Η δραχμή θα «αδειάσει» το πορτοφόλι των Ελλήνων μέχρι 40%

Η δραχμή θα «αδειάσει» το πορτοφόλι των Ελλήνων μέχρι 40%

 


 

Η επιστροφή στη δραχμή θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, λόγω της υποτίμησης που θα επέλθει, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εκτιμήσεις αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ελληνες θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά 40% αν επιστρέψουν στη δραχμή.

«Αρχικά, θα υπάρξει μαζικό ξεπούλημα, μια υποτίμηση της τάξης του 30% με 40% έναντι του δολαρίου», υποστηρίζει ο Neil Jones, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge-fund) στη Mizuho Bank Ltd. στο Λονδίνο.

Παρ’ όλο που ο συγκεκριμένος αναλυτής, όπως και αναλυτές της ING Groep NV και της Credit Agricole SA, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό τους σενάριο, πολλοί αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζουν πού θα κυμανθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του νέου νομίσματος της Ελλάδας αν η χώρα βγει από το ευρώ.

Ωστόσο, ένα πιο αδύναμο νόμισμα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές και ενθαρρύνοντας τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για την Ελλάδα μπορεί να εξουδετερώσει τα δυνητικά οφέλη που θα προκύψουν από την υιοθέτηση νέου νομίσματος, υποστηρίζει ο Valentin Marinov της Credit Agricole στο Λονδίνο.

«Ενας από τους λόγους που πιστεύουμε πως οι Ελληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, και τελικά θα μείνουν, είναι το βαρύ τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η οικονομία τους για ένα Grexit», λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από προηγούμενες οικονομικές και τραπεζικές κρίσεις η υποτίμηση θα είναι της τάξης του 40% έναντι του δολαρίου 12 μήνες μετά.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα