Η γραφειοκρατία «πνίγει» την έρευνα και την καινοτομία

Η γραφειοκρατία «πνίγει» την έρευνα και την καινοτομία


Oι αποφάσεις που αφορούν την επένδυση στην έρευνα και καινοτομία στην Κύπρο “είναι αποσπασματικές” ενώ οι διαδικασίες που ακολουθούνται “πνίγονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας”, τόνισε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Στέλιος Αχνιώτης.

Ο κ. Αχνιώτης σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη ενιαία Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα και Καινοτομία, η οποία να διασφαλίζει ότι για τον τομέα που θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του, ώστε να προσφέρει έσοδα στην κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στα οράματα του Επιμελητηρίου, είπε ότι το ΕΤΕΚ, έχοντας παρατηρήσει ότι τα αποτελέσματα από τα ερευνητικά προγράμματα δεν φθάνουν στους τελικούς αποδέκτες οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις του τόπου, θέλει με διάφορους τρόπους να γεφυρώσει αυτό το κενό που παρατηρείται στο σύστημα έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Κύπρο.

Δεύτερο, συνέχισε, έχοντας υπόψη ότι η επένδυση σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο “μετά δυσκολίας ανέρχεται στο 0.5% του ΑΕΠ ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. να ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ (1% από το δημόσιο τομέα και 2% από τον ιδιωτικό)”, το ΕΤΕΚ θέλει να προωθήσει διάφορους τρόπους χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων από τον ιδιωτικό τομέα τα οποία θα είναι σχεδιασμένα από τα κάτω προς τα πάνω, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ήδη, σημείωσε, το Επιμελητήριο, μέσω της Πλατφόρμας Έρευνας και Τεχνολογίας στις Κατασκευές (ΠΕΤΕΚΚ), έχει καταθέσει τις προτάσεις του σε ένα πρώτο κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς για την έρευνα, ενώ αναμένεται να προγραμματιστούν και νέες συναντήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες.

 

Περιθώρια βελτίωσης

Σε σχέση με την επίδοση της χώρας μας στην καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι οι αριθμοί και τα στατιστικά “μιλούν από μόνα τους”.

“Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης μέχρι να πλησιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μέχρι να δούμε τα οφέλη από την έρευνα στην κυπριακή οικονομία”, είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι ως χώρα διαθέτουμε άρτια καταρτισμένο και εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται ή μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα και καινοτομία, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, όπως ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι “δεν έχει, μέχρι σήμερα, διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη ενιαία Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα και Καινοτομία, η οποία να διασφαλίζει ότι για τον τομέα που θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν οι ευοίωνες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του, ώστε να προσφέρει έσοδα στην κυπριακή οικονομία”.

 

Έρευνες… που έμειναν στα συρτάρια

“Δυστυχώς τα αποτελέσματα της Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα, που συστάθηκε υπό τον Δρ. Φίλιππο Πατσαλή, έχουν μείνει στα συρτάρια. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα (όπως π.χ. φοροελαφρύνσεις) ώστε να επενδύσει σε έρευνα και καινοτομία” είπε ο κ. Αχνιώτης.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ είπε ότι άλλο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η απόφαση για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου.

“Σημασία έχει ότι οι όποιες προσπάθειές μας ως κράτος και αρμόδιοι φορείς κατά προτεραιότητα, να είναι στοχευμένες προς τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΕΤΕΚ έχει δημιουργήσει ειδική Επιτροπή για Θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία συμβουλεύει τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΤΕΚ στις παρεμβάσεις της και γενικότερα στο έργο της επί των θεμάτων αυτών ενώ ενημερώνει σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Επιπρόσθετα, από το 2006, το ΕΤΕΚ έχει ιδρύσει την ΠΕΤΕΚΚ (Πλατφόρμα Έρευνας και Τεχνολογίας στις Κατασκευές), η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη των πραγματικών αναγκών του τομέα των κατασκευών για έρευνα, την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων για τον τομέα, πέραν αυτών που προκηρύσσει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τέλος, ανέφερε πως το Επιμελητήριο απευθύνθηκε στα μέλη του για τη δημιουργία Καταλόγου Μελών που ασχολούνται ή που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την έρευνα και καινοτομία σε διάφορους τομείς της Μηχανικής Επιστήμης.

Απώτερος στόχος, είπε, είναι η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών για ανταλλαγή απόψεων και εκκόλαψη συνεργασιών προς αναζήτηση χρηματοδότησης καινοτόμων προτάσεων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και η παροχή υποστήριξης προς μέλη ΕΤΕΚ για δικτύωση μεταξύ τους αλλά και με τρίτους.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα