Ζημιές στο ΧΑΚ εν μέσω μηδαμινού επενδυτικού ενδιαφέροντος

Ζημιές στο ΧΑΚ εν μέσω μηδαμινού επενδυτικού ενδιαφέροντος

 


 

Ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρία παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τις απώλειες στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 67,23 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,22%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε ζημιές 0,20% κλείνοντας στις 38,35 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε μόλις στις €45.760, σε ένα από τους χαμηλότερους ιστορικά τζίρους, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών.

Η διαπραγμάτευση διεξήχθη σε πτωτικό κλίμα, με το Γενικό Δείκτη με την έναρξη της συνεδρίας να υποχωρεί μέχρι και τις 66,67 μονάδες στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας. Η συνεδρία συνεχίστηκε σε αρνητικό πεδίο για τις επόμενες τέσσερις ώρες, όταν ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε σε θετικό έδαφος, για να υποχωρήσει εκ νέου και να φτάσει στο κλείσιμο στις 67,32 μονάδες.

Με ζημιές έκλεισε η πλειονότητα των επιμέρους χρηματιστηριακών δεικτών, με εξαίρεση τις Επενδυτικές Εταιρείες που δεν παρουσίασαν μεταβολή. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν τα Ξενοδοχεία με 2,13% και ακολούθησε η Κύρια Αγορά με 0,19% και η Εναλλακτική Αγορά με 0,04%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €29.442 (πτώση 1,37% – τιμή κλεισίματος €0,14). Ακολούθησαν οι μετοχές της Petrolina (Holdings) με €4.557 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €0,97), της Atlantic Insurance με €2.489 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €1,00), της Τσιμεντοποιΐας Βασιλικού με €2.062 (άνοδος 0,36% – τιμή κλεισίματος €0,27) και της Ligocom με €1.724 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €0,69).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, τρεις κινήθηκαν ανοδικά, τέσσερις πτωτικά και επτά παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε σε 65.

Εξάλλου, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή σύμφωνα με το Άρθρο 58(1) του Νόμου του ΧΑΚ, στην Αγορά Ομολόγων των Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών (Ν.Ε.Α.) του ΧΑΚ για εκδότες των οποίων το Μητρώο δεν τηρείται από το ΚΑΜ, επιπρόσθετα Ομόλογα των πιο κάτω εταιρειών τα οποία προέκυψαν από επιπρόσθετες εκδόσεις τους. Τα νέα Ομόλογα φέρουν τους ίδιους όρους με τα ήδη υφιστάμενα εισηγμένα ομόλογα των εταιρειών αυτών. Πρόκειται για τα ομολόγα: Elaine SECURITIES PLC (Ομόλογα 2025), VERNON PROPERTY PLC (Ομόλογα 2025) και THE MEREDITH PROPERTY GROUP PLC (Ομόλογα 2025).

Οι εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω επιπρόσθετων αξιών, η οποία πραγματοποιείται σε Αγγλική Στερλίνα (£), θα αρχίσει την Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016. Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν θα αναλάβει την τήρηση του μητρώου των πιο πάνω τίτλων στο Κεντρικό Αποθετήριο/ Μητρώο του ΧΑΚ. Σχετικές πληροφορίες αναφέρονται σε εγκύκλιο του Χρηματιστηρίου προς Μέλη και Θεματοφύλακες με αριθμούς 15-2015, 10-2015 ημερομηνίας 24/9/2015 η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου www.cse.com.cy


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα