεωγραφική μοίρα της Ευρώπης, της κλήρωσε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτόν τον εφιαλτικό ρόλο.

Ο τρόπος που το διαχειρίζεται όμως, οι πολιτικές που ασκούνται και η προθυμία ή επιθυμία για διαχείριση της κατάστασης είναι αυτές που καθορίζουν αν θα παίξει καλά αυτό τον ρόλο ή αν θα αποτύχει. Έχουμε κάνει μερικά βήματα στην Ε.Ε., απαιτούνται όμως άλματα».

 

Το μεταναστευτικό αιφνιδίασε την Ευρώπη. Είναι σε θέση να το διαχειριστεί;

Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα για να βρούμε τρόπους επίλυσης, είναι κατάσταση που χρήζει σωστής διαχείρισης. Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, όμως χρειάζεται κοινή πολιτική και ομοψυχία για μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Τα ημίμετρα δεν μπορούν να αποδώσουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους. Η μακροχρόνια πολιτική αστάθεια στην περιοχή, οι πόλεμοι, κυρίως στην Συρία, η τρομοκρατία, οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η φτώχεια, η ανισότητα και η διαφθορά είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που διώχνουν τους ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους. Ειδικά όμως, οι πόλεμοι και η ευρύτερη αστάθεια στην Μέση Ανατολή, πρέπει με παρέμβαση της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών να λήξει άμεσα, αλλιώς το μεταναστευτικό θα μετατραπεί σε σύγχρονη Λερναία Ύδρα.

Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και πρόληψη των συγκρούσεων. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλάνο στήριξης και σταθεροποίησης των κρατών που δέχονται μεγάλα “κύματα” προσφύγων, με ενίσχυση από την Ε.Ε.

Στην γνωμοδότηση για το μεταναστευτικό που ανέλαβα να ετοιμάσω, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ, και η οποία υπερψηφίστηκε στην εν λόγω Επιτροπή, αναφέρονται συγκεκριμένοι τρόποι και συγκεκριμένα πεδία δράσης για μια ολιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση των αιτιών του, την διαχείριση της ροής του, αλλά και ένα πρόγραμμα ποσοστιαίας μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Η μετανάστευση δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά σήμερα η Ευρώπη το βιώνει εντονότερα. Το βιώνει, είτε με επιφύλαξη και αρνητισμό για οικονομικούς λόγους, είτε φοβικά λόγω του Ισλαμικού Κράτους και της Τουριστικής Τρομοκρατίας του ISIS. Γι αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να σταθούν στα πόδια τους, αλλά παράλληλα να οργανώσουμε ένα σχέδιο απορρόφησης των προσφύγων στην Ευρώπη. Η αφομοίωση τους με τρόπο που δεν θα δημιουργεί φοβικά σύνδρομα ή αισθήματα κατωτερότητας, με τρόπο που θα προάγει τον σεβασμό στον άνθρωπο, πέρα από θρησκείες και πολιτισμικές διαφορές είναι αναγκαία.

Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι, εν μέρει, και αντιμετώπιση του μηχανισμού παραγωγής τρομοκρατών του ISIS.

Η χρόνια αδιαφορία εξέθρεψε ένα τέρας που πλέον είναι δύσκολο να καταστραφεί με σποραδικούς πυροβολισμούς αλλά χρειάζεται συλλογική δράση, όραμα, λύσεις ανακούφισης των συνεπειών αλλά και στοχευόμενη πολιτική μακροχρόνιας καταπολέμησης των αιτιών.

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα