Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω για την εβδομάδα κινητικότητας

Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω για την εβδομάδα κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015 στη Λευκωσία

 

Αυτή την εβδομάδα, από 16 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, η Λευκωσία μαζί με περισσότερες από 2000 πόλεις σε όλη την Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015.

Οι εκδηλώσεις στη Λευκωσία κορυφώνονται το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου. Στις κυριότερες δραστηριότητες περιλαμβάνονται τα πιο κάτω:

– Ετήσιος ποδηλατικός γύρος Δήμων Μείζονος Λευκωσίας, Ώρα 16:45-18.30

Εκκίνηση: Ώρα 16:45, Σπίτι της ΕΕ, Λεωφόρος Βύρωνος 30

Τερματισμός: Ώρα 18:30, Λεωφόρος Μακαρίου

Εκδηλώσεις «Πάω στην Πόλη Χωρίς Αυτοκίνητο», Λεωφόρος Μακαρίου, Ώρα 17:30-20:00

– 17:30 Δραστηριότητες για παιδιά, οδήγηση με ποδήλατο-ταξί, επιδείξεις ποδηλάτων και ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές διακίνησης στα αστικά κέντρα

– 18:30 Τελετή απονομής βραβείων του διαδικτυακού διαγωνισμού της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

– 19:00 Συναυλία με τους Vanilla Soul και κλείσιμο εκδηλώσεων

Το φετινό σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας «Επιλέγω. Αλλάζω. Συνδυάζω.» έχει ως σκοπό να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να σκέφτονται το εύρος των διαθέσιμων επιλογών για τη μετακίνησή τους και να επιλέγουν σωστά συνδυάζοντας διάφορους τρόπους μετακίνησης.

Έμφαση δίνεται στην αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών με την επιλογή πιο βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, οι δημόσιες συγκοινωνίες καθώς και η δυνατότητα συνδυασμού τους σε μια διαδρομή.

Κάνοντας έξυπνες επιλογές όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στη Λευκωσία διοργανώνονται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Δήμο Λευκωσίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας με τη συμβολή των Δήμων Μείζονος Λευκωσίας και της Πρεσβείας της Ολλανδίας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και διοργανώνεται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της εκστρατείας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2002, είναι αφενός να παροτρύνει τις τοπικές αρχές να θεσπίσουν και να προωθήσουν μέτρα βιώσιμης μεταφοράς και αφετέρου να καλέσει τους πολίτες να δοκιμάζουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, αντί για το αυτοκίνητό τους.

Από την καθιέρωσή της το 2002, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2014, συνολικά 2013 πόλεις σε 44 χώρες συμμετείχαν επίσημα στην εκστρατεία. Ως αποτέλεσμα της εκστρατείας του 2014 και μόνο, τέθηκαν σε εφαρμογή 8 543 μόνιμα μέτρα, τα οποία αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλασία και περπάτημα, την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, τη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα