Ελληνική Τράπεζα: Χορήγησε εκδήλωση του προγράμματος για τα «Οικολογικά Σχολεία»

Ελληνική Τράπεζα:  Χορήγησε εκδήλωση του προγράμματος για τα «Οικολογικά Σχολεία»

Με χορηγό την Ελληνική Τράπεζα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ η οποία διοργανώθηκε από τη CYMEPA, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, το Δήμο Λάρνακας και το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, στις 12 Νοεμβρίου 2013, στην πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα. Στην εκδήλωση του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» συμμετείχαν σχολεία (Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα και το Δημοτικό Σχολείο Καλογερά ΚΒ) της επαρχίας Λάρνακας.

Αρχικά, οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση Ενέργειας και Βιώσιμα Μέσα Μεταφοράς» από λειτουργό του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών.

Στη συνέχεια, εμπέδωσαν τις γνώσεις που αποκόμισαν σε επιδαπέδιο επιμορφωτικό / εκπαιδευτικό παιχνίδι γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο είχε τοποθετηθεί στην πλατεία.

Τέλος, όλοι οι μαθητές και μαθήτριες έγιναν οι ίδιοι φορείς για μεταλαμπάδευση της γνώσης, για ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό σε όλους τους παρευρισκόμενους στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση και σημαντική υποστήριξη των διοργανωτών καθώς επίσης και των εκπαιδευτών τους, αγκάλιασαν αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και έχουν πλέον καταστεί ενεργοί κοινωνοί της πληροφόρησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα ενέργειας.

Λίγα λόγια για τα Οικολογικά Σχολεία:

Η Ελληνική Τράπεζα με γνώμονα την επιμόρφωση των παιδιών για διατήρηση του περιβάλλοντος, επιχορηγεί από το 1998 το Διεθνές  Πρόγραμμα της FEE (FOUNDATION FOR ENVIROMENTAL EDUCATION) «Οικολογικά Σχολεία», το οποίο απευθύνεται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία , Γυμνάσια και Λύκεια. Έχει ως στόχο, μέσα από μελέτη θεμάτων όπως: Ενέργεια, Νερό, Απορρίμματα, Βιοποικιλότητα, Περιβάλλον & Πολιτισμός κ.λπ., οι αυριανοί πολίτες να αποκτήσουν μια πιο υπεύθυνη και ενεργητική στάση απέναντι στο Περιβάλλον.

Κινητήρια δύναμη των Σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Περιβαλλοντική Επιτροπή του κάθε Σχολείου που διενεργεί την Επισκόπηση του Περιβάλλοντος και καταρτίζει το Σχέδιο Δράσης του.  Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με τη CYMEPA, τον Eθνικό Xειριστή του Προγράμματος.  Το κάθε Οικολογικό Σχολείο παίρνοντας στοιχεία από το Αναλυτικό Πρόγραμμα καταρτίζει τον Οικολογικό του Κώδικα.  Μαζί με τους μαθητές, συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες του προγράμματος το διδακτικό προσωπικό, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι γονείς κ.α. βοηθώντας έτσι στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο να συμμετέχουν όλο και περισσότερα σχολεία στο Πρόγραμμα. Φέτος ο αριθμός των σχολείων ανέρχεται στα 312.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα