Επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης «Τρώω Σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά»

Επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης   «Τρώω Σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά»


  • Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος της CocaCola, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσης της εταιρείας για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Το εκπαιδευτικό, μη λογοτυπημένο πρόγραμμα παρέμβασης «Τρώω Σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού πολυπαραγοντικού προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας, προωθώντας τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης.

Στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν 2.000 μαθητές και περισσότεροι από 200 γονείς, εκπαιδευτικοί και προσωπικότητες που ασχολούνται με την υγεία, ενώ για τη δημιουργία του έχουν συνεργαστεί:

  • Το Κέντρο Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Η κλινική διατροφολόγος κα Ελίζα Μαρκίδου, η οποία έχει αναλάβει εξολοκλήρου την επιστημονική επιμέλεια και το σχεδιασμό του προγράμματος.
  • Ειδική επιστημονική ομάδα διαιτολόγων-διατροφολόγων, ψυχολόγων και επιστήμονα τροφίμων με το συντονισμό της κα Ελίζας Μαρκίδου.
  • Το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ, το οποίο στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο και το οποίο χρηματοδοτεί εξολοκλήρου το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας  να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω προγραμμάτων που προωθούν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και του ενεργού τρόπου ζωής.

Η πολυεπίπεδη αυτή συνεργασία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη σημασία της ουσιαστικής σύμπραξης Φορέων του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα για την επίλυση ενός μείζονος κοινωνικού προβλήματος όπως αυτό της παιδικής παχυσαρκίας.

 

Με στόχο την υιοθέτηση νέων συνηθειών διατροφής και άσκησης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τρώω σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά!” πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών ηλικίας 6-12 μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης στο σχολείο και την προώθηση της σημασίας της άσκησης στην καθημερινότητά τους. Η επίτευξη του σκοπού αυτού στηρίχθηκε στην έμφαση των λανθασμένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας (ΣΤΑΣΕΙΣ) των παιδιών και στην προσπάθεια αντικατάστασής τους με νέες συνήθειες (ΔΡΑΣΕΙΣ). Το πρόγραμμα διήρκησε έναν χρόνο και ο σχεδιασμός του έγινε με βάση τις ευρωπαϊκές συστάσεις για διατροφική εκπαίδευση σε συνδυασμό με τα κυπριακά δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στο μαθητή δεν περιλαμβάνει καμία λογοτύπηση, βάσει τόσο των προδιαγραφών των επίσημων εκπαιδευτικών φορέων, όσο και της αυτοδέσμευσης της ίδιας της Coca-Cola για υπεύθυνο μάρκετινγκ και προώθηση σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών, για περισσότερο από 50 χρόνια, σεβόμενη το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν οι ίδιοι τα προϊόντα που θα καταναλώνουν τα παιδιά τους.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος “Τρώω Σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά!” κορυφώθηκε με τη διοργάνωση ημερίδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Υψηλή Προστασία της κυρίας Άντρης Αναστασιάδου, συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κ. Ερασμία Ρουσιά, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας, η κ. Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πλήθος παραγόντων της πολιτείας και της διατροφικής κοινότητας.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Τρώω Σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά»

Α. Καταγραφή διατροφικών συνηθειών

Πραγματοποιήθηκε ποιοτική και ποσοτική έρευνα σε μαθητές, γονείς και διαμορφωτές άποψης στο χώρο της υγείας για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και δραστηριοτήτων καθώς και διερεύνηση του ρόλου των γονέων στην ανάπτυξη διατροφικών τους επιλογών.

Στην ποσοτική έρευνα συμμετείχαν 150 σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης και περισσότεροι από 2.000 μαθητές.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε δεύτερη έρευνα σε περισσότερους από 200 εκπαιδευτικούς και γονείς, η οποία κατέδειξε ότι το 87% θεώρησε ότι το πρόγραμμα είχε αποτέλεσμα στα παιδιά ενώ το 83% έμεινε ικανοποιημένο. Το 92,2% δήλωσε πως θα ήθελε να ξανασυμμετάσχει.

Β. Διαδραστικές δραστηριότητες  και ενημερωτικό υλικό του προγράμματος

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εργασίες και ασκήσεις ενέπλεξαν γονείς και εκπαιδευτικούς στη βιωματική άσκηση των μαθητών.

Με στόχο την κινητοποίηση των μαθητών αναπτύχθηκαν βιωματικές δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολείου: Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με διατροφολόγους, ετοίμασαν οι ίδιοι υγιεινά γεύματα και λίστες για τα ψώνια από την υπεραγορά και σκηνοθέτησαν διαδραστικά θεατρικά δρώμενα.

Παράλληλα, διανεμήθηκε επιστημονικά τεκμηριωμένο υλικό σχετικά με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση στο σχολικό και το οικογενειακό περιβάλλον.

Τέλος, οι γονείς, μετά τη συγκατάθεσή τους, λάμβαναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος μηνύματα, τηλεφωνικά (SMS) ή μέσω του διαδικτύου (social media), σχετικά με τις ορθές διατροφικές συνήθειες, συμβουλές για απλές σωματικές ασκήσεις και άλλες παρόμοιες συμβουλές που ενθάρρυναν όλη την οικογένεια να υιοθετήσει έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πριν και μετά το πρόγραμμα, σε περισσότερους από 2.000 μαθητές που συμμετείχαν έδειξε ότι:

  • 57% των μαθητών δήλωσε ότι χρειάζεται να γυμναζόμαστε κάθε μέρα σε αντίθεση με το αρχικό 20% και 48% σε Δευτέρα και Πέμπτη τάξη, αντίστοιχα.
  • Στο τέλος του προγράμματος, 86% των μαθητών της Τρίτης τάξηςκαι 89% των μαθητών της Πέμπτης τάξης θεωρούσαν σημαντικό το πρωινό.
  • 96% των μαθητών δήλωσαν ότι η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή κάνουν καλό στην υγεία
  • 87% υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ σημαντική.

 

Στην εκδήλωση, η συντονίστρια του προγράμματος και κλινική διατροφολόγος κα. Ελίζα Μαρκίδου ανάφερε σχετικά: «Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης ή ακόμη και η σταδιακή τροποποίηση των ήδη υπαρχόντων από νεαρή ηλικία είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την κοινωνία μας. Το σχολείο ειδικότερα είναι ένας χώρος ο οποίος προσφέρεται για την καθιέρωση ή την ενδυνάμωση  καλών συνηθειών και συμπεριφορών που θα τα συνοδεύσουν και στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Μέσα από το πρόγραμμα «Τρώω Σωστά, Γυμνάζομαι Συχνά, Ζω Καλά» μπορέσαμε να συλλέξουμε σημαντικά δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και για τον ρόλο της οικογένειας στην υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών ώστε να ενημερωθούμε καλύτερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας».

Η κα Κατερίνα Κυπραίου, Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας, Coca-Cola, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα δήλωσε: «Λειτουργούμε με οδηγό την αντίληψη ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα των κοινωνιών όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως προς τις αλλαγές και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν πλέον περισσότερο για θέματα υγείας και ευεξίας. Για το λόγο αυτό, η συμβολή μας στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, όπως η παχυσαρκία, αποτελεί μια από τις πρωταρχικές κοινωνικές δεσμεύσεις μας. Η Coca-Cola δεσμεύεται να αποτελέσει μέρος της λύσης, μέσω της στενής συνεργασίας με εταίρους από τον επιχειρηματικό κλάδο, την επιστημονική κοινότητα, την Πολιτεία και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και κάθε εμπλεκόμενο μέρος».

 

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα