Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στην Κύπρο

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στην Κύπρο

 


 

Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει το διήμερο 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017, ο Μ. J. Akbar, Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας της Ινδίας στη Λευκωσία, “oι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου ήταν παραδοσιακά πολύ στενές και φιλικές. Η Ινδία σταθερά και αταλάντευτα υποστήριζε την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και μια ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η Ινδία και η Κύπρος συνεργάζονται επίσης στενά στον ΟΗΕ, σε διεθνείς οργανισμούς, στην Κοινοπολιτεία και στη Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης (ASEM). Kύριος στόχος της επίσκεψης είναι να γίνει μια ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης των σχέσεων Ινδίας-Κύπρου σε όλους τους τομείς και να ανανεωθούν οι ιστορικές, φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε διμερή θέματα, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιωάννη Κασουλίδη, Υπουργό Εξωτερικών, το Δημήτρη Συλλούρη, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και τον Γιώργο Λιλλήκα, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής.

Η Ινδία και η Κύπρος απολαμβάνουν εύρωστους οικονομικούς δεσμούς, με συσσωρευμένες ξένες επενδύσεις πέραν των 9 δισεκατομυρίων αμερικανικών δολλαρίων που έγιναν στην Ινδία μέσω της Κύπρου. Η αναθεωρημένη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που υπογράφηκε τον περασμένο χρόνο είναι πολύ πιθανό να διευκολύνει περαιτέρω τις επενδύσεις. Ο μηχανισμός της Συνόδου Μικτής Οικονομικής Επιτροπής συστάθηκε προς συζήτηση των τρόπων προώθησης του εμπορίου και των επενδύσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία με τον τίτλο «Μια νέα εποχή για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας» (“A new era for business between Cyprus and India”) προς την επιχειρηματική κοινότητα στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Λευκωσία στις 30 Μαρτίου 2017.

Ο Ινδός Υπουργός θα δώσει επίσης διάλεξη με τίτλο «Η Ισορροπία των Δυνάμεων εναντίον του Εκκρεμούς των δυνάμεων» (“Balance of Power vs Pendulum of power”) στο Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 30 Μαρτίου 2017.

Τέλος, για την προώθηση της εκτίμησης της πολιτισμικής κληρονομιάς και της αλληλοκατανόησης, κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα εγκαινιάσει το «Konark Wheel», ένα γλυπτό που δώρισε η Ινδία στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στο Υπαίθριο Μουσείο του Υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα