Η Ελλάδα οδεύει προς… failed state όπως η Ζιμπάμπουε

Η Ελλάδα οδεύει προς… failed state όπως η Ζιμπάμπουε


Τρεις χώρες μόνο καθυστερούν αυτή τη στιγμή τις πληρωμές του ΔΝΤ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ταμείου: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Σουδάν ξεπερνούν το 1,4 δισ. δολ., της Σομαλίας ανέρχονται σε 322 εκατ. δολάρια και της Ζιμπάμπουε στα 110 εκατ. δολάρια.

Όπως δημοσίευσε το Bloomberg View, η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουν, ξεμένει από χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να μην μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρωστά στο ΔΝΤ, γεγονός που θα αποτελούσε αιτία σοβαρής ανησυχίας στην Ευρώπη. Όμως υπάρχει ένας επικίνδυνος μύθος που αρχίζει να κερδίζει έδαφος, ότι η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν έδειξαν πως το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ήταν πέρυσι μόλις 0,4% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο από το 1,5% που είχε υποσχεθεί η χώρα στο πλαίσιο των όρων της διάσωσης. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως χρειάζεται κεφάλαια μέχρι τις 24 Απριλίου, όταν προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Όμως η Friederike von Tiesenhausen, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι «κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει πως αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου».

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων υποδηλώνουν πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες οι επενδυτές να αποπληρωθούν πλήρως. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι επενδυτές δάνεισαν στη χώρα 3 δισ. ευρώ, αγοράζοντας ομόλογα με επιτόκιο 4,75%, λήξεως το 2019, σε μια δημοπρασία που στο πρωτοσέλιδό τους οι FT έλεγαν ότι προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας από την ομολογιακή εξορία. Το trade αυτό, σε επίπεδο τιμών, έχει εξελιχθεί ως εξής:

Όποιος χθες είχε αγοράσει αυτό το ομόλογο με τιμή έκδοσης 99,133 σεντς στο ευρώ, έχει χάσει το ένα τρίτο του κεφαλαίου του. Οι επενδυτές χρεώνουν τώρα τη χώρα ένα τιμωρητικό 23% για τα διετή ομόλογα, ποσοστό διπλάσιο από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πρόκειται για μια αντιστροφή που υποδηλώνει πως οι διαχειριστές χρήματος ανησυχούν βραχυπρόθεσμα για το αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Αν η Ελλάδα πράγματι εξετάζει το ενδεχόμενο αθέτησης των πληρωμών της προς το ΔΝΤ, η κατάστασή της είναι πιο σοβαρή απ’ όσο εκτιμούν οι περισσότεροι παρατηρητές.

Η αθέτηση πληρωμών στο ΔΝΤ πολύ απλά δεν πραγματοποιείται από χώρες που θέλουν να παραμείνουν αξιοσέβαστες. Το 2002 ο Kenneth Rogoff έγραφε ότι «τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν το επίμονο συνήθειο να αποπληρώνονται πλήρως. Αν και ορισμένες χώρες έχουν καθυστερήσει, σχεδόν όλες στο τέλος ξεπλήρωσαν το ΔΝΤ. Το πραγματικό ιστορικό ποσοστό χρεοκοπιών είναι ουσιαστικά μηδέν».

Μόνο τρεις χώρες καθυστερούν αυτή τη στιγμή τις πληρωμές του ΔΝΤ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ταμείου: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Σουδάν ξεπερνούν το 1,4 δισ. δολ., της Σομαλίας ανέρχονται σε 322 εκατ. δολάρια και της Ζιμπάμπουε στα 110 εκατ. δολάρια. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει σε αυτήν την ομάδα των τριών αφρικανικών χωρών κηρύσσοντας χρεοστάσιο έναντι του ΔΝΤ, χωρίς παράλληλα να εξοβελιστεί από την Ευρωζώνη.

Μπορεί να μην είναι ένα αδρανές κράτος (failed state) με τον τρόπο που είναι η Ζιμπάμπουε, όμως η χρεοκοπία της θα τόνιζε την αντίληψη ότι είναι ένα καταρρέον κράτος. Αυτό θα κατέστρεφε την όποια εμπιστοσύνη έχει απομείνει προς την ελληνική κυβέρνηση, με τη Γερμανία πιθανότατα να χάνει την υπομονή της. Αν και δεν υπάρχει κάποιος νομικός μηχανισμός για την ανάκληση της συμμετοχής μιας χώρας στο ευρώ, γρήγορα θα γινόταν εμφανές σε όλους πως είναι ασύμβατο να βρίσκεσαι στη νομισματική ένωση και να είσαι ουσιαστικά χρεοκοπημένος.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα