Η ανεργία «πονάει» ακόμη την Ευρωζώνη

Η ανεργία «πονάει» ακόμη την Ευρωζώνη


Η επίμονα υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη (11,3% κατά μέσο όρο τον Απρίλιο έναντι 5,4% στις ΗΠΑ) και οι μεγάλες διαφορές στα ποσοστά ανεργίας από την μια χώρα στην άλλη (από το 4,7% της Γερμανίας στο 25,7% της Ελλάδας) όχι μόνο υπονομεύουν την εύθραυστη ανάκαμψη της περιοχής, αλλά μακροπρόθεσμα απειλούν την ίδια την ύπαρξη της ΟΝΕ: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε διήμερο συνέδριο με θέμα «Ανεργία και πληθωρισμός», με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να ξεκαθαρίζει ότι θα εντείνει τις πιέσεις που ήδη ασκεί προς τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να τονωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης, στο μέτρο που τα περιθώρια δράσης της ΕΚΤ είναι περιορισμένα, όχι μόνο επειδή μετά την ενεργοποίηση του «μεγάλου μπαζούκα» της εκτύπωσης χρήματος, τα εργαλεία που διαθέτει έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, αλλά και επειδή αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, στα επίσημα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται και η μεγιστοποίηση της απασχόλησης…

 

Κριτική

Παρότι ο Ντράγκι υπογράμμισε στη Σίντρα ότι «η αποστολή μας δεν έχει αλλάξει», παραπέμποντας στη διάσημη φράση του προκατόχου του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι «η ΕΚΤ έχει μόνο μια βελόνα στην πυξίδα της» (δηλαδή τον πληθωρισμό), εντούτοις ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη έχει ατύπως διευρύνει τις αρμοδιότητές της, ώστε να βάλει ευθέως στο «στόχαστρό» της την υψηλή ανεργία.

Ο κ. Ντράγκι μπορεί να μην το λέει ανοιχτά (αφού κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε ρήξη με τη μονεταριστική ορθοδοξία που κληρονόμησε η ΕΚΤ από την γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank), εντούτοις επιχειρηματολογεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών, εάν δεν λάβει υπόψη του την ανεργία.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου λοιπόν ήταν ότι η ανεργία πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα της ΕΚΤ και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τα υπόλοιπα ευεργετικά μέτρα απλά να τροφοδοτούν ράλι στις τιμές των αξιών (εις βάρος των αποταμιευτών) διευρύνοντας εισοδηματικές ανισότητες. Τα «μεγάλα λόγια» δεν μετουσιώθηκαν πάντως σε συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ο κ. Ντράγκι δέχθηκε έντονη κριτική από τον αντιπρόεδρο της Fed (και παλιό του καθηγητή στο MIT) Στάνλεϊ Φίσερ, για την εμμονή του να πιέζει τις κυβερνήσεις για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Φίσερ, «οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να αναφέρονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά καιρούς, όχι όμως να τις θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης…».

 

Σύνοδος G-7

Και τούτο διότι τέτοια μέτρα βρίσκονται στο «γήπεδο» των πολιτικών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα συζητήσουν σε υψηλότατο επίπεδο αύριο και μεθαύριο στη Δρέσδη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G-7. Σύμφωνα με τη γερμανική προεδρία της G-7, στην κορυφή της επίσημης ατζέντας (γιατί στην ανεπίσημη θα κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα…) βρίσκεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας που δεν έχει συνέλθει πλήρως από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και η βελτίωση της εποπτείας των αγορών. Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου, Πηγή: Hμερησία


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα