Ειρένα Γεωργιάδου: Θέλουμε η Ελληνική να γίνει η νούμερο ένα επιλογή

Ειρένα Γεωργιάδου: Θέλουμε η Ελληνική να γίνει η νούμερο ένα επιλογή 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου σε συνέντευξή της στο EUROΚΕΡΔΟΣ τονίζει πως στόχος της τράπεζας είναι να γίνει η νούμερο ένα επιλογή στην εγχώρια αγορά.

Ταυτόχρονα μιλά για τις «χαλαρές» αποφάσεις του παρελθόντος που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, τους ελέγχους που καταντούν «ενοχλητικοί», τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από τυχόν εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

 

Το 2013 το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έζησε κάποιες πρωτόγνωρες στιγμές. Θεωρείτε ότι όλα αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει δεν υπάρχουν στον ορίζοντα άλλα τέτοια ακραία σενάρια;

To 2013 ήταν η κορύφωση μιας αρνητικής πορείας όπου στον τραπεζικό τομέα -από αρχής μέχρι τέλους- υπήρχαν κακές τραπεζικές πρακτικές, η εποπτεία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και οι συνθήκες διευκόλυναν κάποιες «χαλαρές» αν θέλετε αποφάσεις.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της προ 2013 εποχής ήταν η παντελής έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, όπου υπήρχαν πανίσχυροι εκτελεστικοί στις τράπεζες και ανήμπορα διοικητικά συμβούλια. Αυτή η διαφορά δυναμικής διευκόλυνε την υιοθέτηση λανθασμένων πρακτικών.

Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας σήμερα, είναι πως τα κακώς έχοντα και εκείνες οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τώρα έχουμε μια πολύ δυνατή Εποπτική Αρχή, όπου βλέπουμε να παρεμβαίνει στα τραπεζικά δρώμενα, έχουμε επιτέλους και ένα νομικό πλαίσιο που διέπει τις τραπεζικές εργασίες και πολλούς ελέγχους σε σημείο που καταντούν «ενοχλητικοί».

Πλέον το τραπεζικό μας σύστημα και οι συστημικές τράπεζες εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, γεγονός πολύ σημαντικό.

Εδώ να σημειώσω πως τα όσα είδαμε στην Κύπρο το 2013, δεν ήταν μόνο χαρακτηριστικό της χώρας μας. Ολόκληρη η Ευρώπη περνούσε μια κρίση στα τραπεζικά δρώμενα και τώρα ολόκληρη η Ευρώπη συντονισμένα -αν και εκ των υστέρων- προσπαθεί και κάνει το παν ώστε να μην ξανά δούμε στο μέλλον παρ’ όμοια φαινόμενα.

 

Η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει εξαρτήσεις (ELA). Διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο ασφαλείας και ρευστότητας για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τον ισολογισμό της σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της ΚΤ;

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έλεγα. Eιδικά οι συστημικές οι τράπεζες, υποβαλλόμαστε σε ένα συνεχές «stress test», ο έλεγχος είναι συνεχής.  Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των ελέγχων είναι η κεφαλαιακή επάρκεια και η επάρκεια των προβλέψεων. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως τη δεδομένη στιγμή η Ελληνική Τράπεζα είναι μια από τις πιο επαρκούς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες του Ευρωσυστήματος, και ναι, διαθέτουμε αρκετά κεφάλαια και ρευστότητα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην αποστολή μας. Αποστολή μας είναι να διευκολύνουμε την οικονομία, να παρέχουμε την αναγκαία χρηματοδότηση για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Για εμάς το γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα, είναι μια τράπεζα χωρίς εξαρτήσεις, δεν δέχθηκε ΕLA, δεν δέχθηκε κρατική βοήθεια, δεν της έγινε κούρεμα καταθέσεων και είναι μια από τις δυνατές τράπεζες στην Ευρωζώνη, μας δίνει την ευελιξία να είμαστε κοντά στους στόχους μας και στο να ακολουθούμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική.

 

– Δηλώσατε πως το μνημόνιο ήταν μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου και μέσω αυτής της ευκαιρίας μπορέσαμε να καταστήσουμε την οικονομία και πάλι βιώσιμη. Οι ξένοι επενδυτές πιστεύετε πως το είδαν σαν ευκαιρία;

Είναι αλήθεια ότι τελευταίως υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους για την Κύπρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός γιατί πρόκειται για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στην Ευρωζώνη, οι κύριες συστημικές της τράπεζες ελέγχονται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οικονομία μας επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς και είναι από της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί, η ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, διαθέτει σταθερό φορολογικό σύστημα, υπάρχει διαφάνεια, οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων είναι αρκετά καλές και γενικά θεωρώ ότι είμαστε πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός κάτι που εισπράττουμε και εμείς από τη δικιά μας σκοπιά.

Άρα, το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, πρέπει όμως να βρεθούν και οι κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες για να δούμε το «πάντρεμα» των δύο. Πλέον οι επενδυτές, θα έλεγα πως είναι πιο ψαγμένοι, ποιο εξειδικευμένοι και με πιο πολλές απαιτήσεις. Βασικά είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν για να προσελκύσουμε επενδυτές. Οι τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού διαθέτουν «ζεστό» χρήμα και όλοι ψάχνουν για επενδυτικές ευκαιρίες, την στιγμή που οι ευκαιρίες για δανειοδοτήσεις είναι περιορισμένες.

Είναι ουσιαστικά ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και εμείς στην Ελληνική Τράπεζα σε πολύ mini μορφή. Δηλαδή η Ελληνική διαθέτει πάνω από 3 δις ευρώ περισσεύουσα ρευστότητα, όμως δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις δανειοδότησης ή δεν θα έχουμε ποτέ τέτοιο αριθμό αιτήσεων που να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ρευστότητα. Άρα και εμείς με την σειρά μας ψάχνουμε για επενδυτικές ευκαιρίες ή ευκαιρίες ώστε να διαθέσουμε αυτή τη ρευστότητα με άλλες μορφές, και όχι κατ’ ανάγκη με χρηματοδότηση, όπως την συμμετοχή μας σε κοινοπρακτικά δάνεια στο εξωτερικό κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το πιο γνωστό και πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμμετοχή μας μέσω της EBRD σε ένα κοινοπρακτικό δάνειο για τον ΟΤΕ στην Ελλάδα.

 

Yπάρχουν ευκαιρίες αύξησης του μεριδίου αγοράς της Τράπεζας;

Η παρουσία της Ελληνικής Τράπεζας στην αγορά αυξάνεται συνεχώς, με το ποσοστό της κεφαλαιακής επάρκειας αυτή τη στιγμή να ανέρχεται στο 17%, ενώ όπως ανέφερα και πιο πάνω διαθέτουμε πολύ περισσότερη ρευστότητα από ότι δανεισμό. Αυξάνεται επίσης συνεχώς το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο και με τον προϋπολογισμό που είχαμε κάνει για το 2016 για νέες δανειοδοτήσεις -όπως και το 2015- να έχει υπερκαλυφθεί.

 

Άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο δανειοδοτούν πλέον οι Τράπεζες;

Ναι, πλέον δίνεται τεράστια έμφαση στη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου και λιγότερη έμφαση στην εμπράγματη εξασφάλιση, και σχεδόν καθόλου στις προσωπικές εγγυήσεις. Άρα έχει αλλάξει ο τρόπος δανεισμού και πλέον είναι και θέμα επιμόρφωσης -εντός εισαγωγικών- τόσο των επιχειρηματιών αλλά και του απλού κόσμου. Πλέον πρέπει κάποιος να μπορεί να αποδείξει πως με τα εισοδήματα του θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου του, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν δινόταν καθ’ όλου σημασία στο παρελθόν.

 

O στόχος για ενδυνάμωση της θέσης της Ελληνικής Τράπεζας στην τοπική αγορά έχει επιτευχθεί;

Oι κινήσεις της Ελληνικής Τράπεζας στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εντός συνόρων παρουσίας της. Θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί στην εγχώρια αγορά και να γίνουμε η νούμερο ένα επιλογή και των καταναλωτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Και αυτό που καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν να βάλουμε την Ελληνική Τράπεζα στις επιλογές του κόσμου. Παλαιότερα θα έλεγα ότι η Ελληνική, ίσως να μην ήταν στις πρώτες επιλογές. Θεωρώ ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Επόμενος μας στόχος είναι να γίνουμε η νούμερο ένα επιλογή.

 

Η φιλοσοφία της τράπεζας όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις εκποιήσεις;

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουμε διεξέλθει ολόκληρού του χαρτοφυλακίου και έχουμε στρατηγική για το 100% αυτών των δανείων. Όταν έρθει η ώρα αυτή η στρατηγική θα μπει σε εφαρμογή. Αναφορικά με τις εκποιήσεις, προσχωρούμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εκποιήσεις ήταν και παραμένουν για εμάς το τελευταίο όπλο, και αφού εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διευθέτησης. Στόχος μας η εξεύρεση με τον πελάτη μιας κοινής αποδεχτής λύσης και το να καταστεί και πάλι βιώσιμος.

 

Yπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης για την Ελληνική Τράπεζα; Υπάρχει ενδιαφέρον στους τομείς όπως η ναυτιλία, ενέργεια και πράσινη ανάπτυξη;

Σίγουρα η ανάπτυξη της οικονομίας και της τράπεζας πάνε μαζί, μιας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα επέλθει μέσα από την χρηματοδότηση που θα προσφέρει ο τραπεζικός τομέας.

Και σε αυτό, είμαστε ευέλικτοι και παρακολουθούμε την αγορά και τους τομείς ανάπτυξης που παρουσιάζονται. Ειδικότερα η ενέργεια, η ναυτιλία που παρουσιάζει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, ο τουρισμός και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μερικοί από αυτούς τους τομείς.

Επίσης είμαστε ανοικτοί να συμμετέχουμε και σε έργα τα οποία γίνονται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη των Μαρίνων και το Καζίνο.

 

Τέλος, πως προετοιμάζεται η Ελληνική Τράπεζα στην περίπτωση λύσης του κυπριακού;

Σίγουρα βλέπουμε πολύ θετικά το ενδεχόμενο λύσης κυπριακού προβλήματος, και οι θετικές προοπτικές θα έρθουν μέσα από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Θεωρούμε πως οποιαδήποτε και να είναι η μορφή επίλυσης του κυπριακού, το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία ανοίγει μια τεράστια αγορά, από την οποία σίγουρα θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες.

Τομείς όπως η ναυτιλία, το εμπόριο θα έχουν μια τεράστια ώθηση. Ειδικότερα αν επιτραπεί σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν τα τουρκικά λιμάνια.

Τέλος να πω, πως είχαμε κάποιες επαφές με εμπειρογνώμονες οι οποίοι παρακολουθούν πιο στενά τον τραπεζικό τομέα στη Βόρεια Κύπρο, κάναμε και κάποια προκαταρκτικά σχέδια για το θέμα, όμως όλα είναι στη θεωρία, δεν έχουν γίνει κάποιες ασκήσεις επί χάρτου. Οτιδήποτε άλλο θεωρούμε πως είναι πρόωρο.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα