Επιβάλλεται σύσταση κοινού μετώπου αντίστασης ενός Σχεδίου Ανάν

Επιβάλλεται σύσταση κοινού μετώπου αντίστασης ενός Σχεδίου Ανάν


Συνέντευξη του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΡ: Κύριε Λιλλήκα, η Συμμαχία Πολιτών, πρώτη, παρουσίασε τους υποψήφιους της για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ανάμεσα στους υποψηφίους είστε και εσείς. Τί σας οδήγησε να υποβάλλετε υποψηφιότητα;

ΑΠ: Σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά από τις αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου στο Eurogroup με την καταστροφική απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων, έχει γίνει πέρα για πέρα αντιληπτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αποφάσεις της επηρεάζει τη ζωή μας. Γι’ αυτό και η Κύπρος πρέπει να έχει δυναμικούς εκπροσώπους εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα θεωρώ ότι η κάθοδος μου στις Ευρωεκλογές, είναι ένας τρόπος ένδειξης σεβασμού προς το 25% των πολιτών που με τίμησαν με την ψήφο τους στις Προεδρικές εκλογές του 2013.

 

ΕΡ: Ποιοί είναι οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι;

ΑΠ: Είναι οι Σίμος Αγγελίδης, Ανδρέας Αποστόλου, Ειρήνη Μάντολε, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Κούλης Νικολάου.

 

ΕΡ: Με ποιά κριτήρια επιλέχτηκαν αυτά τα πρόσωπα;

ΑΠ: Κριτήριο ήταν να είναι πολίτες άξιοι και ικανοί που θέλουν να υπηρετούν μόνο την Κύπρο, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για πολίτες που έχουν πετύχει, ο καθένας στον τομέα του. Προσωπικότητες που πολιτεύονται χωρίς αναχρονιστικούς στρεβλωτικούς δογματισμούς και ιδεοληψίες.Για αυτό και το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών αποτελείται από πρόσωπα τα οποία προέρχονται από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Πρόκειται για προσωπικότητες που έχουν ως ύψιστη προτεραιότητα την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πολίτες που τάσσονται ενάντια στη Μνημονιακή πολιτική που οδηγεί την κυπριακή οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, και την κοινωνία σε εξαθλίωση.

 

ΕΡ: Κάποιοι ίσως σχολιάσουν ότι από το ψηφοδέλτιο, πέραν της δικής σας παρουσίας, απουσιάζουν τρανταχτά ονόματα. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠ: Αυτό είναι και η δύναμη του ψηφοδελτίου μας. Στη Συμμαχία Πολιτών δεν κάνουμε ανακύκλωση προσώπων. Γιατί όλοι οι υποψήφιοι είναι προσωπικότητες καθαρές, και άφθαρτες. Πολίτες μορφωμένοι, πετυχημένοι, που δεν μπορούν πια να ανεχθούν την ατιμωρησία των υπευθύνων για τη σημερινή τραγική κατάσταση της Κύπρου. Πολίτες που δεν ανέχονται τις Κομματικές συναλλαγές, την αλληλοκάλυψη, το ρουσφέτι, το Κομματικό κατεστημένο, που μας οδήγησε στην καταστροφή.

 

ΕΡ: Ποιά η θέση της Συμμαχίας Πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα;

ΑΠ: Η Ευρώπη του σήμερα δεν είναι αυτή που οραματιζόμαστε. Η Ευρώπη του σήμερα έχει υποταχθεί στη λογική των αγορών και στην ηγεμονία της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Όμως η κατάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι λύση. Στις συνθήκες που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα θα είχαμε πόλεμο. Αυτό μας διδάσκει η Ευρωπαϊκή ιστορία.

Η λύση είναι η επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επαναφορά της στην Ευρωπαϊκή παράδοση της Κοινωνικής και Κοινοτικής αλληλεγγύης. Στην παράδοση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας όπου η βούληση των πολιτών γίνεται πολιτική. Γι’ αυτή την Ευρώπη θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

ΕΡ: Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα ποσοστά αποχής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι ιδιαίτερα ψηλά. Πώς μπορείτε να πείσετε τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την εκπροσώπηση της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο;

ΑΠ: Η απογοήτευση και ο θυμός του λαού μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Όμως η αποχή δεν είναι η λύση. Η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή και την ανατροπή. Η αποχή βολεύει και συντηρεί το κομματικό κατεστημένο. Την αλλαγή τη φέρνει η συμμετοχή. Η αλλαγή έρχεται μέσα από τη ψήφο του κάθε πολίτη. Είναι ψηφίζοντας και καταψηφίζοντας που ανατρέπουμε το κατεστημένο, δεν είναι αδιαφορώντας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡ: Η Συμμαχία Πολιτών εξαρχής τάχθηκε κατά του Μνημονίου. Υπήρχε κ. Λιλλήκα άλλη επιλογή;

ΑΠ: Ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε ταχθεί από την αρχή κατά της υπογραφής του Μνημονίου γιατί γνωρίζαμε από τις εμπειρίες των άλλων χωρών αλλά και από τη φόρμουλα και τη φιλοσοφία που διέπει το Μνημόνιο ότι θα οδηγούμασταν σε βαθύτερη οικονομική ύφεση και σε μεγάλη κοινωνική δυστυχία. Για αυτό και πριν την υπογραφή του Μνημονίου καταθέσαμε πολλές προτάσεις. Ακόμα και την υστάτη μεταξύ των δυο Eurogroup καταθέσαμε πρόταση με την οποία προτείναμε να δανειστεί η Κυβέρνηση το 25% από τις καταθέσεις που υπήρχαν στην Κύπρο που ανέρχονταν τότε στα 75 δις. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα έπαιρνε ένα ποσό πέραν των 18 δις ευρώ. Έτσι δεν θα χρειαζόμασταν το Μνημόνιο ούτε και το 1 δις του ΔΝΤ το οποίο μας επέβαλε αυτό το απεχθές Μνημόνιο.

 

ΕΡ: Τελικά όμως υπογράψαμε και ακολουθούμε Μνημονιακή πολιτική. Τώρα ποιά είναι η θέση της Συμμαχίας Πολιτών;

ΑΠ: Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επαληθευτήκαν. Αλλά μπροστά στο φάσμα μιας μεγαλύτερης κοινωνικής δυσπραγίας δεν μένουμε μόνο στην κριτική. Καταθέτουμε για κάθε ζήτημα συγκεκριμένες Προτάσεις με στόχο να βοηθήσουμε να εξέλθουμε το ταχύτερο δυνατό από αυτές τις δύσκολες συνθήκες αλλά και να απαλύνουμε το κοινωνικό κόστος. Για αυτό καταθέσαμε Προτάσεις για Νομοθετική ρύθμιση των Επιτοκίων. Θα ακολουθήσει Πρόταση για Επιμήκυνση των δανείων χωρίς να υπάρχει αύξηση των Επιτοκίων. Με τέτοιες προσεγγίσεις, απευθυνόμαστε και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θεωρούν το Μνημόνιο κακή εξέλιξη ζητώντας τη συνεργασία ή τη στήριξη τους.

 

ΕΡ: Η Τρόικα ζητά επιτακτικά την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών. Ποιά είναι η θέση της Συμμαχίας Πολιτών;

ΑΠ: Η Τρόικα δεν ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις. Η Τρόικα ζήτησενα εισπράξει από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2018. Και η Κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από αυτή την πρόνοια για να ξεπουλήσει τους Ημικρατικούς μας Οργανισμούς, εξυπηρετώντας τις νεοφιλελεύθερες της πολιτικές. Για αυτό και η Συμμαχία Πολιτών υπέβαλλε ολοκληρωμένη και υλοποιήσιμη Πρόταση με την οποία εξασφαλίζεται το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, χωρίς να υπάρχει ανάγκη Ιδιωτικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών. Η Πρόταση αυτή αποτελεί προέκταση της Πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών για εκσυγχρονισμό και εισαγωγή Στρατηγικού Επενδυτή με ποσοστό 25% στους Ημικρατικούς Οργανισμούς που θα αναλάβει και τη διεύθυνση. Επανειλημμένως καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις σε κοινή δράση για προστασία του δημόσιου πλούτου. Τους καλούμε να μελετήσουν προσεκτικά την Πρόταση μας και δηλώνουμε έτοιμοι να μελετήσουμε τις όποιες δικές τους εναλλακτικές προτάσεις.

Για τη Συμμαχία Πολιτών πάνω από όλα είναι το συμφέρον της Κύπρου και των πολιτών. Και αυτό το συμφέρον μπορούμε να το υπηρετήσουμε αν οι αποφάσεις λαμβάνονται μακριά από δογματισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

 

ΕΡ: Η συγκυβέρνηση κλείνει αισίως ένα χρόνο διακυβέρνησης. Πώς κρίνετε την οικονομική της πολιτική;

ΑΠ: Ποιά οικονομική πολιτική; Το μόνο που κάνει η Κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει τυφλά τις πρόνοιες του Μνημονίου. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, εξαντλείται σε περικοπές μισθών, επιδομάτων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, περικοπές στα αναπτυξιακά κονδύλια, στους προϋπολογισμούς για την Παιδεία και την Υγεία. Αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική αλλά λογιστική διαχείριση. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε κατά καιρούς μέτρα για «επανεκκίνηση της οικονομίας», που αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Πρέπει η Κυβέρνηση να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης με ελκυστικά κίνητρα για επενδύσεις. Πρέπει ακόμα να λύσει το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και των ψηλών δανειστικών επιτοκίων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

 

ΕΡ: Για πρώτη φορά οι κύπριοι βρίσκονται προ του φάσματος της εκποίησης της πρώτης κατοικίας. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν άστεγοι πολίτες. Μπορούμε τελικά να αποφύγουμε αυτή την τραγική εξέλιξη;

ΑΠ: Ως γνωστό η Συμμαχία Πολιτών, πριν ακόμα την υπογραφή του Μνημονίου και πριν την ψήφιση των Μνημονιακών Νομοσχεδίων από τη Βουλή, προειδοποίησε κατ΄επανάληψη για τον κίνδυνο εκποίησης περιουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.

Εδώ που μας έφεραν τα Κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν την προηγούμενη πενταετία, τα κόμματα που κυβερνούν και συγκυβερνούν σήμερα, δυστυχώς δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια προστασίας των δανειοληπτών.

Όμως αν όντως κόπτονται για τους πολίτες τότε πρέπει:

Πρώτον: να ψηφίσουν την Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για Μείωση των Επιτοκίων. Μια Πρόταση που εκκρεμεί στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Δεύτερον: να ρυθμίσουν Νομοθετικά τον τρόπο Αναδιάρθρωσης των Δανείων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Να ανασταλούν οι δόσεις για όσους είναι άνεργοι και η δόση να μη ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων αυτών που μπορούν να ανταποκριθούν.

Τρίτον: να απαγορευτεί Νομοθετικά η Τοκογλυφική πρακτική που οι Τράπεζες εφαρμόζουν με τους τόκους υπερημερίας.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΕΡ: Κύριε Λιλλήκα. Στο κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης εδώ και ένα χρόνο επικέντρωσε τις προσπάθειες του στην έκδοση ενός Κοινού Ανακοινωθέντος για το οποίο έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές. Τί πρέπει τελικά να περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν;

ΑΠ:Στηρίξαμε τον πρόεδρο στις προϋποθέσεις που έθεσε αρχικά, δηλαδή ότι η λύση θα ήταν συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Κράτος θα είχε μια και αδιαίρετη κυριαρχία., μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Τα ελάχιστα, τα αυτονόητα δηλαδή. Δυστυχώς όμως δεν κράτησε πολύ σε αυτή τη γραμμή.

Πολύ φοβάμαι ότι το Κοινό Ανακοινωθέν εξελίσσεται σε μια καλοστημένη παγίδα. Γιατί αν οι πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, μ’ ένα Κοινό Ανακοινωθέν που θα χαρακτηρίζεται από ασάφειες και διφορούμενες έννοιες είναι μεγάλες, όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες και θα πρέπει κάποια στιγμή να διασαφηνιστούν οι ασάφειες αυτές, οι πιέσεις προς πλευρά μας θα είναι αφόρητες. Εκτός βέβαια και αν συναινέσουμε στο κλείσιμο του Κυπριακού με ασαφείς ρήτρες και πρόνοιες. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, πως τόσο ο Πρόεδρος όσο και το Εθνικό Συμβούλιο έχουν αποδεχθεί τη λογική των εποικοδομητικών ασαφειών. Αυτό μαρτυρούν τα κείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματευτών. Πώς μπορεί η Κυριαρχία να είναι μία και αδιαίρετη και να πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και όχι από τον Κυπριακό λαό ως ένα ενιαίο σύνολο; Πώς μπορεί η ιθαγένεια να είναι μία όταν θα υπάρχουν και οι λεγόμενες εσωτερικές ιθαγένειες;

Πώς μπορεί η λύση να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν τη λύση θα δώσουν δύο «συνιστώντα, ιδρυτικά κράτη»; Μήπως ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πιστεύουν ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων, που θα διεξάγονται σ’ αυτή τη βάση, η Τουρκία θα επιδείξει πνεύμα συναίνεσης; Δεν διερωτούνται πως συνάδουν οι προοπτικές για δίκαιη λύση του Κυπριακού με τις προθέσεις της Τουρκίας όπως εκφράζονται με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ με στρατιωτικές φρεγάτες, τις παραβιάσεις του Κυπριακού εναέριου χώρου από F-16, την είσοδο του Barbaros στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες για το Κοινό Ανακοινωθέν; Αυτές οι ενέργειες αποτελούν ένδειξη διαφοροποίησης της Τουρκικής στάσης και εγκατάλειψης των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας; Εγείρουμε αυτά τα ερωτήματα με τη μικρή ελπίδα να αφυπνίσουμε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πριν αυτοπαγιδευθούμε.

 

ΕΡ: Μετά και την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας Υφυπουργού κ. Βικτώρια Νούλαντ, τα πράγματα στο Κυπριακό πήραν μια άλλη εξέλιξη. Πώς σχολιάζετε τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη;

ΑΠ: Τουλάχιστον επικίνδυνους. Η λαϊκή εντολή που έλαβε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης στις Προεδρικές εκλογές, με βάση το πρόγραμμα και τις θέσεις που παρουσίασε στους πολίτες ήταν: Πρώτον, απόσυρση όλων των «Συγκλίσεων» και μονομερών υποχωρήσεων της πλευράς μας και δεύτερον, ότι δεν θα δεχθεί επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλου παρόμοιου σχεδίου λύσης, σεβόμενος την απόφαση του Δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε καταστροφικές υποχωρήσεις, πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι:

Πρώτον, έθεσε το πιστόλι στον κρόταφο του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δεύτερον, αθέτησε τη λαϊκή εντολή που ζήτησε και πήρε από τον Κυπριακό λαό.

Επειδή δεν πρόκειται για μια ακόμα συνηθισμένη αθέτηση «δέσμευσης» του, αλλά για την εθνική μας επιβίωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, με βάση τις σημερινές του θέσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέσπασε την ψήφο των πολιτών με ψευδείς παραστάσεις.

Για αυτό και η Συμμαχία Πολιτών κάλεσε ήδη τους πολίτες να αντιδράσουν και μαζί ενωμένοι να αναχαιτίσουμε το νέο Σχέδιο Ανάν. Καλούμε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, σε συστράτευση. Να συστήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης ικανό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του προέδρου, την καταστροφή της πατρίδας μας και να δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό.

 

ΕΡ: Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο χρόνος κυλά εναντίον μας και ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

ΑΠ: Καθόλου. Αυτή η χρονική περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για να επιδιώξουμε λύση του Κυπριακού. Σε αυτές τις συνθήκες, με την Κύπρο και την Ελλάδα πολιτικά εξαρτημένες, δεν μπορούμε να πετύχουμε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αποκαθιστά το δίκαιο και θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής.

Σήμερα εμείς πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Να απεγκλωβιστούμε από την αποικιοκρατία της Τρόικα, να καταστούμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι. Να αξιοποιήσουμε το Φυσικό μας Αέριο, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, για να διαπραγματευθούμε από καλύτερη θέση και σε ευνοϊκότερες συνθήκες τη λύση του Κυπριακού.

Τώρα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, να αλλάξουμε πορεία. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που δικαιούμαστε. Για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, χρειαζόμαστε μια διεκδικητική πολιτική. Μια πολιτική που θα δημιουργεί κόστος στην Τουρκία και θα καθιστά τους άλλους στόχους της, όπως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφικτους. Μόνο όταν η Τουρκία πληρώσει σκληρό τίμημα θα καμφθεί η αδιαλλαξία της και θα ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη, δημοκρατική λύση που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε σε μια ελεύθερη πατρίδα, χωρίς τουρκικά ή βρετανικά στρατεύματα, χωρίς εποίκους και πρόσφυγες. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και των ψευδαισθήσεων έχει χρεοκοπήσει.

 

ΕΡ: Η Συμμαχία Πολιτών ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που δεν χαιρέτισε τη συμφωνία την οποία υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Βρετανία, για την αξιοποίηση της γης που βρίσκεται εντός των ορίων των Βάσεων. Μάλιστα θέσατε και τον κίνδυνο της Γιβραλταροποίησης. Πού το στηρίζετε αυτό;

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η συμφωνία αυτή θα έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για τους ιδιοκτήτες γης και τους κατοίκους των περιοχών των Βάσεων. Όμως εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους όσον αφορά το καθεστώς των Βάσεων. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από πλευράς της Βρετανίας για μετατροπή των Βάσεων από στρατιωτικές σε αποικία. Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε από το Λονδίνο στην περίπτωση του Γιβραλτάρ. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του Λονδίνου, να αποκτήσουν το δικαίωμα αγοράς γης και κατοικιών και Ευρωπαίοι πολίτες. Ουσιαστικά και Βρετανοί πολίτες. Διερωτόμαστε γιατί το Λονδίνο δεν ικανοποιείτο να έχουν αυτό το δικαίωμα μόνο οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επιχείρημα που ακούστηκε από Κυβερνητικής πλευράς ότι έτσι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Κύπριους, οι Ευρωπαίοι πολίτες με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ευσταθεί. Και δεν ευσταθεί γιατί όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις επί διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδέχθηκε να εξαιρούνται οι Βάσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ενώ η Κύπρος και η Αγγλία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βάσεις δεν είναι μέρος και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί ενώ εξαιρέθηκαν από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο θέλουν τώρα να προσφέρουν αυτά τα δικαιώματα στους Ευρωπαίους πολίτες; Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Βρετανία δεν έχει κάνει δώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα δεν γίνονται δώρα ανάμεσα στα κράτη.

Στη Λευκή Βίβλο που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2012 η Βρετανία για εδάφη που ελέγχει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η Βρετανία θα υπερασπιστεί του «δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών που ζουν σε αυτές της περιοχές». Στο χάρτη που περιλαμβάνει η Λευκή Βίβλος και ορίζει αυτά τα εδάφη, βρίσκονται και οι Στρατιωτικές Βάσεις στην Κύπρο.

Πρόσφατα η Συμμαχία Πολιτών απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου με την οποία του ζητά η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή για επικύρωση, όπως γίνεται με όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις. Διαφορετικά, είναι έως να υιοθετούμε τη Βρετανική θέση ότι πρόκειται για μονομερή δήλωση. Μετά λύπης μου δηλώνω ότι ακόμη δεν λάβαμε απάντηση.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα