Ενώπιον της Bουλής εναρμονιστικοί νόμοι για εταιρείες

Ενώπιον της Bουλής εναρμονιστικοί νόμοι για εταιρείες


 

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ξεκίνησε και ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση τριών εναρμονιστικών νομοσχεδίων που αφορούν κυρίως τον περί εταιρειών νόμο και τον τρόπο με τον οποίο υποβάλλονται οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών.

Τα εναρμονιστικά νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη Παρασκευή ώστε η Κύπρος να αποφύγει την επιβολή προστίμου από την ΕΕ, λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην έγκρισή τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άγγελο Βότση, η Κύπρος βρέθηκε για μια ακόμα φορά ενώπιον αιτιολογημένης γνώμης για μεγάλη καθυστέρηση στην εναρμόνιση με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε τη μεγάλη δυσαρέσκεια και την αντίδραση της Επιτροπής στο ότι πάλι βρέθηκε προ τετελεσμένων, τόνισε ωστόσο πως «σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε το κράτος να βρεθεί ενώπιον προστίμων γιατί για άλλη μια φορά οι υπηρεσίες του έχουν καθυστερήσει».

Όπως ανέφερε, τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας την μεθεπόμενη Παρασκευή για να ψηφιστούν ώστε να μην επιβληθεί πρόστιμο στην Κύπρο.

«Για σοβαρή καθυστέρηση από τους λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου» μίλησε και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, «όμως θεωρούμε ότι με τη σημερινή συζήτηση και συμφωνία από όλα τα πολιτικά κόμματα δεν πρόκειται να υπάρξει -με την ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή των εναρμονιστικών νόμων- καμία οικονομική συνέπεια για την Κυπριακή Δημοκρατία» όπως ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για προχειρότητα και σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι σε διάφορα Υπουργεία ή τμήματά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με ανευθυνότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοκρατία εκτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το τίμημα για την ανικανότητά τους».

Είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου όφειλε εδώ και τρία χρόνια να ετοιμάσει τις τροποποιήσεις των τριών νόμων για σκοπούς εναρμόνισης με Οδηγία της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, είπε, η Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας καταδικαστικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με κίνδυνο επιβολής βαρύτατου προστίμου ύψους εκατομμυρίων ευρώ.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα