Όταν το κυπριακό “επιχειρείν” συναντά την καινοτομία

Όταν το κυπριακό “επιχειρείν” συναντά την καινοτομία

 


ΒΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ,

CEO της Demetriades Group of Companies Ltd

 

Και στην Τανζανία το ‘Combijet’ του ομίλου Εταιρειών Demetriades

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου, Φώτο: Χρίστος Παναγίδης

 

Θαυμάζει τον Thomas Edison και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Τον πρώτο, λόγω της ευφυΐας του, και τον δεύτερο γιατί κατάφερε να μετουσιώσει την κοινή λογική σε πράξη. Πιστεύει επίσης πως οι κύπριοι έχουν μέσα στο DNA τους την επιχειρηματικότητα και το «doing business». Την ίδια ώρα νιώθει υπερήφανος για την βραβευμένη καινοτομία ‘Combijet’ που εφηύρε εταιρεία του Ομίλου που ηγείται, όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει γνωστή και αποδεκτή στην παγκόσμια αγορά με αντιπροσώπους στη Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Κολομβία, Τανζανία, Κατάρ, Σιγκαπούρη αλλά και ενεργή παρουσία σε όλη την παγκόσμια αγορά.

Και όπως ο ίδιος λέει στην συνέντευξη που ακολουθεί, όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη της οικογενειακής επιχείρησης, για την εξασφάλιση ενός ηλεκτρικού φορκλιφτ, πριν δύο δεκαετίες.

Πρόκειται για τον Βάσο Δημητριάδη, CEO του Ομίλου Εταιρειών Demetriades, που δραστηριοποιείται στην κυπριακή και στη διεθνή αγορά. Από τις εταιρείες του ομίλου, οι οκτώ δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία και βιομηχανική ναυτιλία ενώ οι άλλες με το λιανικό εμπόριο και χώρους εστίασης.

Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία της η εταιρεία Demetriades Handling -η οποία εξελίχθηκε στον όμιλο εταιρειών Demetriades Group- και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;

Η Demetriades Handling ιδρύθηκε το 1995 και αρχικά ασχολήθηκε με την εμπορία μεταχειρισμένων φόρκλιφτ. Η ανάγκη ενός ηλεκτρικού φορκλιφτ που είχε τότε η οικογενειακή επιχείρηση που κατασκεύαζε χωνάκια παγωτού, έγινε η αφορμή να συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία της Κυπριακής αγοράς σε αυτό τον τομέα. Έχοντας εισάγει μια πρώτη παρτίδα μεταχειρισμένων μηχανημάτων, συνειδητοποιήσαμε σύντομα ότι η εισαγωγή και η αντιπροσώπευση της αξιόπιστης Γερμανικής μάρκας Linde, θα ήταν η επιτυχημένη επιλογή που είχε ανάγκη η ευρύτερη κυπριακή βιομηχανία.

Σήμερα η Demetriades Handling προσφέρει οτιδήποτε χρειάζεται μια αποθήκη. Ανυψωτικά μηχανήματα, σχεδιασμό και ράφια αποθήκης, εξοπλισμό καθαρισμού, πατώματα, τρόλεϊ, handlifts και γενικά ότι αφορά την διακίνηση και αποθήκευση εμπορευμάτων. Διαθέτει υπό ενοικίαση τον μεγαλύτερο στόλο μηχανημάτων με μακροχρόνια συμβόλαια. Προσφέρει εξαρτήματα και επιδιορθώσεις για όλων των τύπων φόρκλιφτ, διαθέτει σύγχρονες μονάδες συνεργείων και επιπλέον 10 κινητά συνεργεία επιδιόρθωσης με άρτια εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην πορεία εξελιχθήκαμε σε Όμιλο 12 εταιρειών κάτω από την ομπρέλα του Demetriades Group, που σήμερα, 20 τόσα χρόνια μετά, δραστηριοποιείτε σε διάφορους τομείς τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Από τις εταιρείες του ομίλου, οι οκτώ δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία και βιομηχανική ναυτιλία ενώ οι άλλες με το λιανικό εμπόριο και χώρους εστίασης.

Στα τόσα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας ποια ήταν η κύρια πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;

Θεωρώ ότι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν όταν με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, έπρεπε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να παλέψουμε για την επιβίωση των εταιρειών μας που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά, αλλά την ίδια στιγμή έπρεπε να συνεχίσουμε με τις επενδύσεις στις εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στην ανάπτυξη της εταιρείας μας Dememarine Services που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας, παρέχοντας εξαρτήματα πλοίων, υπηρεσίες επιδιόρθωσης πλοίων με κινητά συνεργία ανά το παγκόσμιο, καθώς και παροχή υπηρεσιών υδροβολής με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα σε διάφορα ναυπηγία σε όλο τον κόσμο.

Όπως επίσης, αναφέρομαι και στην εταιρεία μας Combijet Manufacturing Ltd, που παρόλο που το 2013 βρισκόταν ακόμα στα αρχικά της βήματα κατασκευής σύγχρονων εξειδικευμένων μηχανημάτων υψηλής πίεσης υδροβολής, η ραγδαία ανάπτυξη της δεν μας επέτρεπε να σταματήσουμε τις επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, αφού εξάγει μηχανήματα ανά το παγκόσμιο.

Ταυτόχρονα δεν σταματήσαμε ποτέ -ακόμα και εν καιρώ κρίσης- να επενδύουμε στην εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε όλα τα τμήματα των εταιρειών του Ομίλου. Πρέπει οι εταιρείες να είναι πάντοτε έτοιμες να προσαρμόζονται με τις νέες αρχές και τάσεις της αγοράς άμεσα, δημιουργώντας τις υποδομές και βάσεις που μπορούν να στηρίξουν την κάθε επιχείρηση ανά πάσα στιγμή.

Που καινοτομεί ο Όμιλος εταιρειών Demetriades ;

Λόγω του μεγάλου εύρους δραστηριοτήτων του Ομίλου υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου καινοτομούν οι εταιρείες μας. Για παράδειγμα η Demetriades Hydraulics, με την εμπορική επωνυμία Dememarine Services κέρδισε το βραβείο καινοτομίας στον Τριτογενή Τομέα της ΟΕΒ το 2015. Το βραβείο καινοτομίας αφορούσε τη δημιουργία της πρωτοποριακής κινητής τηλεκατευθυνόμενης μονάδας υδροβολής για χρήση στη βιομηχανία και τη βιομηχανική ναυτιλία που ανέφερα πιο πάνω.

Καινοτομεί όμως και η εταιρεία μας Combijet Manufacturing Ltd η οποία κατασκευάζει σύγχρονα εξειδικευμένα μηχανήματα υψηλής πίεσης υδροβολής από 500 – 3300 bar με το δικό της ιδιόκτητο brand ‘Combijet’. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να γίνει γνωστή και αποδεκτή στην παγκόσμια αγορά με αντιπροσώπους στη Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Κολομβία, Τανζανία, Κατάρ και Σιγκαπούρη.

Το πάθημα θα μας γίνει μάθημα; Θεωρείτε -μέσα από την εμπειρία σας- σαν επιχειρηματίας ότι μετά την κρίση και το κούρεμα η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει;

Πιστεύω ότι όχι, το πάθημα δεν μας γίνεται μάθημα. Παρ’ όλα αυτά σαν επιχειρηματίας θεωρώ ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει, αφενός λόγω του επιχειρηματικού δαιμονίου των Κυπρίων, της εργατικότητα τους, αλλά και των συγκυριών τόσο στη Μέση Ανατολή αλλά και στο θέμα εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας παίζει φυσικά πάντοτε και η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, τόσο για το εμπόριο, αλλά και για τον τουρισμό.

Υπηρεσίες σε λιμάνια και αεροδρόμια. Μπορεί η Κύπρος να γίνει διαμετακομιστικός σταθμός εμπορίου;

Σε όσο αφορά τις υπηρεσίες στις λιμενικές δραστηριότητες θα μπορούσε να γίνει η Κύπρος διαμετακομιστικός σταθμός αφού άλλωστε αν το δούμε και ιστορικά η Κύπρος ενδεχομένως είναι η αρχαιότερη γνωστή χώρα που το διαμετακομιστικό εμπόριο της συνιστούσε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας από τα προϊστορικά χρόνια. Και στο πρόσφατο παρελθόν συνιστούσαμε σημαντικό κόμβο για μεταφόρτωση τόσο στα λιμάνια αλλά και σε ελεύθερες ζώνες, αλλά τα συστηματικά και επαναλαμβανόμενα λάθη των αρμοδίων αρχών των συντεχνιών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων σταδιακά το σκότωσαν.

Αν και οι ιδιωτικοποιήσεις σε πρώτη φάση μας δυσκόλεψαν εντούτοις πιστεύω ότι είναι μια απαρχή για να καταστήσει δυνατή αυτή την οικονομική δραστηριότητα νοουμένου φυσικά ότι θα υπάρχει ορθολογιστικό και αναπτυξιακό έλεγχος εκ μέρους του κράτους.

Ποιος είναι ο βασικότερος σας επιχειρηματικός στόχος για το 2017;

Βασικός στόχος για το 2017 είναι η αναδιοργάνωση σε επίπεδο διαδικασιών, ανθρωπίνου δυναμικού και συστημάτων ανάπτυξης όλων των εταιρειών του Ομίλου μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά ούτως ώστε να είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν δυναμικά στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Αλλά και οι εταιρείες μας που σχετίζονται με το εξωτερικό να είναι σε θέση να αναπτύσσονται και να ανελίσσονται σύμφωνα με τις απαιτητικές ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.

Πως προέκυψε η δημιουργία της Demetriades Handling UK και σε ποιες άλλες χώρες εξάγονται τα προϊόντα της; Σας ανησυχούν οι επιπτώσεις από το Brexit;

Μετά την ίδρυση της Demetriades Handling στην Κύπρο και λόγω της αυξανόμενης εμπορικής δραστηριότητας της μεταχειρισμένων φορκλιφτ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργήθηκε η ανάγκη και στην συνέχεια η ευκαιρία της σύστασης δικής μας εταιρείας , κάνοντας έτσι εφικτή την ανάπτυξη στην Βρετανική αγορά τόσο στην πώληση και επιδιόρθωση μεταχειρισμένων φόρκλιφτ όσο και στην πώληση εξαρτημάτων και ανταλλακτικών όλων των τύπων φόρκλιφτ. Η Demetriades Ηandling σήμερα εξάγει σε πολλές άλλες χώρες.

Σε ότι αφορά το Brexit σίγουρα θα προκύψουν δασμολογικά προβλήματα ή και γραφειοκρατικά σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου, αλλά όχι σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, αφενός διότι η Βρετανία δεν ήταν στο ευρώ και οι συναλλαγματικές διαδικασίες υφίστανται ούτως ή άλλως και επιπλέον αφού εδώ και δεκαετίες πολλοί δασμοί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταργηθεί.

Ποιον επιχειρηματία, Κύπριο ή ξένο, είχατε σαν πρότυπο όταν ξεκινούσατε και ποιον θαυμάζετε σήμερα;

Ξεκινώντας την καριέρα μου σαν επιχειρηματίας δεν θυμάμαι να είχα κάποιο ιδιαίτερο είδωλο αφού τα πρώτα βήματα μου ήταν δειλά και αποτέλεσμα ανάγκης και όχι κάποιου μεγάλου οράματος το οποίο φυσικά ανέπτυξα στην πορεία και υλοποίησα σε μεγάλο βαθμό έχοντας κατά νου επιχειρηματίες όπως τον Thomas Edison ο οποίος πέραν της τρομερής ευφυΐας και εργατικότητας του επιχειρούσε πολύ έντονα με πρωτοποριακούς τρόπους αποφεύγοντας τα τετριμμένα αλλά και τον Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος μετουσίωσε την κοινή λογική σε πράξη.

Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα οι νέοι της Κύπρου μπορούν να γίνουν μια μέρα επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Τι τους συμβουλεύετε;

Δεν θεωρώ ότι τα δεδομένα για το επιχειρήν ή για τον νέο επιχειρηματία έχουν αλλάξει σε βαθμό που οι βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας να έχουν επηρεαστεί. Το προφίλ του επιχειρηματία διαχρονικά ήταν πάντα το ίδιο και βασίζεται πάντα στην συνέπεια, την σκληρή δουλεία και την εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων. Η συμβουλή που θα έδινα σαν παρακαταθήκη στους νέους επιχειρηματίες είναι στο να έχουν πάντα τα μάτια τους ανοικτά και να μην παρασύρονται από πρακτικές που εφάρμοσαν άλλοι και ενδεχομένως να έδειχναν πετυχημένες, αλλά με κριτική σκέψη να επιλέγουν τις πρακτικές που αυτοί θεωρούν σωστές και να επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αφού μια επιχείρηση είναι πρώτα οι άνθρωποι της και μετά όλα τα άλλα. Όπως επίσης να μην διστάζουν να κάνουν σκληρή αυτοκριτική, και να μην αφήνουν τον εγωισμό να κυριαρχεί στις αποφάσεις τους.

Oι κύπριοι είναι καλοί στο “doing business”;

Ο Κύπριος είναι εργατικός, αρκετά τίμιος, διορατικός και ευρηματικός. Είναι ένας άνθρωπος που έμαθε να επιβιώνει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και να αναγεννιέται μέσα από την στάχτη του. Πιστεύω ότι είναι μέσα στο DNA του η επιχειρηματικότητα -το “doing business”-ανεξαρτήτως μεγέθους βρίσκεται στους περισσότερους Κυπρίους.

 

Το Diamante blu με ξεκουράζει και με συναρπάζει

Τέλος, πως προέκυψε η δημιουργία του Diamante blu και συγκεκριμένα η ανάμειξη σας με τον χώρο της εστίασης;

Το Diamante blu είναι το καινούργιο στολίδι του Ομίλου μας και η αρχή της συνεργασίας μας με τον καφέ Costadoro. Αριθμεί 9 μήνες ζωής και αντιπροσωπεύει την αγάπη μου για τον χώρο της εστίασης, που είναι άλλωστε και το προσωπικό μου χόμπι. Αν και είναι κουραστικός ο τομέας αυτός της εστίασης είναι κάτι που με συναρπάζει και αγαπώ ιδιαίτερα. Δεν σας κρύβω, ότι οι διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζω καθημερινά ως CEO της Demetriades Group δίνουν στο χόμπι αυτό μια διαφορετική διάσταση, πιο ενθουσιώδη.

Το Diamante blu είναι ένα πολυχώρος πολλαπλών επιλογών στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, στο οποίο ο πελάτης μπορεί να απολαύσει την χαλάρωση της θάλασσας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας συνοδεύοντας την στιγμή με εκλεκτά εδέσματα διαφόρων τύπων και κατηγοριών αλλά και να περάσει πολύ όμορφα βράδια παρέα με φίλους για φαγητό και να ολοκληρώσει την βραδιά του με μοντέρνα μουσική από τους καλύτερους Dj του νησιού αλλά και της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Όμιλο Δημητριάδη στην ιστοσελίδα www.demetriadesgroup.com


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα