Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να επηρεαστεί από την κρίση!

Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να επηρεαστεί από την κρίση!

 


Συνέντευξη του κ. Δώρου Ιωαννίδη, Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

 

  • Απαιτείται ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και ενδυνάμωση του κράτους με μέσα και εκσυγχρονισμό.
  • Προσπάθειες και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων δικηγόρων
  • Προς τη σωστή κατεύθυνση για γρηγορότερες αποφάσεις η λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου

Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Δώρος Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μιλά στο EUROΚΕΡΔΟΣ για θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι  δικηγόροι, τη στήριξη που προσφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στους νέους δικηγόρους καθώς και τους στόχους και τις προτεραιότητες του. Παράλληλα, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις του για το πώς  θα μπορούσε η Κύπρος να ανάκτηση την αξιοπιστία της ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο.

 

ΕΡ: Κύριε Ιωαννίδη, πόσα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου;

ΑΠ: Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είναι το επαγγελματικό σώμα των δικηγόρων με περισσότερα από 2.500 εγγεγραμμένα μέλη τα οποία ασκούν το επάγγελμα σήμερα. Κάθε δικηγόρος για να μπορεί να εξασκεί το επάγγελμα θα πρέπει να κατέχει ετήσια άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος η οποία εκδίδεται από τον Π.Δ.Σ.

 

ΕΡ: Ποιές είναι οι προτεραιότητες και τα κύρια θέματα που απασχολούν τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

ΑΠ: Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει συσταθεί δυνάμει του περί Δικηγόρων Νόμου, Κεφ. 2 του 1960 και βρίσκεται έκτοτε σε λειτουργία. Δυνάμει του Περί δικηγόρων Νόμου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και το Νομικό Συμβούλιο αποτελούν τα σώματα που ρυθμίζουν και εποπτεύουν το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο.

Στόχος και προτεραιότητα μας πάντοτε και εμένα προσωπικά είναι και ήταν από την αρχή της θητείας μου ως Πρόεδρος να διαφυλάττω την τιμή και ανεξαρτησία του Δικηγορικού Σώματος έναντι της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Να μπορούμε να παρέχουμε στους δικηγόρους μας καλύτερες υπηρεσίες, ώστε να νιώθουν ότι ο οργανισμός μας τους παρέχει στήριξη και βοήθεια σε κάθε ερώτημά τους και ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε σήμερα.

Μέσα από πρωτοφανή γεγονότα, τα οποία ουδείς ανάμενε και ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα ζούσαμε βρεθήκαμε μπροστά στα αδιέξοδα. Προσπάθεια μας ως Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι να φροντίσουμε ώστε τα μέλη μας να βγουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται από την κρίση.

Προσπάθεια μας είναι οι νέοι δικηγόροι οι οποίο πρόσφατα έχουν ενταχθεί στο επάγγελμα να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς να αναγκαστούν ίσως να φύγουν για το εξωτερικό.

Επίσης προσπάθεια μας είναι η διατήρηση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο οι δικηγόροι όσο και άλλοι να διατηρηθούν στο επίπεδο που δημιουργήσαμε μετά από τόσα χρόνια κόπων.

Όλοι οι επαγγελματίες του χώρου πιστεύουμε ότι οι άριστα εκπαιδευμένοι Κύπριοι είναι ένα από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία που έχει η Κύπρος.

 

ΕΡ: Πόσοι νέοι δικηγόροι έρχονται κάθε χρόνο και ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Μπορεί η αγορά να τους απορροφήσει όλους;

ΑΠ: Ο αριθμός των νέων δικηγόρων που εγγράφηκαν φέτος στο μητρώο δικηγόρων, είναι ο μεγαλύτερος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην τελευταία τελετή του Νομικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν 300 νέοι δικηγόροι. Λόγω της αναγνώρισης των πτυχίων από τα Κυπριακά Πανεπιστήμια η αύξηση είναι ραγδαία.

Το κυριότερο δυστυχώς πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η εξεύρεση εργασίας.

Η αγορά και ειδικά τα δικηγορικά γραφεία δεν μπορούν να τους απορροφήσουν αλλά πιστεύω ότι τώρα με τα καινούργια σχέδια εργασίας και την επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δικηγόροι θα προσλάβουν δικηγόρους αφού εργασία υπάρχει. Προσπάθεια μας είναι να ενθαρρύνουμε τους παλαιούς δικηγόρους να προσλάβουν όσο περισσότερους μπορούν.

Όλες οι υποθέσεις των ημικρατικών οργανισμών αλλά και κάποιων κυβερνητικών Τμημάτων οι οποίες είναι υποθέσεις ρουτίνας να διοχετεύονται μέσω του Παγκύπριου και των Τοπικών Συλλόγων στους Νέους Δικηγόρους.

Γίνεται προσπάθεια μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και με την Ένωση Δήμων ώστε οι υποθέσεις των Δήμων με τον ίδιο τρόπο να διοχετεύονται στους Νέους Δικηγόρους.

Επίσης, o Π.Δ.Σ εισηγήθηκε όπως υποθέσεις που δίνονται από τη Νομική Υπηρεσία σε Δικηγόρους να δίνονται με προτεραιότητα σε νέους δικηγόρους κάτω των 10 χρόνων άσκησης του επαγγέλματος.

Έχουμε ξεφύγει από την παραδοσιακή δικηγορία. Είμαστε στην εποχή της εξειδίκευσης και της καλύτερης μόρφωσης. Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους πολύ καλές σπουδές και ειδικεύονται σε διάφορα θέματα, προσφέροντας πληρέστερες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί το επάγγελμα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εξελιχτούν.

Προσβλέπουμε στους νέους ανθρώπους διότι αυτοί αποτελούν το μέλλον της Δικαιοσύνης.

 

Απονομή της Δικαιοσύνης

ΕΡ: Μιλήστε μας για τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργικότητα της απονομής της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

ΑΠ: Πρόκειται για προβλήματα δεκαετιών που ως αποτέλεσμα έχουν, η δικαιοσύνη να μην μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Οι θέσεις των δικαστών που αποχωρούν και δεν πληρούνται και το προσωπικό που αποχωρεί και δεν αντικαθίσταται μεγεθύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Χωρίς ισχυρή δικαιοσύνη δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και οι δικηγόροι δε θα γίνουν συνυπεύθυνοι στην κατάρρευσή της.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 165 χιλιάδες ανεκτέλεστα εντάλματα ενώ στη Λευκωσία γίνονται προσπάθειες για διεκπεραίωση υποθέσεων από το 2006.

Ανάγκη για συνεργασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την Κυβέρνηση και τη Βουλή ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης.

Οι θεσμοί πολιτικής δικονομίας, δηλαδή ο τρόπος εισαγωγής μιας υπόθεσης στο δικαστήριο και η διαδικασία εκδίκαση της. Με το υφιστάμενο σύστημα είναι χρονοβόρες αλλά και όταν έρθει η ώρα της εκδίκασης μιας υπόθεσης τα μέσα που διαθέτουμε είναι του περασμένου αιώνα. Δουλεύουμε ακόμη με το σύστημα των στενογράφων, που ούτε και αυτοί δεν είναι αρκετοί, έτσι οι δικαστές αναγκάζονται αρκετές φορές να κάμνουν τους γραφείς. Και επειδή δικαστές και στενογράφοι καθημερινά χειρίζονται ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων με τις γνωστές ελλείψεις και προβλήματα όταν έρθει η ώρα της εκδίκασης μιας υπόθεσης είναι τόσο πολύ κουρασμένοι και έτσι δεν προχωρούν οι υποθέσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια ζητήσαμε επανειλημμένα να εισαχθεί το σύστημα της στενοτύπησης, μείναμε όμως στις υποσχέσεις.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και το ότι οι Κύπριοι είναι δικομανείς, έτσι με το παραμικρό προσφεύγουμε στα δικαστήρια ακόμη και για μικροϋποθέσεις.

Επίσης αναμένουμε από την δικαστική εξουσία να τροποποιήσει τους θεσμούς για τους οποίους διαθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα με τρόπο ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

Επιπλέον να βελτιώσει τον τρόπο προσαγωγής των υποθέσεων στο δικαστήριο, να ακολουθείται η σωστή νομολογία και με σωστές υποθέσεις για να γνωρίζει ο πελάτης και ο δικηγόρος που βαδίζουν.

Η Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Στο μόνο τομέα που δεν έχουν δοθεί χρήματα είναι η δικαιοσύνη η οποία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Δεν εκτιμήθηκε όσον θα έπρεπε να εκτιμηθεί. Ο εκσυγχρονισμός της δικαστικής εξουσίας θα πρέπει να αρχίσει αμέσως. Θα βοηθήσει τον τόπο μας να μπει σε μια νέα εποχή με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

 

ΕΡ: Το Διοικητικό Δικαστήριο, που θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης;

ΑΠ: Ο Π.Δ.Σ εδώ και δεκαετίες στήριζε και εισηγείτο την ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου και παρέδωσε γραπτή εισήγηση στον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης που με τη συνεργασία και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Βουλής επιτεύχθηκε η θέσπιση του νομοσχεδίου.

Από την αρχή της δημιουργίας του εν λόγω νομοσχεδίου ο Π.Δ.Σ συμμετείχε και βοήθησε στην ετοιμασία του νομοσχεδίου. Αισιοδοξούμε ότι η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ταχύτερη και σωστή απονομή της δικαιοσύνης.

Ευελπιστώ ότι με τη δημιουργία του διοικητικού Δικαστηρίου και με τη σωστή επιλογή των δικαστών θα υπάρξει αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με μεγάλο όγκο υποθέσεων.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το Εφετείο να εκδικάζει με ταχύτητα τις αστικές και ποινικές υποθέσεις αφού ο μεγάλος όγκος των προσφυγών θα απασχολεί το Διοικητικό Δικαστήριο.

Η νομοθεσία δημιουργήθηκε τώρα απομένει η σωστή εφαρμογή του Νόμου.

 

ΕΡ: Πιστεύετε πως χρειάζονται περαιτέρω τροποποιήσεις στο Σύνταγμα στα θέματα που αφορούν στην Δικαιοσύνη;

ΑΠ: Για να μπορέσει να επιτευχθεί η πιο πάνω εφαρμογή θα προχωρήσουμε ταυτόχρονα και στην τροποποίηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του Άρθρου 146.

Είναι η άποψη μου ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ζητούμε τροποποιήσεις του Συντάγματος αφού εδώ και 50 και χρόνια λειτουργά σωστά. Το κυπριακό σύνταγμα δημιούργησε την Κυπριακή δημοκρατία και το κείμενο του είναι λεπτομερές και ικανοποιεί και προστατεύει τα δικαιώματα των Κύπριων πολιτών.

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να γίνονται λάθη, αλλά είναι ένας από τους θεσμούς που διατηρούνται ακόμα υψηλά στην κοινωνία.

Επιμένουμε ως Σύλλογος στον εκσυγχρονισμό και όχι σε τροποποιήσεις χωρίς ουσία και πρακτική εφαρμογή.

 

ΕΡ: Παρατηρείτε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των νόμων και της πρακτικής εφαρμογής τους;

ΑΠ: Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ νόμων και πρακτικής απλώς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των νόμων.

Πρέπει όπως ανέφερα και πιο πάνω να υπάρχει συνεχείς εγρήγορση από όλες τις αρμόδιες αρχές και να προλαμβάνουν τα προβλήματα που προκύπτουν και να εκσυγχρονιστούν τα μέσα που διαθέτουν π.χ. είναι καιρός πλέον να υπάρξει και να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

 

ΕΡ: Τα δικαστήρια στην Κύπρο σέβονται θεμελιώδεις αρχές στην εκδίκαση υποθέσεων;

ΑΠ: Το επίπεδο της δικαιοσύνης είναι πολύ υψηλό στην Κύπρο όπως ήδη έχω αναφέρει. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν από την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης.

Η Δικαιοσύνη στη πατρίδα μας έχει κρατηθεί ψηλά και σ’ αυτό συνέβαλαν όλοι όσοι υπηρετούν στο χώρο αυτό και δεν πρέπει για κανένα λόγο να μειώνονται λόγω καταστάσεων το εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό που υπηρετεί τη δικαιοσύνη.

 

ΕΡ: Υπάρχει αποτελεσματική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων; Ποιός είναι ο αριθμός των ενταλμάτων που εκκρεμούν σήμερα; Ποιές είναι οι προτάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για επίλυση του προβλήματος;

ΑΠ: Αναφέρω και πάλι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 165 χιλιάδες ανεκτέλεστα εντάλματα ενώ στη Λευκωσία γίνονται προσπάθειες για διεκπεραίωση υποθέσεων από το 2006.

Εισήγηση του Συλλόγου η οποία ευελπιστώ να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό είναι ο διορισμός αριθμού αστυφυλάκων από το Σύλλογο μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να αναλάβουν τα ανεκτέλεστα εντάλματα και να τα εκτελέσουν το συντομότερο δυνατό.

 

ΕΡ: Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαστική εξουσία;

ΑΠ: Η εμπιστοσύνη των πολιτών παρόλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται καθημερινά στο τόπο μας δεν έχει κλονισθεί και για αυτό νομίζω είμαι σίγουρος αφού και εγώ ο ίδιος σας δικηγόρος μιλώ καθημερινά με πολίτες.

Θα μπορούσαμε βέβαια να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών με ίσως την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και να ενδυναμώσουμε το κράτος με τα μέσα και τον εκσυγχρονισμό.

 

ΕΡ: Αρκετοί βουλευτές είναι δικηγόροι στο επάγγελμα. Θεωρείτε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης της δικηγορίας από το ίδιο πρόσωπο;

 

ΑΠ: Η ερώτηση αυτή έχει ζητηθεί επανειλημμένα και η γραμμή που τα χωρίζει είναι πολύ λεπτή.

Η ερώτηση που θα πρέπει ίσως να απαντηθεί εδώ είναι κατά πόσο είναι επιτρεπτό ένας βουλευτής να ασκεί παράλληλα και επαγγελματικό έργο; Αυτός που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κράτος επιτρέπεται να βρίσκεται σε καθημερινή διαπάλη, ασκώντας το επάγγελμά του, με οικονομικά συμφέροντα τα οποία κατά τα άλλα καλείται να ρυθμίσει προς το συμφέρον του κράτους.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ίσως θα ήταν θεμιτό κατά τη διάρκεια που ο δικηγόρος θητεύει σε τέτοιο αξίωμα να απέχει να συμμετέχει σε επιτροπές που έχουν σχέση με συμφέροντα πελατών του.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε επαγγελματίες βουλευτές διότι αυτό θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών.

ΕΡ: Κατά τη γνώμη σας, ποιές νομοθετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας της Κύπρου, και κατ’ επέκταση της ελκυστικότητας της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο;

ΑΠ: Όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα δεν χρειάζονται άλλες νομοθετικές εξελίξεις για να υποβοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας της Κύπρου και κατ’ επέκταση της ελκυστικότητας της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο αλλά να επικεντρωθούμε κράτος και ιδιωτικός τομέας στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν σε πολλούς τομείς π.χ. ναυτιλία, ενέργεια, επαγγελματικές υπηρεσίες. Να τις αξιοποιήσουμε και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε σωστά και να ανακτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Θα πρέπει να τονίσουμε και να αναδείξουμε στο διεθνή χώρο τις θετικές αξιολογήσεις που έλαβε πρόσφατα η κυπριακή οικονομία και να παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, καθώς και τις προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας σε διάφορους τομείς.

 

Να σταματήσουμε τη μαύρη προπαγάνδα που γίνεται σε βάρος μας και να «διαφημίσουμε» ότι η Κύπρος έχει προσαρμοστεί σε πολύ υψηλό βαθμό με όλες τις υποχρεώσεις της και ότι είναι από τις λίγες χώρες που έχουν περάσει τους ελέγχους για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος .

Επίσης ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του Τμήματος του Εφόρου θα βοηθήσει και θα επαναφέρει και πάλι την Κύπρο στο χάρτη ως ένα από τα καλύτερα διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

 

ΕΡ: Τί ρόλο πρέπει να διαδραματίζει η δικαιοσύνη στην ΕΕ; Θα έπρεπε τα κράτη μέλη να προσπαθήσουν να επιτύχουν ένα κοινό νομικό σύστημα;

ΑΠ: Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ένα τεράστιο ρόλο στον τομέα της δικαιοσύνης και όσοι ασχολούνται προσωπικά με το θέμα, το γνωρίζουν. Καθημερινά τόσο Οδηγίες, Κανονισμοί και Αποφάσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη π.χ. εκτέλεση αποφάσεων, ετοιμάζονται και αποστέλλονται στα Κράτη Μέλη για την εφαρμογή τους. Ο Σύλλογος για παράδειγμα είναι από το 2004 μέλος της Ένωσης των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων και συμμετέχει σε όλα τα θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη συμβάλλοντας και παραθέτοντας τις εισηγήσεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την άσκηση και τη λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος.

Εδώ και μία δεκαετία η Ε.Ε έχει καταφέρει με το σωστό συντονισμό των Κρατών Μελών να δημιουργήσει κοινό νομικό σύστημα σε πολλά και διάφορα θέματα τα οποία από κοινού συναποφασίζουν τα κράτη μέλη και εφαρμόζουν κοινή γραμμή για τον τρόπο εφαρμογής.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα