Εντείνονται οι έρευνες στον κόσμο της τέχνης για ξέπλυμα χρήματος

Εντείνονται οι έρευνες στον κόσμο της τέχνης για ξέπλυμα χρήματος


Ο μυστικός κόσμος της αγοράς έργων τέχνης αξίας εκατομμυρίων τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών των ΗΠΑ μετά από ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος. Ομοσπονδιακοί ανακριτές ξεκίνησαν έρευνα για τον Yves Bouvier, τον 52χρονο Ελβετό επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση εξαπάτησης του Ρώσου μεγιστάνα Dmitry Rybolovlev.  Οι αρχές στο Μονακό διερευνούν καταγγελία του Rybolovlev ότι ο Bouvier τον εξαπάτησε διογκώνοντας τις τιμές των έργων τέχνης που του πουλούσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την πώληση πινάκων διάσημων ζωγράφων, μεταξύ των οποίων οι Leonardo da Vinci, Modigliani, Gustav Klimt και Mark Rothko.

Ο Bouvier περιγράφεται ως «ένας από τους πιο καλά ενημερωμένους ανθρώπους στον κόσμο της  τέχνης» και θεωρείται  «ο βασιλιάς των freeports» – αποθήκες υψηλής τεχνολογίας και αποθήκευσης αντικειμένων αξίας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους του «Geneva Freeport» με μερίδιο και σε αυτά του Λουξεμβούργου και της Σιγκαπούρης.

Η έλλειψη διαφάνειας στη διεθνή αγορά τέχνης, και πόσο επιρρεπής είναι στο ξέπλυμα χρήματος, απασχολεί σοβαρά τις αμερικάνικες αρχές. Τόσο οι αρχές όσο και οι ειδικοί της τέχνης, προειδοποιούν ότι η αγορά γίνεται όλο και μεγαλύτερος στόχος εγκληματιών ακόμα και τρομοκρατικών ομάδων, που θέλουν να εξερευνήσουν τη μυστικότητά της. Βέλγοι και Ελβετοί ρυθμιστές άρχισαν κι εκείνοι έρευνες.

Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, που έγινε γνωστός επειδή προέβλεψε την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, επισήμανε πόσο τρωτή είναι η παγκόσμια αγορά της τέχνης στο ξέπλυμα χρήματος, στη φοροδιαφυγή, στις εκ των έσω συναλλαγές και στην αλλοίωση τιμών. Δεδομένου ότι οι αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τη φοροδιαφυγή σε υπεράκτιους λογαριασμούς, πολλοί συλλέκτες έργων τέχνης άρχισαν να χρησιμοποιούν τα freeports, που προσφέρουν εγγυημένη εμπιστευτικότητα αλλά και πολλά φορολογικά προνόμια, αφού πολλά αγαθά θεωρούνται ότι είναι  «σε μεταφορά».

Το Geneva freeport ανακοίνωσε ήδη πιο αυστηρούς κανόνες ταυτοποίησης για πελάτες που το χρησιμοποιούν. Η αστυνομία στο Μονακό συνέλαβε τον Bouvier πέρσι μετά από καταγγελία. Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε κάτι κακό. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα εφετείο απέρριψε το αίτημά του για άρση ποινικών κατηγοριών για απάτη και ξέπλυμα χρημάτων.

Η δημοσιογράφος Melanie Gerlis της εφημερίδας Art, ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους κανονισμούς ιδιαίτερα στις γκρίζες ζώνες της αγοράς της τέχνης. Είναι ένα ακανθώδες θέμα. Πώς και ποιος όμως θα ρυθμίζει αυτή τη μεγάλη αγορά»;

Η Gerlis υποστηρίζει πως θα ήταν καλύτερα για τους παίχτες της αγοράς της τέχνης να πάρουν θέση παρά να στρουθοκαμηλίζουν μέχρι να βρεθούν και οι ίδιοι προ δυσάρεστων εξελίξεων με πιθανή επιβολή ποινών.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα