Η επανάσταση της ηλιακής ενέργειας

Η επανάσταση της ηλιακής ενέργειας

 


 Του Δρ. Ανδρέα Πουλλικκά, PhD, DTech, Πρόεδρος Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, andreas.po[email protected]

 

Μια σιωπηρή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον περασμένο χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, στο Ντουμπάι,  δυναμικότητας 200 μεγαβάτ με κόστος παραγωγής πιο κάτω από τα 6 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί διεθνώς μέχρι σήμερα για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Με αυτό το κόστος παραγωγής τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι πλέον ανταγωνιστικά συγκρινόμενα με τις συμβατικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και άνθρακα. Επίσης, σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής οι ηλιακές εγκαταστάσεις μπορούν να κατασκευαστούν μέσα σε λίγους μήνες.

Το πιο πάνω φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο αναμένεται να είναι σε λειτουργία το 2017 δίνει ακόμα μια θετική διάσταση για το μέλλον όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Συνάμα σχεδόν κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται νέα έργα που αφορούν πάρκα ηλιακής ενέργειας. Για παράδειγμα τον περασμένο μήνα, τον Μάρτιο του 2015, υπήρξαν ανακοινώσεις για νέες ηλιακές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, όπως, 1,000 μεγαβάτ στη Νιγηρία, 20,000 μεγαβάτ στην Αυστραλία και 10,000 μεγαβάτ στην Ινδία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιες εξελίξεις είναι θετικές προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, ο κύριος μοχλός για την ανάπτυξη τέτοιων ηλιακών εγκαταστάσεων είναι το οικονομικό κέρδος, και όχι οι περιβαλλοντικοί λόγοι. Επίσης, οι τεχνολογικές εξελίξεις στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει από τις στοχαστικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνουν επιπλέον πλεονεκτήματα έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από τις ηλιακές τεχνολογίες. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα 10 χρόνια το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τέτοιες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρκετές περιοχές του πλανήτη θα είναι μεταξύ των 4 με 6 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα. Μέχρι το 2050, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τις ηλιακές τεχνολογίες θα μειωθεί μεταξύ των 2 με 4 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα.

Εφόσον οι ηλιακές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές, χώρες οι οποίες βρίσκονται σε ζώνες με ψηλό ηλιακό δυναμικό θα μπορούν να εξάγουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στις γύρω χώρες. Συνάμα θα μπορούν να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αφού ο φτηνός παραγόμενος ηλεκτρισμός θα μπορεί να βοηθήσει την τοπική βιομηχανία για την παραγωγή φτηνών προϊόντων με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών τους σε προϊόντα.

Έφτασε η ώρα για τις μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ηλιακών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής. Η κεφαλαιουχικές δαπάνες τους βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με σταθερή χαμηλή τιμή για περισσότερα από 25 χρόνια. Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα όμως αναμένεται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον. Οι ηλιακές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής προσφέρουν εγγύηση έναντι της απρόβλεπτης μεταβλητότητας στην τιμή του πετρελαίου. Νοούμενου ότι μέχρι το 2030 θα είναι εφικτή η σύνδεση της χώρας μας με την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων μας δίνεται η ευκαιρία προγραμματισμού μεγάλης εισδοχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά των ηλιακών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ με το σχετικό οικονομικό όφελος προς την οικονομία της χώρας μας.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα