Η ΕΕ “χάνει” την προθεσμία για συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης με την Τουρκία

Η ΕΕ “χάνει” την προθεσμία για συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης με την Τουρκία

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να χάσει την προθεσμία στα τέλη του Ιουνίου για να παρέχει ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς βίζα, στην Τουρκία, λόγω μιας διαφωνίας για τον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο, εάν δεν υπάρξει μια απίθανη, ξαφνική υποχώρηση από τον πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ.

Η βασική επιβράβευση για τη συνεργασία της Άγκυρας για τη μείωση της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη μπορεί να έλθει το νωρίτερο τον Ιούλιο, όμως πιθανότατα δε θα έλθει νωρίτερα από το φθινόπωρο, επισημαίνουν.

Η 28μελής ένωσης στηρίζεται στην Άγκυρα να εφαρμόσει μια συμφωνία, η οποία έχει δεχτεί την κριτική των ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει μειώσει απότομα τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, δίνοντας μια ανάσα στους ηγέτες της ΕΕ, αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έφτασαν πέρυσι.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη κατάρρευσης της συμφωνίας προς το παρόν.

Η ιδέα του να επιτραπεί στους τούρκους πολίτες να επισκέπτονται την ευρωπαϊκή, 26μελή ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα για μέχρι και τρεις μήνες δεν είναι δημοφιλής σε πολλά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου οι αρχές φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα ήταν δώρο για την κατά των μεταναστών λαϊκίστρια Μαρίν Λε Πεν στις εκλογές του επόμενου έτους.

Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει πέντε από 72 απαιτήσεις για την απαλοιφή της βίζας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, οι οποία πρότεινε αυτόν τον μήνα να χαλαρώσουν οι κανόνες για τη μετακίνηση των τούρκων πολιτών εάν η Τουρκία εκπληρώσει αυτά τα ορόσημα μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση για τη βίζα, έχει αρνηθεί να ξεκινήσει τις εργασίες για την πρόταση μέχρις ότου η Άγκυρα εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε πως δεν προβλέπει αυτό να συμβεί πριν από το τέλος του Ιουνίου.

«Εκ των πραγμάτων, μια απόφαση τον Ιούνιο δεν είναι πλέον δυνατή» είπε πηγή της ΕΕ με γνώση των διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν θεωρητικά να ψηφίσουν πάνω στο σχέδιο στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλεια στις 4-7 Ιουλίου, όμως το πιθανότερο είναι μετά την καλοκαιρινή διακοπή.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εξασφάλισε την προθεσμία του Ιουνίου ως μέρος της ευρύτερες συμφωνίας για τη μετανάστευση τον Μάρτιο, αντικαθίσταται αφού έχασε μια μάχη εξουσίας με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει αρνηθεί να επιδιορθώσει οποιονδήποτε αντιτρομοκρατικό νόμο για να ικανοποιήσει τα κριτήρια της ΕΕ.

Η κύρια προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να αλλάξει το σύνταγμα για να εξασφαλίσει παράταση της προεδρικής θητείας και είπε πως και ο Οκτώβριος είναι δεκτός για την απαλοιφή της βίζας.

«Ένα σενάριο Οκτωβρίου είναι πιθανό, αλλά και του Ιουλίου. Ας δούμε πώς θα συμμορφωθούν οι τούρκοι» ανέφερε άλλη πηγή της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τους μετανάστες να αφήνουν τις ακτές της και οι δύο πλευρές έχουν ζωτικό συμφέρον να διαφυλάξουν τη συμφωνία.

Η ΕΕ λέει πως η Τουρκία θα πρέπει να περιορίσει τον ορισμό της για τα τρομοκρατικά εγκλήματα, ο οποίος οδηγεί σε παρατεταμένη χρήση του νόμου εναντίον διανοουμένων, συμπαθούντων των κούρδων και επικριτών του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί επανειλημμένως να το κάνει, λέγοντας πως ο νόμος είναι απαραίτητος για τη μάχη της ενάντια στους πολεμιστές των κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.

Η ΕΕ περιμένει τώρα να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τα υπολειπόμενα κριτήρια μετά τη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος την Κυριακή, όπου θα επιλεχθεί ο νέος πρωθυπουργός, ανέφεραν διπλωμάτες.

«Τα έχουμε περάσει αυτά και στο παρελθόν» είπε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ με μακρά πείρα στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει προκλητική διάθεση από την τουρκική πλευρά, στο παρελθόν καθόμασταν και βρίσκαμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε.»

Πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν πως η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να «ευθυγραμμίσει καλύτερα» – και όχι να «ευθυγραμμίσει πλήρως» – τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους με τις νόρμες της ΕΕ, όμως με το να κάνει πιο ανάλογες τις ποινές με τις παραβάσεις. Αυτό αφήνει περιθώρια συμβιβασμού.

Το να μείνει η συμφωνία για τους μετανάστες στον σωστό δρόμο αποτελεί προτεραιότητα για αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα τη μεγαλύτερη δύναμη της ένωσης, τη Γερμανία, η οποία δέχτηκε τους περισσότερους από τους 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που έφρασαν στην Ευρώπη πέρυσι.

Η ΕΕ υποσχέθηκε επίσης να αναβιώσει τις συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στην ένωση και αρχική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας με τη μετανάστευση, και έχει κάνει βήματα πρόσφατα για να επιταχύνει την εκταμίευση.

Η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει τα εξελιγμένα βιομετρικά διαβατήρια που χρειάζονται για τη μετακίνηση χωρίς βίζα μόλις τον Οκτώβριο. Κανένας τούρκος πολίτης δεν έχει ακόμη διαβατήριο νέας γενιάς, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Με δεδομένη τη σκληρή στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δημόσιο άγχος σε κάποια κράτη της ΕΕ για την παροχή εισόδου χωρίς βίζα σε έναν κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό 79 εκατομμυρίων, το περιθώριο συμβιβασμού είναι περιορισμένο.

«Θα πρέπει να λάβουμε από εκείνους κάτι περισσότερο από μια συμβολική χειρονομία στο θέμα της τρομοκρατίας. Η αγορά θα το απαιτήσει» σύμφωνα με την πρώτη πηγή της ΕΕ. Πηγή: Πρώτο Θέμα


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα