Επίσκεψη Νεοκλή Συλικιώτη στην Παλαιστίνη

Επίσκεψη Νεοκλή Συλικιώτη στην Παλαιστίνη


 

Η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη θα διοργανώσει στις 20 με 24 Φεβρουαρίου αποστολή στην Παλαιστίνη. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, Νεοκλής Συλικιώτης.

Στο πλαίσιο της αποστολής η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπάς, με Υπουργούς της Παλαιστινιακής αρχής καθώς και με μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Επίσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους φοιτητών καθώς και οργανώσεων που παλεύουν για την ειρήνη ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα πως πρέπει να αρθεί η κατοχή της Παλαιστίνης, η οποία διαρκεί δυστυχώς εδώ και 50 χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται επίσης η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τις κοινότητες, οι οποίες κινδυνεύουν από τον βίαιο εκτοπισμό λόγω των ισραηλινών εποικισμών που επεκτείνονται διαρκώς.

Σε δηλώσεις του ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η απαράδεκτη απόφαση της Κνεσέτ να νομιμοποιήσει αναδρομικά 4.000 σπίτια εποίκων που κτίστηκαν παράνομα σε ιδιοκτησίες Παλαιστινίων καθώς και οι εποικισμοί που επεκτείνονται συνεχώς, υπονομεύουν κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για επίτευξη της λύσης δύο κρατών. Γι’ αυτό, όπως επισήμανε, στο πλαίσιο της αποστολής η αντιπροσωπεία των Ευρωβουλευτών θα συζητήσει εις βάθος το θέμα αυτό και θα εξετάσει πώς μπορεί η ΕΕ να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ επανέλαβε εμφαντικά την ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου, κυριάρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Τέλος υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει  πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να θέσει τέλος στον εποικισμό, να άρει την κατοχή και να δεσμευτεί σε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη και τη λύση των δύο κρατών.

Η αντιπροσωπεία θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη 23 του Φλεβάρη  στην Ιερουσαλήμ.

Στην αποστολή θα συμμετέχει επίσης η Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας και μέλος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, M. Auken, η Ευρωβουλευτής A. Vallina από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής B. Benifei, μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών, καθώς και ο Ευρωβουλευτής I. Vajgl από την ομάδα των Φιλελευθέρων.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα