Επιτυχής η εκλογή προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Επιτυχής η εκλογή προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

 

Του Λευτέρη Χριστοφόρου – Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ

 

Η εκλογή του Αντώνιο Ταγιάνη στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι απλά μία συνηθισμένη εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλές διαστάσεις και ισχυρά μηνύματα.

1. Σημειώνω ότι υπήρχε πολιτικό συμφωνία μεταξύ των τριών μεγάλων ομάδων, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι, όπου σαφέστατα καταγραφόταν η δέσμευση όλων ότι μετά τα 2,5 χρόνια θητείας του Σοσιαλιστή Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σούλτς, θα ακολουθούσε η θητεία Προέδρου προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτή η Συμφωνία δημιουργούσε το Μεγάλο Συνασπισμό στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ε.Ε. Τελικά όμως αυτή η στρατηγική συμμαχία συνεθλίβη από την αθέτηση της Συμφωνίας από τους Σοσιαλιστές που αίφνης αποφάσισαν δια του Προέδρου τους, του κ. Πιτέλλα, ότι θα καταστρατηγήσουν τη Συμφωνία, επαγγελλόμενοι τη δημιουργία της Μεγάλης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δυστυχώς μία μεγάλη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπεριφερόμενη οπορτουνιστικά, παραβίασε βασικές αρχές και αξίες και διέλυσε μία σημαντική συνεργασία στο Ευρωκοινοβούλιο

2. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέδειξε ότι αποτελεί, όχι μόνο την κυρίαρχη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ε.Ε., αλλά και η πιο αξιόπιστη, σοβαρή πολιτική δύναμη που σέβεται συμφωνίες και μπορούν να την εμπιστευθούν για τη συνέπεια και τη προσήλωση της σε αρχές.

Κατόρθωσε, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Ευρωκοινοβούλιο που δημιουργούν και δυναμική και προοπτική. Δημιούργησε μία νέα αξιόλογη συμμαχία με τους Φιλελεύθερους και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, Μεταρρυθμιστές. Μία νέα Κεντροδεξιά Συμμαχία που απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει τη νέα κινητήρια δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου και να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

3. Στην θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ένας πολύ καλός μας φίλος, σταθερός υποστηρικτής της πατρίδας μας ο συνάδελφος και μαζί στο ίδιο κόμμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Αντώνιο Ταγιάνη. Ο Αντώνιο Ταγιάνη, με μακράν διαδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Ευρωπαίος Επίτροπος είναι βαθύτατα γνώστης των Ευρωπαϊκών θεμάτων, πραγματικός Ευρωπαϊστής, με σύγχρονες ιδέες και με καθαρή πρόθεση να εργασθεί σκληρά για την αναβάθμιση του Ευρωκοινοβουλίου και την στενότερη συνεργασία με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο.

Ο Αντώνιο Ταγιάνη ως Ιταλός, επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Μεσογειακών Χωρών.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τον Αντώνιο Ταγιάνη, θα επιχειρήσω μία σημαντική πρόβλεψη. Η Προεδρία του Αντώνιο Ταγιάνη, στο Ευρωκοινοβούλιο, θα είναι πολύ Δημιουργική, Δημοκρατική, Εκσυγχρονιστική και Αποτελεσματική Προεδρία Ευρωκοινοβουλίου.

4.Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην Ε.Ε. που ο νέος Πρόεδρος δήλωσε αλλά και είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει.

(α) Η Ε.Ε. γιορτάζει φέτος τα 60χρόνα της και χρειάζεται σημαντικές Μεταρρυθμίσεις. Επιβάλλεται Διάλογος τόσο με τους Ευρωπαίους πολίτες όσο και Διαθεσμικός Διάλογος για μια νέα στρατηγική για το Μέλλον της Ευρώπης.

(β) Ψηλά στην ατζέντα του Νέου Προέδρου είναι το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της Ευρώπης η Ανεργία. Ιδιαίτερα ο Εφιάλτης της Ανεργίας των Νέων. Αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η ενίσχυση των πολιτικών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

(γ) Πραγματοποιείται σε βάθος συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ε.Ε. η αναζήτηση νέων πόρων για Χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ε.Ε.

(δ) Τα θέματα της Μετανάστευσης ταλανίζουν καθημερινά το Ευρωκοινοβούλιο και την Ε.Ε. Μία ιδιαίτερα εκρηκτική κατάσταση που χρήζει λεπτής και ευαίσθητης διαχείρισης.

(ε)  Η Τρομοκρατία και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

(στ) Η υποχρέωση για σεβασμό και εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Κλιματική Αλλαγή όπου η Ε.Ε. θα επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να υλοποιήσει τους ιδιαίτερα απαιτητικούς στόχους της Συμφωνίας.

(ζ) Η προάσπιση των βασικών Αρχών της Ε.Ε., της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου αποτελούν αναμφίβολα θέματα πρώτης και ανυποχώρητης γραμμής για όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

(η) Σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες την E.E. είναι το BREXIT.

Πέραν τούτων υπάρχουν και άλλα ζητήματα ανοικτά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και ευρύτερα της Ε.Ε. που χρήζουν έντονης και σκληρής προσπάθειας για να καταστεί δυνατή η διαχείριση τους. Το Ευρωκοινοβούλιο και η Ε.Ε. απέδειξαν ότι μπορούν και ανταπεξέρχονται ακόμα και στις πιο δύσκολες κρίσεις και με αυτό το τρόπο θα συνεχίσει η Ε.Ε. να υφίσταται, να δημιουργεί και να εξελίσσεται προς όφελος των χωρών μελών και των πολιτών της.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα