Εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Βασιλικού (ΜΑΒ)

Εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Βασιλικού (ΜΑΒ)

  • Ακόμη ένα έργο με την ποιότητα και την αξιοπιστία που διακρίνει την ΑΗΚ

Πραγματοποιήθηκαν χθες, από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Βασιλικού (ΜΑΒ) στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, ενός ακόμα πρωτοποριακού έργου της ΑΗΚ, το οποίο τίθεται στην υπηρεσία του κράτους και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Η ΑΗΚ ξεκίνησε τη μελέτη του θέματος από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά από σχετικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, το 2008 προκήρυξε σχετικό Διαγωνισμό για την κατασκευή Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης με ημερήσια παραγωγή  60 000 κυβικά μέτρα νερού.

Από τότε η ΑΗΚ, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο αυτό και αν δεν συνέβαινε το τραγικό συμβάν στη γειτονική Ναυτική Βάση τον Ιούλιο του 2011, το έργο θα ήταν από το 2012 στην υπηρεσία του τόπου. Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση του Μαρί επέφερε σημαντικότατες ζημιές στη Μονάδα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

Για την ολοκλήρωση του έργου αυτού η ΑΗΚ είχε αγαστή συνεργασία με το ΤΑΥ με το οποίο έχει υπογράψει Σύμβαση Πώλησης του νερού για 20 χρόνια. Το πρόβλημα με την επάρκεια νερού στον τόπο μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα εθνικά θέματα της πατρίδας μας και η οικογένεια της ΑΗΚ είναι πραγματικά περήφανη που έργα της όπως αυτό συμβάλουν στη διαχρονική προσπάθεια της Πολιτείας για επίλυση του.

Η ΜΑΒ δίνει στην ΑΗΚ τη δυνατότητα να αξιοποιήσει συνέργειες που απορρέουν από τις υφιστάμενες δραστηριότητες της, την τεχνογνωσία του προσωπικού της και φυσικά τον εξοπλισμό της Αρχής.

Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση ο ΠτΔ επισήμανε ότι «η Μονάδα Αφαλάτωσης Νερού του Βασιλικού είναι το προϊόν μιας ακόμα σημαντικής συνεισφοράς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και της ανάπτυξης και προήλθε από τη συνεννόηση της ΑΗΚ με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, εξαιτίας της παρατεταμένης λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων».

Ο ΠτΔ επίσης συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιτυχή εκτέλεση αυτής του σημαντικού έργου της Μονάδας Αφαλάτωσης: την προηγούμενη κυβέρνηση, στη θητεία της οποίας ξεκίνησε και αναπτύχθηκε το όλο έργο, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της κατασκευής του έργου, τη Διοίκηση (τέως και νυν) και το προσωπικό της ΑΗΚ που στήριξε ποικιλοτρόπως και κυρίως οικονομικά το έργο και την εταιρεία IDE Technologies Ltd του Ισραήλ για την εκτέλεση και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Με τη σειρά του ο κ. Όθωνας Θεοδούλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής τόνισε πως «τέτοια έργα, που έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού όπως επίσης και άλλα που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητα για την ΑΗΚ, η οποία ως κύριο στόχο της έχει την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και του τόπου γενικότερα».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Δρ. Στέλιος Στυλιανού, ο Διευθυντής του ΤΑΥ Δρ. Κυριάκος Κύρου, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της αναδόχου εταιρείας IDE Technologies Ltd κ. Gal Zohar.

 


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα